Baths stijgt al botsend en stuiterend naar grote hoogte Baths stijgt al botsend en stuiterend naar grote hoogte

21-jarige whizzkid is popster van overmorgen

, Tekst Bob Nijenhuis, foto's Juri Hiensch

Baths stijgt al botsend en stuiterend naar grote hoogte

21-jarige whizzkid is popster van overmorgen

Tekst Bob Nijenhuis, foto's Juri Hiensch ,

Californië heeft mede dankzij Flying Lotus en Nosaj Thing naam gemaakt als het gaat om progressieve elektronische muziek. De nieuwste troef uit deze zonnige staat is Will Wiesenfeld, een 21-jarige whizzkid die na het beluisteren van een Björk-plaat besloot om zijn piano aan de wilgen te hangen en de elektronische kant op te gaan.

21-jarige whizzkid is popster van overmorgen

Californië heeft mede dankzij Flying Lotus en Nosaj Thing naam gemaakt als het gaat om progressieve elektronische muziek. De nieuwste troef uit deze zonnige staat is Will Wiesenfeld, een 21-jarige whizzkid die na het beluisteren van een Björk-plaat besloot om zijn piano aan de wilgen te hangen en de elektronische kant op te gaan. Onder de naam Baths laat hij horen tot welk resultaat deze koerswijziging heeft geleid.

GEZIEN:
Baths, Le Guess Who?, EKKO, 27-11-2010

MUZIEK:
Will Wiesenfeld aka. Baths maakt energieke electro-hiphop, waarbij de samples schijnbaar lukraak in een track worden gesmeten en de beats door een op hol geslagen flipperkast worden geproduceerd. In Anticon heeft hij het perfecte label gevonden om zijn computergestuurde liedjes uit te brengen, aangezien dit label al meer dan tien jaar gespecialiseerd is in het aftasten van de grenzen van hiphop en elektronische muziek. 

PLUS:
Will blijkt een gezellige, ietwat nichterige nerd te zijn die zich tot doel heeft gesteld om de zaal helemaal uit zijn plaat te laten gaan. Druk knoppen-draaiend en heftig meebewegend wringt hij de ene na de andere beat uit zijn apparatuur, en vuurt hij de samples met de snelheid van een volle toeren draaiende deeltjesversneller de zaal in. Zijn grootste kwaliteit is dat hij deze kakafonie in redelijk toegankelijke songstructuren weet te gieten. In combinatie met zijn dromerige zang en enthousiaste aankondigingen, lukt het hem na enkele nummers al om de zaal volledig voor zich te winnen.

MIN:
Het enige nieuwe nummer in de set blijkt ook meteen het zwakste te zijn. Het is niet duidelijk of Will de track onvoldoende heeft uitgewerkt, of dat het gewoon een doodgeboren kindje blijkt te zijn. Het zorgt er in ieder geval voor dat de aandacht bij het publiek even verslapt, maar gelukkig pakt hij daarna de draad al botsend en stuiterend weer op.

CONCLUSIE:
Baths heeft het in zich om een hele grote te worden. Hij weet wat de mensen willen horen, maar is alleen bereid om op zijn eigen voorwaarden aan dit verzoek te voldoen. Mocht hij ooit op het snijvlak van commercieel en progressief belanden, dan zou het zomaar kunnen dat hij een van de meest onwaarschijnlijke hits van de komende decennium gaat scoren.

CIJFER:
8,5

Bekijk ook Baths in sessie op de Neude flat:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12