Vijfde Hollandse Nieuwe compilatie-cd online

20 nieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Ingmar Griffioen ,

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. Negentien verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Twintig kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Beluister nu een maand lang het vijfde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

20 nieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. De vijfde Hollandse Nieuwe compilatie bevat negentien verse kanjers uit de eigen wateren, plus één bonustrack. Twintig kennismakingen dus, met acts die meer aandacht verdienen. Beluister nu een maand lang het vijfde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

We stellen hier de twintig nieuwe acts aan je voor. Aanstormend talent krijgt iedere maand de kans om op deze verzamelaar te komen en zich aan het grote publiek te tonen. Hoe je je aan kan melden, lees je onderaan dit artikel.

Graag stellen we aan je voor:

1. Audio Adam - Ignore Me
Gevoelige volwassen pop geïnspireerd door the likes of Snowpatrol en Starsailor. Het Friese kwartet legt de lat hoog en wij zijn benieuwd wat ze dit jaar met die bij producer Jonas Filtenborg opgenomen ep gaan doen. 

2. Kapabel en Broeky D. - Zomaar
Sterke Utrechtse collabo van twee aanstormende youngsters die hier weinig stijlvast tekeer gaan: mc Kapabel en dubstep-producer Broeky Devil. Ze slaan een dubbelslag: Beluister ook de hele cd op de Luisterpaal. 

3. Datapanik - Tipico Logico
Datapanik presenteerde onlangs zijn nieuwe cd in Oranjestad. Waar? In de hoofdstad van Aruba dus en hierbij is de eerste Arubaanse Hollandse Nieuwe een feit. Maak kennis met Caribelectro: moderne dance gekruid met Caribische invloeden.

4. Nikoo - Cow
Verandert alles wat songwriter Joep van Son (FOAM, The Sugarettes, The Very Sexuals) aanraakt in goud? Het lijkt er verdacht veel op. Nu heeft de Eindhovenaar weer een heerlijk gruizig en opwindend noise-trio samengesteld. Probeer NU die ep en verwacht dit jaar meer Nikoo, ook op Incubate.

5. Vice Verzen ft. Krause - Baas
Noord-Nederlandse hiphop met meesterlijke beats van Noisia-producer Enser. De Grunnen-click is compleet met electrochick Krause, die hier ook een baas is.

6. Young Marco - High Tide
Toepasselijke titel. De getijdenstroom is namelijk zeer aanwezig in deze track van Amsterdammer Marco Sterk, die nadrukkelijk de subtropische wateren opzoekt en weigert te kabbelen. 

7. Kylfa - Green Song
De gemiddeld 14-jarige Eindhovense jongens bedanken je met een handgeschreven briefje voor het openen van de envelop. Zo schattig is de muziek gelukkig niet: groovende rock 'n roll voor echte kerels. De ep is net uit op Suburban.

8. Bear - International Love
Bear is de oprichter van het zich steeds beter manifesterende Amsterdamse Non Records. In deze harige gedaante staat hij garant voor geil stuiterende, vettige disco-electrorock. 

9. Rare Villains - Mardigras
Vandaag brengt het Londense (!) Highpoint Lowlife records Embezzlementals uit van Rare Villains. Het instrumentale album van de Amsterdamse hiphopproducers James The Red Engine en Joey Joe staat ook op de Luisterpaal.  Download zeker ook de laatste mixtape van MySpace.  

10. Sincere - Fastlane
Bekend van de hiphop/soul-ep The Recordshop, maar de soepel Engels flowende Utrechter heeft meer op zijn kerfstok en ook grote plannen solo.

11. Bird on the Wire - Midnight Society
Zonde: Les Singes stopte er recent mee, dikke pleister op de wonde is dat zangeres Rosa Ronsdorf nu de nachtegaal is van Bird On The Wire. Wat zingt ze makkelijk en wat een aanwinst!

12. Wannabe a Star - Party Party
Yep, een dikke party zit er met Wannabe a Star wel in. Zeker nu de Amsterdamse dj als punkrocker opereert. Check de recente verovering van de Kabouter Awards en deze opruiende partytrack. 

13. N-Vitral - Ghettocore 
Een nieuw genre? Eerder hardcore/hardstyle met een sub-urbane slumfeel, maar hard is het wel en in yer face. N-Vitral pompt die industrial hardcore uit de koker van dj Promo's label The Third Movement.

14. Crookram - Through Windows
Even terugschakelen met de downtempo beats van Crookram. Een uiterst relaxed uitzicht, dankzij de sterk met Dj Shadow en de Ninja Tune stal besmette experimentele funky hiphop. De nieuwe release is in vol ornaat te beluisteren op de Luisterpaal, maar ook gratis te downen en sterk aanbevolen! Chill...

15. 50 Grams Of Violence - Dead Calm
Yeah, een stevig potje rock 'n roll en stoner uit de Keistad (Amersfoort). 50 Grams Of Violence heeft ook nog een zanger met een brute strot én een zangstem in de gelederen: "City's burning in the Middle-East, denial by a Catholic priest..."

16. Sungrazer - Common Believer
De winnaar van de Limburgse competitie Nu Of Nooit mag Pinkpop openen en dat betekent dat vroegkomers in Landgraaf een loodzware start tegemoet gaan. In positieve zin, want Sungrazer biedt typische riff-heavy stoner in de groovende voetsporen van Kyuss. Löss-rock zeg maar.

17. I Saw Les Monte - The 4th
Neem een fantastische roadtrip door de bizarre, soms naargeestige belevingswereld van I Saw Les Monte. En bedenk er vooral een film bij, want de Amsterdamse groep grossiert al in soundtracks.

18. Forsophie - Worth It All The Way
De Utrechtse postrockgroep debuteerde in februari met een indrukwekkende gratis ep. Geen doorsnee postrock, maar melancholisch, plechtig, donker uitgesponnen spul vol wendingen.

19. The Information - To Dust
Dat er goede Neder-folk/americana uit Drenthe en Overijssel komt, is op zich geen verrassing. The Information, uit de heartlands rond Rouveen, Meppel en Zwolle, maakt wel verrassend goede rootsmuziek. Check de nieuwe demo op MySpace.

Bonustrack Dead Homies - Ghetto Babies
De Utrechtse shock-emcee Steen trad onlangs al met band op, sinds kort vormt hij samen met de Zoetermeerse crew NulZevenNegen en maatje Spinal de Dead Homies. 15 april is de albumrelease in het Haagse Paard van Troje. Check 'm nu vast op de Luisterpaal. "Mors, Mors, Dood!"


Luister nu een maand lang naar het vijfde deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks. 

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe.