Kort geding Brein tegen Ziggo dient 28 juni Kort geding Brein tegen Ziggo dient 28 juni

Piraterijbestrijder daagt ISP voor gerecht om blokkering The Pirate Bay

, Ingmar Griffioen

Kort geding Brein tegen Ziggo dient 28 juni

Piraterijbestrijder daagt ISP voor gerecht om blokkering The Pirate Bay

Ingmar Griffioen ,

Op 28 juni dient het kort geding dat Stichting Brein tegen Ziggo heeft aangespannen. Eind april verzocht piraterijbestrijder Brein Ziggo om doorgifte van The Pirate Bay te blokkeren. De provider weigerde, waarna vorige week de dagvaarding op de mat viel.

Piraterijbestrijder daagt ISP voor gerecht om blokkering The Pirate Bay

Op 28 juni dient het kort geding dat Stichting Brein tegen Ziggo heeft aangespannen voor de Haagse rechtbank. Eind april verzocht piraterijbestrijder Brein in een brief Ziggo om doorgifte van The Pirate Bay te blokkeren. De provider weigerde, waarna vorige week de dagvaarding op de mat viel.

Gisteren werd The Pirate Bay op bevel van een Duitse rechtbank uit de lucht gehaald door transitprovider Cb3rob. Het Duitse gerecht oordeelde dat klachten van de in de Motion Picture Association verenigde filmindustrie terecht waren en legde Cb3rob een dwangsom op van €250.000,-. Brein-directeur Tim Kuik toonde zich tegen Entertainment Business opgetogen, maar realistisch. Kuik oordeelde terecht dat The Pirate Bay snel weer terug zou zijn. Inmiddels is de BitTorrent-grossier weer online dankzij een verrassende nieuwe ISP: de Zweedse Piratenpartij.

Volgens Kuik bewijst de veerkracht van The Pirate Bay het belang van de rechtzaak tegen Ziggo en andere 'internet access providers'. "De beheerders van The Pirate Bay houden zich schuil, ze lappen de regels aan hun laars. Uiteindelijk zie je dat die sites zich nergens aan storen en vanuit het buitenland doorgaan. Dan blijft er maar één mogelijkheid over: de toegang tot die site blokkeren."

Om de aantijgingen van de Nederlandse Piratenpartij, die twee bronnen opvoert voor de beschuldiging dat Brein Ziggo onder druk zet om de rechtzaak te verliezen, moet Kuik vooral hard lachen. "Dat valt niet serieus te nemen. Ik sluit me aan bij de reactie van Ziggo: dit is onzin, een losse flodder. Je kunt wel van alles gaan roepen en dat gebeurt dan ook."

Dat de rechtzaak voor jurisprudentie moet zorgen is wel een feit. Kuik: "Het is de eerste keer dat dit aan de rechter gevraagd wordt. We hebben ons in eerste instantie op Ziggo gericht, omdat zij de access provider zijn met de grootste dekking in Nederland. En wat voor Ziggo geldt, geldt ook voor andere providers. Wij menen, gezien het vonnis van de rechtbank vorig jaar in de zaak tegen The Pirate Bay, dat access providers hier een rol in moeten spelen en de toegang vrijwillig moeten blokkeren. Ziggo weigert dat en dus vragen we het oordeel van de rechter."

De Brein-directeur wil voor een zittingsdatum niet verder gaan dan 'eind juni'. Kuik: "Ik heb geen behoefte om een precieze datum te publiceren, want ik wil van die zitting geen mediacircus maken. En ik vrees dat er allerlei mensen op afkomen die weinig goeds in de zin hebben en bereid zijn om de loop van het recht te verstoren. Dat er bonafide journalisten komen is prima, maar het gaat er om dat ik het bepaalde groepen niet te makkelijk wil maken." Ziggo-woordvoerder Erik van Doeselaar bevestigt dat de dagvaarding binnen is en weet ook de datum: "Het kort geding dient op 28 juni voor de rechtbank in 's Gravenhage."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12