Textures vindt nieuwe brulboei in zanger CiLiCe

Vertrek Daniël de Jongh maakt CiLiCe tot instrumentaal trio

Ingmar Griffioen ,

Textures heeft een nieuwe zanger gevonden in Daniël de Jongh, oud-vocalist van CiLiCe en Smogus. Toen Eric Kalsbeek eind januari uit Textures stapte, was duidelijk dat De Jongh de kans zou krijgen bij de Tilburgse metalband. "Het is haast een logische stap, omdat ik in CiLiCe bijna alles gedaan heb, wat Eric in Textures deed."

Vertrek Daniël de Jongh maakt CiLiCe tot instrumentaal trio

Textures heeft een nieuwe zanger gevonden in Daniël de Jongh, oud-vocalist van CiLiCe en Smogus. Toen Eric Kalsbeek eind januari bekendmaakte na zes jaar uit Textures te stappen, werkte de Tilburgse metalband al hard met de beoogde opvolger. Geen zoektocht dus, vanaf het begin was duidelijk dat De Jongh, oud-schoolgenoot van Kalsbeek, de kans zou krijgen. "Het is haast een logische stap, omdat ik in CiLiCe bijna alles gedaan heb, wat Eric in Textures deed. Dit is gewoon een hele toffe uitdaging, een kans die ik moet grijpen", vertelt De Jongh.

De Jongh volgde Textures al jaren. "Ik ken de jongens al een tijdje, daarom is het extra tof dat ze mij hebben gevraagd Eric te vervangen." Textures benaderde hem begin januari. "Eric en ik hebben beide op de Rockacademie gezeten. Hij zat een klas hoger, maar we zaten vaak samen in de trein. Ik speelde toen in Smogus en ook in het live-circuit kwamen we elkaar vaak tegen." Kalsbeek heeft De Jongh nadrukkelijk getipt als opvolger. "Hij kende mijn vocale kwaliteiten van CiLiCe, dat was de reden dat hij mij naar voren heeft geschoven."

Voor mad mathmetal-band CiLiCe is het vertrek van De Jongh minder goed nieuws. "Zij gaan verder als instrumentaal trio tot ze een waardige vervanger hebben gevonden." De band deed als trio in oktober al een tour door Rusland, Estland, Letland en Litouwen, toen de frontman "wegens persoonlijke omstandigheden" niet mee kon. Meer pech: CiLiCe zag een tour in april en mei door Polen, Rusland en Finland niet doorgaan door financiële problemen bij het boekingskantoor. De Jongh baalt ook: "Zonde, die tour zou ik nog meegaan. Nu staat er alleen nog een festival in Letland en een paar Nederlandse shows. Ik doe nog tot de zomer mee, tot Textures gaat knallen."

Met CiLiCe deed de frontman veel speelervaring op, op tours in Brazilië en Europa. "Vorig jaar deden we van maart tot juni tachtig shows door heel Europa." De Jongh zegt dan ook klaar te zijn voor de "heavy touring" die hem met Textures te wachten staat. "Zeker, maar nu zijn we vooral hard bezig met schrijven. In oktober gaan we hoogstwaarschijnlijk de studio in en de nieuwe plaat opnemen." De vierde plaat, waarvoor Textures een wereldwijde deal bij Nuclear Blast tekende, is door het vertrek van Kalsbeek wat uitgesteld. "Het voelt allemaal al natuurlijk. Het voelt al echt als één band, maar het is niet realistisch om zoals gepland over een maand al de studio in te gaan."

In de aanloop naar het album speelt De Jongh al wel een rol. "Niets staat vast, ik krijg de vrije hand om mijn ding te doen. De basis van Textures blijft natuurlijk altijd 'de textures', maar ik ga wel lyrics schrijven." De nieuwe zanger voorspelt geen hele andere Textures-plaat. "Ik denk dat er niet gek veel verandert. Eric en ik zitten qua vocalen en ideeën wel op een lijn."

Op een MySpace-blog van CiLiCe licht Daniël de Jongh zijn vertrek toe.