3VOOR12 Draait Pinkpop: Yeasayer, Pixies, Kasabian, Maccabees 3VOOR12 Draait Pinkpop: Yeasayer, Pixies, Kasabian, Maccabees

De festivalfavorieten van de redactie

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 Draait Pinkpop: Yeasayer, Pixies, Kasabian, Maccabees

De festivalfavorieten van de redactie

Ingmar Griffioen ,

Opgewarmd door een heerlijk Pinksterweekeinde, smacht de 3VOOR12 redactie naar Neerlands oudste popfestival: Pinkpop. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 mei vindt de 41e editie plaats en we blikken vast vooruit met onze favorieten uit de 39-koppige line-up. De gemene deler wordt gevonden in Pixies, Yeasayer, Kasabian en The Maccabees.

De festivalfavorieten van de redactie

Opgewarmd door een heerlijk Pinksterweekeinde, smacht de 3VOOR12 redactie naar Neerlands oudste popfestival: het onvervalste Pinkpop. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 mei vindt de 41e editie plaats op het Megaland-terrein in Landgraaf en we blikken vast vooruit met onze favorieten uit de 39-koppige line-up. De gemene deler wordt vooralsnog gevonden in Pixies, Yeasayer, Kasabian, The Maccabees en ook veel Nederlandse afgevaardigden mogen zich in een favorietenrol verheugen.

Bereid je ook alvast voor met de speciale Pinkpop Luisterpaal, waar nagenoeg alle acts op staan. Alles wat 3VOOR12 doet op Pinkpop is te volgen op onze hagelnieuwe festivalsite.

De Top 10:


1. Pixies, Mainstage, zondag 19.15
"Een oerband en ijkpunt, dat is Pixies" (Erik Zwennes)
"Waarom zou je gaan kijken? Om te zien en horen waar vele grote alternatieve gitaar-acts (zoals Nirvana) de mosterd vandaan haalden" (Stephan van Peursem)
"Een van de meer geslaagde reünies van de jaren nul" (Ingmar Griffioen)
"Pixies is zelfs anno 2010 de meest alternatieve band op Pinkpop. En mogelijk één van de beste" (Pierre Oitmann)

2. Yeasayer, Converse-stage, zondag 16.15
"Indierock met Afrikaanse ritmes en bizarre geluidsvondsten" (Atze de Vrieze)
"Ik denk  dat Yeasayer het goed gaat doen in de tent, op een festival als Pinkpop. Nog een reden om roze lippenstift te dragen" (Fiona Fortuin)
"Yeasayer is binnen het Pinkpop-programma met Everything Everything wel een beetje de vreemde eend in de bijt" (Bart Snoeren)
"Yeasayer staat eindelijk op het punt om door te breken naar het grote publiek. Pinkpop kan wel eens het moment zijn" (Stephan van Peursem)

3.
Kasabian, Mainstage, vrijdag 17.00
"De band die in Engeland kan pochen de grootste te zijn. En terecht" (Menno Visser)
"Heel overtuigende liveband met eigenzinnige randjes en geweldige songs. Als een stel hooligans dat boeken leest" (Atze de Vrieze)
"Op Lowlands afgelopen jaar ontzettend goed. Nu terecht op het hoofdpodium van Pinkpop" (Bart Snoeren)

4. The Maccabees, Mainstage, zondag 12.00
"Als het lukt om zo vroeg de festivalweide al te doen kolken, kunnen ze zomaar alsnog die echte doorbraak beleven" (Erik Zwennes)
"Kom zondag een beetje op tijd je tent uit voor deze sympathieke jongens, na afloop ben je fan. Ik beloof het" (Bart Snoeren)

5. DeWolff, Converse-stage, zondag 12.45
"De jongste band ooit op Pinkpop en alleen dat is al een hele goede reden om ze te gaan zien" (Ingmar Griffioen)
"DeWolff raast al een tijdje op eigen kracht door popland, wil graag een live clip maken van "het tweede nummer" en hoopt op veel filmpjes van bezoekers" (Ron van der Sterren)

6.
C-Mon & Kypski, Mainstage, zaterdag 14.50
"Altijd een verrassing wie er naast de band op het podium verschijnen, maar het zou wel eens voor het feestmoment van het weekeinde kunnen zorgen" (Stephan van Peursem)
"Ben je op Pinkpop, zorg dan dat je er zaterdag bij bent en let goed op wat er misschien wel om je heen gebeurt" (Ron van der Sterren)

7. Sungrazer, Converse-stage, vrijdag 14.00
"Een must voor wie houdt van de meest broeierige en desolate songs van The Doors of de bedwelmende loomheid van Kyuss" (Pierre Oitmann)
"Smeets houdt vast aan een oude traditie: de winnaar van de Limburgse talentenjacht Nu Of Nooit opent Pinkpop. Het is ook elk jaar de perfecte opener" (Ron van der Sterren)

8. Florence & The Machine, Converse-stage, zondag 18.15
"Eindelijk krijgt deze veelzijdige chanteuse het podium voor het grote publiek in Nederland dat ze verdient" (Menno Visser)

9. The Opposites, 3FM-stage, vrijdag 16.00

"Twee jaar terug sloopten ze de roze camping, ik hoop dat nu de rondvliegende broodjes bakpao hun equivalent van het hooigooien worden" (Atze de Vrieze)

10. Green Day, Mainstage, zaterdag 20.30
"Billy Joe Armstrong is een held. Een volksmenner extraordinaire. Een man die begrijpt dat kids gewoon heel graag willen springen. En vuurwerk willen zien" (Casper Sikkema)


De lijstjes:


MENNO VISSER DRAAIT:

Kasabian, Mainstage, vrijdag 17.00

De band die in Engeland kan pochen nu Oasis uit elkaar is, de grootste te zijn. En terecht. Nu nog de overzeese gebieden zo ver zien te krijgen, maar getuige hun Lowlands optreden is dat slechts een kwestie van tijd.

Florence & The Machine, Converse-stage, zondag 18.15
Eindelijk krijgt deze veelzijdige chanteuse het podium voor het grote publiek in Nederland dat ze verdient. Zinnig eigenzinnig.

Triggerfinger, 3FM-stage, zaterdag 15.35
Hun plugger grapte dat ze rond de re-release van hun single First Taste nu een festival georganiseerd hebben, maar zo voelt dat ook een beetje. Dit Belgische powerrocktrio live zien, is verkocht zijn.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Gossip, Converse-stage, vrijdag 20.00

Wat een rukplaat heeft Gossip gemaakt zeg. Behoorlijk geflopt ook. Maar wat blijft die doorbreekplaat uit 2006 Standing In The Way Of Control goed. Bijna alleen maar hits staan er op. En Beth Ditto die deze nummers in haar prachtige jurkjes door de tent brult… ik kan niet wachten.

The Maccabees, Mainstage, zondag 12.00
Op de Lowlands Charlie-stage verrasten deze Britten me vorig jaar. Dat ze het pure popkunstje nu op de Mainstage mogen laten zien, verrast me eigenlijk wel. Als het ze lukt om vroeg op de dag de festivalweide al te doen kolken, zouden ze zomaar die echte doorbraak alsnog kunnen beleven. Ik ben benieuwd.

Pixies, Mainstage, zondag 19.15
Een oerband en ijkpunt, dat is Pixies. Frank Black zal met zijn soloplaten waarschijnlijk nooit meer het Pixies niveau halen. Maar hij is te goed om te begraven. Daarom is het helemaal niet erg dat Pixies nog gewoon toeren. We gaan gewoon een Frank Black in topvorm zien en daar heb ik zin in.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Yeasayer, Converse-stage, zondag 16.15
Wie had twee jaar geleden durven voorspellen dat Yeasayer ooit de 3FM Megahit zou scoren? Onwaarschijnlijk, maar deze week gebeurde het met hun nieuwe single O.N.E. Dat betekent dat Yeasayer ineens helemaal niet meer zo'n vreemde eend in de Pinkpop-bijt is, al blijft het wel de meest eigenzinnige act van allemaal. Indierock met Afrikaanse ritmes en bizarre geluidsvondsten.

Kasabian, Mainstage, vrijdag 17.00
Van een Stone Roses rip-off door een stel geezers uit Leeds is Kasabian in een krappe tien jaar tijd uitgegroeid tot een heel overtuigende liveband met eigenzinnige randjes en een paar geweldige songs. Als een stel hooligans dat boeken leest.

The Opposites, 3FM-stage, vrijdag 16.00
Twee jaar terug sloopten ze de roze camping, dit keer mogen ze het op de echte line-up proberen. We zijn inmiddels weer een paar hits verder, dus dat zal wel goed komen. Ik hoop dat rondvliegende broodjes bakpao hun equivalent van het hooigooien worden.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Pixies, Mainstage, zondag 19.15

Misschien wel het beste concert dat ik ooit in die gruwelijke Bierhal in Zuid-Oost bezocht, maar belangrijker; de eerste keer dat ik Black Francis en Kim Deal samen op een podium zag en live de kracht van het materiaal van Doolittle en Surfer Rosa ervoer. Een van de meer geslaagde reünies van de jaren nul.

Black Box Revelation, Converse-stage, vrijdag 18.00

De Belgische The Death Letters, maar dan net een jaartje ouder, met meer speelervaring en een tweede cd op zak en - belangrijker - met steun van een goed label en distributeur. En ook: fijn scheurende, gretige garagerock met bluesy roots naar voorbeeld van The Black Keys (aanvankelijk noemde het duo zich Thick Freakness naar het album van hun helden).

DeWolff, Converse-stage, zondag 12.45
De jongste band ooit op Pinkpop en alleen dat is al een hele goede reden om ze te gaan zien. Een beter argument is dat het Limburgse groep al zeker anderhalf jaar steeds grotere festivalweides platspeelt met strakke psychedelische bluesrock. Hoe die jonge gastjes aan die authentieke instrumenten komen... maar een zegening is het zeker.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Mika, 3FM-stage, zondag 18.15

Ik moest hem missen in de HMH begin deze maand, omdat op het laatste moment besloten drie van mijn drie vrienden met wie ik zou gaan, af te zeggen. Vakantie en zo, dat vonden ze veel belangrijker. Dat Mika op deze manier van me werd afgepakt, deerde ze niet. Ik wilde niet alleen, want naar Mika doe je dat niet. Daar ga je heen als collectief. Gelukkig is daar Pinkpop nog. Al moet ik het dan toch echt zonder mijn vrienden doen, maar dat laat me koud. Ik zal mijn collegae eens flink onder laten dompelen in roze.

Caro Emerald, Converse Stage, zaterdag 17.30

Hoe vaker ik naar Deleted Scenes From The Cutting Room Floor luister, hoe blijer ik er van word. Heb Caro Emerald nog niet live kunnen zien, want zodra zij haar keel schraapt, is er geen kaart meer te koop. Elegante popjazzliedjes om roze lippenstift bij te dragen.

Yeasayer, Converse-stage, zondag 16.15

Ik zag ze zaterdag nog in Desmet, waar ze een optreden gaven speciaal voor 3VOOR12 nieuwsbrieflezers. Ik zag ze een maand geleden ook, in een volle Paradiso. En dan nog verheug ik me ook op het optreden van Yeasayer op Pinkpop. Voornamelijk omdat ik heel benieuwd ben hoe Yeasayer het gaat doen in de tent, op een festival als Pinkpop. Ik denk goed. Nog een reden om roze lippenstift te dragen.


BART SNOEREN DRAAIT:

Yeasayer, Converse-stage, zondag 16.15
Afgelopen zaterdag speelden ze de sterren van de hemel voor slechts 200 man tijdens een exclusieve showcase voor 3VOOR12. Ik ben heel benieuwd of ze dat op Pinkpop ook kunnen, want toegegeven: Yeasayer is binnen het Pinkpop-programma samen met Everything Everything wel een beetje de vreemde eend in de bijt.

Kasabian, Mainstage, vrijdag 17.00
Op Lowlands afgelopen jaar ontzettend goed. Nu terecht op het hoofdpodium van Pinkpop.

The Maccabees, Mainstage, zondag 12.00
Voor wie The Maccabees nog niet kent: kom zondag een beetje op tijd je tent uit en ga eens naar deze sympathieke jongens kijken, na afloop ben je fan. Ik beloof het.


PIERRE OITMANN DRAAIT:

Sungrazer, Converse-stage, vrijdag 14.00
Dit jaar maar liefst drie Limburgse bands op Pinkpop en voor de verandering geen Rowwen Hèze en Heideroosjes. Nu Of Nooit-winnaar Sungrazer heeft ook een mooie plek verworven in de programmering. Hoewel de Zuid-Limburgse band niet favoriet was in de finale van de bandwedstrijd, slaagde de psychedelische stonerband er nipt in de vakjury te overtuigen. Met een voormalig lid van The Mad Trist als frontman is Sungrazer een must voor wie houdt van de meest broeierige en desolate songs van The Doors of de bedwelmende loomheid van Kyuss.

Kitty, Daisy & Lewis, Converse-stage, zaterdag 15.35

De jaren '50 zijn weer helemaal terug. Eens in de zoveel tijd beleeft het tijdperk van de jukeboxen en de vetkuiven een herwaardering. Waar Caro Emerald vooral knipoogt naar muziek uit de tijd van de Depressie, zijn het momenteel met name The Baseballs die met hun commerciële rockabilly-covers succesvol een fifties-sfeertje weten na te bootsen. De familie Durham graaft dieper in de pre-rock-'n'-roll uit de Wederopbouw en heeft een rauwer randje dan dat Duitse rockabillytrio. Ook is het instrumentarium van Kitty, Daisy en Lewis aanzienlijk uitgebreider en traditioneler.

Pixies, Mainstage, zondag 19.15
Met een cultstatus die vergelijkbaar is met die van The Jam en The Smiths weet de uit Boston afkomstige rockband Pixies tot ver na de release van zijn laatste album uit 1991 nieuwe fans te werven. Frank Black en Kim Deal zijn undergroundiconen die ook mainstreamartiesten beïnvloed hebben met hun typische en onnavolgbare sound. Verzamelaar Wave Of Mutilation is een fijne dwarsdoorsnede van het werk van Pixies en hopelijk worden veel nummers hiervan live gespeeld op Pinkpop. Hoewel er in geen twintig jaar nieuw materiaal van de Amerikanen is verschenen, is Pixies zelfs anno 2010 de meest alternatieve band op Pinkpop. En mogelijk één van de beste.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Yeasayer, Converse-stage, zondag 16.15
Het lievelingetje van de 3VOOR12 redactie staat eindelijk op het punt om door te breken naar het grote publiek. Het optreden op Pinkpop zou wel eens het moment kunnen zijn waarop dat gebeurt. Wees er dus bij.

C-Mon & Kypski, Mainstage, zaterdag 14.50
C-Mon & Kypski hebben in het verleden bewezen groots en goed uit te pakken op festivals. Het blijft altijd een verrassing wie er naast de band op het podium verschijnen, maar het werkt eigenlijk altijd goed op de festivals. Nederlandse act die misschien wel eens voor het feestmoment van het weekeinde zou kunnen zorgen.

Pixies, Mainstage, zondag 19.15
Pixies is een van mijn favoriete bands ooit. Dus ik wil ze zien. Waarom zou je ze gaan kijken als je (nog) geen fan bent? Om te zien en horen waar vele grote alternatieve gitaar-acts (zoals Nirvana) de mosterd vandaan haalden.


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

Green Day, Mainstage, zaterdag 20.30

Ik schaam me voor weinig dingen echt, maar het feit dat mijn vriendin Green Day een supertoffe band vindt, is iets wat ik liever tegen niemand vertel. Toch heb ik dankzij haar voorliefde voor complete crap een behoorlijk inzicht gekregen in de wetten van muziek als massa-entertainment. Volgens die wetten is Billy Joe Armstrong een held. Een volksmenner extraordinaire. Een man die begrijpt dat kids gewoon heel graag willen springen. En vuurwerk willen zien. Een man die begrijpt dat leeftijd een gevoel is. Een man die Pinkpop gaat inpakken.

Kate Nash, 3FM-stage, zondag 14.20
Op het nieuwe album van Kate Nash staat onder meer het nummer Mansion Song. Hierin vertelt Kate ons hoe stom groupies zijn. Om die haat wat te onderstrepen schreeuwt Kate Nash precies zeven keer het woord fuck. Steeds iets bozer. Ik schrok er eerlijk gezegd een beetje van. In mijn dromen was Kate namelijk nog steeds Onschuldig. En het tegenovergestelde van Lily Allen. Zondag ga ik zien wat er van mijn voormalige toekomstige droomvrouw over is. Ik hoop dat ze haar bloemetjesjurk aan heeft. En Mansion Song gewoon skipt.

Slash, 3FM-stage, zondag 16.15
Wedden dat dit supervet gaat worden? Ik zet al m'n Guns 'n Roses albums in.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Sungrazer, Converse-stage, vrijdag 14.00

De opener van het festival. Trouw als Smeets is, houdt hij vast aan een heel oude traditie: de winnaar van de Limburgse talentenjacht Nu Of Nooit opent Pinkpop, "period" en dat siert hem. Maar niet alleen dat. Het is ook elk jaar de perfecte opener voor een festival dat zijn roots niet vergeet. Een andere traditie is dat de eerste band bijna nooit gefilmd wordt. Daar zijn allerlei begrijpelijke redenen voor, maar in plaats daarover te babbelen, heeft FIY besloten het probleem op te lossen. Sungrazer is de eerste band die 3VOOR12 samen met jou wil filmen en daar ben ik dan weer blij mee.

C-Mon & Kypski, Mainstage, zaterdag 14.50
C-mon & Kypski maakten een te gekke clip met hulp van de kijker. Voor More Is Less lieten ze jou en mij een pose aannemen voor de webcam en gebruikten de foto's van die poses in hun clip. Kortom de band die je als FIY wil benaderen om iets geks te gaan doen. En dat gaat gebeuren. Ben je op Pinkpop, zorg dan dat je er zaterdag bij bent en let goed op wat er misschien wel om je heen gebeurt.

DeWolff, Converse-stage, zondag 12.45
DeWolff raast al een tijdje op eigen kracht een eigen route door popland en dat heeft ze dit jaar een plek op Pinkpop opgeleverd. DeWolff wil graag een live clip maken van "het tweede nummer" en hoopt op veel filmpjes van bezoekers. Je snapt dat ik ook daar niet omheen kon dit jaar :)


GEERT SMEETS DRAAIT:


Gogol Bordello, 3FM-stage, vrijdag 20.00

Deze gipsy zigeuners zijn een beetje de vreemde eend in de bijt, maar met hetgeen wat deze wildebrassen drie jaar geleden paraat maakten in het achterhoofd een show om naar uit te kijken. En dit keer gelukkig wat later!

Paolo Nutini, Converse-stage, zondag 20.15

Een van de beste blanke zwarte zangers. Een tengere blanke schot die klinkt als Otis Redding. Op de tweede cd geen ingehuurde liedjesschrijvers of producers, nutini mocht gelukkig zijn eigen gang gaan. En deed dat met een creatieve benadering van folk, soul en blues. Muziek waar een mens gewoon vrolijk van wordt. 

Triggerfinger, 3FM-stage, zaterdag 15.35
Deze Belgische rockers maken hun intense live-reputatie overal waar, gegarandeerd ook op pinkpop. Verschroeiende rock 'n roll, uitzinnige stoner en moddervette blues waar de opwinding van afdruipt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12