Dam Mantle heeft eigen geluid Dam Mantle heeft eigen geluid

Maar weet dit nog niet goed naar een spannende set te vertalen

, tekst en foto's Christiaan Walraven

Dam Mantle heeft eigen geluid

Maar weet dit nog niet goed naar een spannende set te vertalen

tekst en foto's Christiaan Walraven ,

Dam Mantle bracht eerder dit jaar zowel zijn goed ontvangen debuut ep als de opvolger ervan uit. Daarmee mocht Tom Marshall, want zo heet hij eigenlijk, absoluut niet ontbreken op deze zaterdagavond in De Helling. In tegenstelling tot de vorige keren dat hij stond geprogrammeerd in Nederland komt hij ook nog eens opdraven vanavond, dus we zijn zeer benieuwd!

Maar weet dit nog niet goed naar een spannende set te vertalen

Dam Mantle bracht eerder dit jaar zowel zijn goed ontvangen debuut ep Grey als de opvolger ervan uit. Daarmee mocht Tom Marshall, want zo heet hij eigenlijk, absoluut niet ontbreken op deze zaterdagavond in De Helling. In tegenstelling tot de vorige keren dat hij stond geprogrammeerd in Nederland komt hij ook nog eens opdraven vanavond, dus we zijn zeer benieuwd!

GEZIEN:
Dam Mantle, Tivoli de Helling, Le Guess Who, 27-11-10

MUZIEK:
De muziek van Dam Mantle kan eigenlijk alleen al beschreven worden met de naam van de stad waar Tom Marshall vandaan komt: Glasgow. De meer dubstep-achtige kant van Hudson Mohawke en Rustie zijn nooit ver weg, maar ook kleinere acts als Loops Haunt en Mike Slott komen in de richting van de sound van Dam Mantle. Vanavond heeft hij een tweede man aan zijn zijde om hem in zijn liveshow te versterken.

PLUS:
Door meer richting de dubstep te draaien dan de voorgangers deze avond, weet Dam Mantle een groter deel van het publiek aan zich te binden. De inmiddels wat bekendere sound van de dubstep gaat er makkelijker in dan de ongrijpbare klanken uit de beatscene. Toch weet Marshall een eigen geluid neer te zetten, wat de overgang naar vrijere muziekstromen mogelijk maakt.

MIN:
Doordat Dam Mantle slechts twee ep's uit heeft, duurt het optreden slechts 35 minuten in plaats van het aangekondigde uur. Dat kun je  de mannen natuurlijk niet kwalijk nemen, het abrupte einde wel. Eigenlijk is dit typerend voor het korte optreden. Er zit geen op- of afbouw in de set, wat maakt dat de spanning wegvalt: geen inleiding aan het begin, geen knaller aan het eind.

CONCLUSIE:

Het optreden is aan de korte kant, maar dat is bij gebrek aan een spanningsboog niet erg te noemen. Toch is er potentie om van Dam Mantle een bijzondere act te maken. De liedjes zijn er, maar aan opbouw moet nog gewerkt worden. En laat die paar minuten opbouw en die knal aan het einde nou net voor een aantal minuten extra zorgen.

CIJFER:
6.5

Alles over Le Guess Who? op de speciale festivalsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12