3VOOR12 draait Le Guess Who? 3VOOR12 draait Le Guess Who?

De festivalfavorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 draait Le Guess Who?

De festivalfavorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Van 24 tot en met 28 november vindt in Utrecht op diverse lokaties het Le Guess Who? festival plaats. De 3VOOR12 redactie werpt een blik op het programma en kiest zijn favorieten uit vijf mooie festivaldagen.

De festivalfavorieten van de redactie

Van 24 tot en met 28 november vindt in Utrecht op diverse lokaties het Le Guess Who? festival plaats. De 3VOOR12 redactie werpt een blik op het programma en kiest zijn favorieten uit vijf mooie festivaldagen. Check ook de Le Guess Who? festivalsite.

DE TOP 10:

1. Sleigh Bells, zaterdag 27 november, Tivoli Oudegracht
"Arrenbie meisje met gitaargod aan haar zijde." (Menno Visser) 
"Een van de meest opzienbarende releases van dit jaar" (Bart Snoeren)
"Mensen die ze live zagen waren overdonderd" (Stephan van Peursum)
"Stuiter als een bezetene mee op de hyperactieve gekte!" (Tomas Delsing)

2. Scientist, zaterdag 27 november, Tivoli De Helling
"All hail the dubhead, diep inhaleren en linea recta richting parallel universum" (Sander Kerkhof)
"Met zijn 50 jaren waarvan 30 jaren muziek is Scientist misschien wel de oudste artiest van het festival" (Christiaan Walraven)
"De maker van mijn favoriete dubalbum is natuurlijk ook een van de godfathers van de dubstep, een van meest vitale genres van het moment" (Atze de Vrieze)

3. Girl Unit, zaterdag 27 november, Tivoli de Helling
"IRL en Wut zijn twee van de beste post-dubstepcrossover singles van dit jaar, en draaien kan hij ook" (Sander Kerkhof)
"Van 4 tot 5 in de Helling, maar Girl Unit is het wachten helemaal waard" (Christiaan Walraven)"
"Wut is een van de dansvloerhits van het jaar waar zaterdag iedereen massaal op zal wachten en heel hard op los zal gaan." (Bart Snoeren)

4. Hollandse Nieuwe /Club 3VOOR12/Utrecht podium, donderdag 25 november, dB's
"Mooie samenwerking om spannende acts van eigen bodem een podium te bieden op een van Neerlands boeiendste festivals" (Tomas Delsing)
"Met optredens van Luik, Knalpot, Astroposer, Pien Feith en de tweede show van de Eindhovense noise-revelatie Nikoo" (Ingmar Griffioen)

5. Sleepy Sun, vrijdag 26 november, Tivoli De Helling
"Overweldigende liveband" (Atze de Vrieze)
"Wees daar voor drie kwartier drogerende psychrock en de fascinerende zangeres Rachel Fannan" (Ingmar Griffioen)

6. Menomena, vrijdag 26 november, Ekko
"Elbow voor gevorderden" (Menno Visser)
"Ze hebben uniek eigen sound en verdienen daarmee een veel groter publie." (Bart Snoeren)

7. Knalpot, donderdag 25 november, dB's
"Is het noise? Is het jazz? Is het rock? Ja, het is het allemaal. En meer. Onmisbaar in dB's" (Christiaan Walraven)
"Mijn hoogtepunt op Noorderslag 2009. Ga dat dynamische sample/freak/pop/elektronica duo dus checken op het Hollandse Nieuwe podium in dB's!" (Stephan van Peursum)

8. The Tallest Man On Earth, zondag 28 november, Tivoli Oudegracht
"Hij groeit en hij groeit… Als je even door de zure appel van zijn Dylan-stem doorbijt, blijven prachtige liedjes over" (Menno Visser)

9. Baths, zaterdag 27 november, Ekko

"Wonderbaarlijk goed gelukte combinatie van inventieve beats en hele mooie, goede liedjes" (Stephan van Peursum)

10. Beach House, vrijdag 26 november, Tivoli Oudegracht
"Beach House heeft met Zebra, Norway en Walk In The Park drie van de mooiste liedjes van dit jaar gemaakt" (Tomas Delsing)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:

Sleigh Bells
Arrenbie meisje met gitaargod aan haar zijde. Merkwaardige combi die toch werkt, vooral live.

Menomena

Beetje Mennomena. Maar Mines is een van de meest onderschatte releases van het jaar. Elbow voor gevorderden.

The Tallest Man On Earth
Hij groeit en hij groeit… Als je even door de zure appel van zijn Dylan-stem doorbijt, blijven prachtige liedjes over.


SANDER KERKHOF DRAAIT:


Awesome Tapes From Africa (Donderdag, Rasa)
Brian Shimkovitz uit Brooklyn, NYC, verzamelt cassettebandjes uit Afrika. Tapes die hij allemaal kocht op lokale marktjes. Die zet hij in digitale vorm op zijn blog awesometapesfromafrica.blogspot.com. Tijdens Le Guess Who komt de muzikale archeoloog, gewapend met twee cassetterecorders, zijn ontdekkingen

Girl Unit (zaterdag, Tivoli de Helling)
IRL en Wut zijn twee van de beste post-dubstepcrossover singles van dit jaar. Dit 24 jarige talent uit de UK mixt juke, hiphop, grime, b-more en vele andere genres. En een lekker setje draaien kan hij ook, luister hier naar een mix van eerder dit jaar.

Scientist (zaterdag, Tivoli de Helling)
Onder de hoofdletter D van Dub. ‘Damn, this boy must be a scientist’, zei King Tubby ooit bewonderend over de produktieskills van zijn protégé Scientist. All hail the dubhead, diep inhaleren en linea recta richting parallel universum.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Scientist
Begin jaren tachtig doorkliefde hij al vampierharten met zijn snijdende snaredrums. Hij legde contact met buitenaardse wezens en gebruikte hun laserguns in zijn ruimtelijke dubplates. De maker van mijn favoriete dubalbum is natuurlijk ook een van de godfathers van de dubstep, een van meest vitale genres van het moment. Een imponerende afvaardiging uit dat genre staat zaterdag samen met de Jamaicaanse legende in de Helling. Onder hen Pinch, die hem onder zijn hoede nam en binnenkort een album uitbrengt waarop Scientist het opneemt tegen de dubstep superhelden van nu.

Wooden Shjips
Wooden Shjips is een soort psychedelische krautrockband uit San Francisco, die ik om de een of andere reden nog nooit live heb gezien. Lijkt me perfecte muziek voor heel laat in de nacht, OF voor zondagmiddag rond een uur of zes, en om die laatste tijd staan ze dan ook geprogrammeerd, in dB's. Check ook hun geweldige cover van Brigitte Bardot's klassieker Contact.

Sleepy Sun
De focus tijdens de vrijdag van Le Guess Who? ligt ongetwijfeld op de Oudegracht bij Caribou en Beach House, maar ook in de Helling staat een mooie line-up met hedendaagse psychedelische muziek. Met de overweldigende liveband Sleepy Sun als hoofdact.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Hollandse Nieuwe-Club3VOOR12/Utrecht podium @ dB's, donderdag 25-11
Mooie bundeling van de krachten van het al vijf jaar maandelijks programmerende Club3VOOR12/Utrecht en 3VOOR12's talentenrubriek Hollandse Nieuwe. Met optredens van Luik, Knalpot, Astroposer, Pien Feith en de tweede show van de Eindhovense noise-revelatie Nikoo.

Torche en Black Breath @ dB's, zaterdag 27 november
Ik zag Torche al eens een Tilburgs podium slopen met hun stoner/sludge-mix toen Incubate nog ZXZW heette. Halverwege bleek dat de microfoon uit stond en dat Torche heel geen instrumentale band is. Nog beter. Seattle staat niet om death metal bekend en daar komt met Black Breath vast geen verandering in. Waarom die Gothenburg-infected death metal met hardcore-furie toch zo onmisbaar is, check je op de LGW-paal. Na afloop scheur je naar de Oudegracht voor Sleigh Bells!

Sleepy Sun @ Tivoli de Helling, vrijdag 26 november
Sleepy Sun was geweldig op Lowlands, maar de luistertrip was voorbij voor we er erg in hadden. Op Le Guess Who? gaan we in de herkansing. Wees daar voor drie kwartier drogerende psychrock en de fascinerende zangeres Rachel Fannan.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Knalpot
Een geheel eigen geluid van twee ongelofelijk getalenteerde muzikanten. Is het noise? Is het jazz? Is het rock? Ja, het is het allemaal. En meer. Onmisbaar in dB's.

Girl Unit
Van 4 tot 5 in de Helling, maar als we die geweldige track WUT (en de rest van de nummers) mogen geloven, is Girl Unit het wachten helemaal waard.

Scientist
Met zijn 50 jaren waarvan 30 jaren muziek is Scientist misschien wel de oudste artiest van het festival. Hij staat op het podium waar de nieuwste muziekstroming gebracht wordt. Dat krijg je alleen voor elkaar als je Scientist bent.


BART SNOEREN:

Menomena
Een van de meeste onderschatte en spannendste bands van de laatste jaren. Ze hebben een uniek eigen sound en verdienen daarmee een veel groter publiek.

Sleigh Bells
Een van de meest opzienbarende releases van dit jaar. Ik ben heel benieuwd hoe ze live zijn.

Girl Unit
Wut is een van de dansvloerhits van het jaar waar zaterdag iedereen massaal op zal wachten en heel hard op los zal gaan.


STEPHAN VAN PEURSUM DRAAIT:

Sleigh Bells
Een van mijn favoriete nieuwe acts van 2011. Opzwepend, origineel.
Mensen die ze live zagen waren overdonderd. Ik kijk er naar uit!

Baths
Wonderbaarlijk goed gelukte combinatie van inventieve beats en hele mooie, goede liedjes. Hij schijnt het live waar te maken. Als dat lukt: kippenvel!

Knalpot
Was mijn hoogtepunt on Noorderslag 2009. Ondertussen is het dynamische sample/freak/pop/elektronica duo volgens mensen die het kunnen weten gegroeid. Ga dat dus checken op het Hollandse Nieuwe podium in dB's!


TOMAS DELSING DRAAIT:

Hollandse Nieuwe / Club 3VOOR12/Utrecht podium
Mooie samenwerking om spannende acts van eigen bodem een podium te bieden op een van Neerlands boeiendste festivals. Met Pien Feith, Nikoo, Luik, Astroposer en persoonlijke favoriet Knalpot. Reden genoeg om even binnen te wippen, donderdagavond vanaf 22.00 uur in DB’s!

Sleigh Bells
Debuutalbum Treats gaat het heel erg goed doen in de jaarlijstjes denk ik, en de gruizige noisepop is een hoopgevende indicatie van wat de band live kan gaan brengen. Luister trouwens ook even naar de eerste seconden van Tell ‘em – wel eerst het volume opengooien! – en stuiter als een bezetene mee op de hyperactieve gekte!

Beach House
Maakte met Teen Dream een plaat die, ondanks dat ‘ie al in februari uit kwam, zeer regelmatig door de koptelefoon schalt. Beach House heeft met Zebra, Norway en Walk In The Park  drie van de mooiste liedjes van dit jaar gemaakt, dat ik ze nog nooit live heb gehoord is niets minder dan nalatigheid van mijn kant! Gelukkig komt daar nu verandering in.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12