Slachtoffer Awa wil single laten verbieden

Excelsior belandt in wespennest rond controversiële rapper

Atze de Vrieze ,

Woensdag verschijnt als het goed is via iTunes de single Ben Een Crimineel, Ben Een Psychopaat van Awa. Maar niet als het aan het zijn ex-vriendin ligt. De 22-jarige Irakees werd de afgelopen jaren behandeld in een TBS-kliniek omdat hij in 2004 zijn toenmalige vriendin in brand gestoken had. Naast de rapper en Apple moet ook platenmaatschappij Excelsior zich daar verantwoorden.

Excelsior belandt in wespennest rond controversiële rapper

Woensdag verschijnt als het goed is via iTunes de single Ben Een Crimineel, Ben Een Psychopaat van Awa. Maar niet als het aan het zijn ex-vriendin ligt. De 22-jarige Irakees werd de afgelopen jaren behandeld in een TBS-kliniek omdat hij in 2004 zijn toenmalige vriendin in brand gestoken had. Zijn slachtoffer hoopt nu bij de rechter af te dwingen dat de single niet in de verkoop gaat. Dinsdag om kwart voor vier dient het kort geding in Amsterdam. “Er wordt niets gezegd over het delict, dus het slachtoffer kan hem niet zijn recht op vrije meningsuiting ontzeggen”, zegt advocaat Peter Plasman in de Volkskrant. Het nummer is een aanklacht tegen zijn behandeling in tbs-kliniek de Rooyse Wissel. De Volkskrant beschikt over een tekstfragment uit het nummer: “De hoofden, de staf, die doen geen klote. De hoofden, de staf, hebben tegen mij gelogen. Ben een crimineel, ben een psychopaat. Where the fuck blijft jullie heldendaad.”

Meest opvallend: naast de rapper en Apple moet ook platenmaatschappij Excelsior zich daar verantwoorden. Het label van Ferry Roseboom tekende de rapper niet, maar zorgt wel voor de digitale distributie van de single. Concreet: Roseboom leende de bevriende journalist Simon Vuyk, die werkt aan een drieluik over Awa voor Revu, zijn inlogcode voor de iTunes Store. Hij zet zich opvallend genoeg zelf in voor het uitbrengen van de single. Excelsior verdient geen geld met de distributie, maar lijkt zich desondanks in een wespennest gemanoeuvreerd te hebben. Volgens Roseboom wilde Vuyk de single per se via iTunes aanbieden. “Ik heb voorgesteld de track gratis ter download aan te bieden, maar Simon was van mening dat het beter is om in een echte winkel te staan. Voor een individuele gebruiker is het niet gemakkelijk om een single in de iTunes Store te krijgen. Dat kan wel met een tools als Tune Aggregator, maar Simon kreeg dat niet voor elkaar. Wij werken dagelijks met iTunes. Ik heb begrepen dat Simon de opbrengst van de single in een goede-doelen-pot stopt.”

Roseboom legt uit hoe hij tot de beslissing kwam. “Ik was op de hoogte van de inhoud van de single en heb de afweging gemaakt. Het is een vreselijke misdaad en het is goed dat hij daarvoor gestraft is, laat daar geen misverstanden over bestaan. Maar de manier waarop hij behandeld is en het feit dat mensen weglopen voor hun verantwoordelijkheid is óók erg. Wij fungeren slechts als doorgeefluik van het nummer. Wij verdienen er verder niets aan en zijn het met Vuyk eens dat deze release een maatschappelijk belang heeft.” 

De zaak werd in eerste instantie aangespannen door het slachtoffer van Awa, maar inmiddels heeft de landsadvocaat zich daarbij aangesloten. Namens TBS-klinieken en het Ministerie van Justitie protesteert die tegen het feit dat Awa het nummer opnam in een kliniek en daar ook stiekem een clip bij schoot. “Ik ben geen goedkope thrill seeker, maar ik vind het wel interessant hoe dit soort machinaties werken”, zegt Roseboom. “Hoe vreselijk de daad die deze jongen begaan heeft ook is, het is goed als dit soort dingen naar buiten komen. Hij heeft zich als een kakkerlak gedragen, maar hij is ook een luis in de pels. TBS-klinieken zouden daar blij mee moeten zijn. In plaats daarvan worden advocaten ingeschakeld om zo’n liedje uit de lucht te halen.”

Journalist Simon Vuyk is niet bereikbaar voor nadere toelichting.