Mightyfools uit Hilversum verricht kick-off WMC in Miami

"Het gaat harder dan wijzelf en iedereen door hebben"

Ingmar Griffioen ,

Maak kennis met Mightyfools, twee jongens uit Hilversum die vandaag hun drieweekse Amerikaanse tour beginnen met de kick-off van de prestigieuze Winter Music Conference in Miami. "Joost van Bellen heeft het boekingskantoor over ons getipt en toen is het echt losgegaan."

"Het gaat harder dan wijzelf en iedereen door hebben"

Maak kennis met Mightyfools, twee jongens van 19 en 22 uit Hilversum die disco, tech house en electro mixen en vandaag hun drieweekse Amerikaanse tour beginnen met de kick-off van de prestigieuze Winter Music Conference (WMC) in Miami. "Het is één groot netwerkfeest. Als je hier op Washington Avenue loopt kom je achter elkaar alle dj's tegen." Het duo hoopt met vier sets op WMC dan ook goede zaken te doen. "Het is hier huge en onze manager heeft de agenda bomvol zitten met diners met boekingskantoren en dergelijke", laat Jelle Keizer aan de telefoon vanuit een hotel in Miami weten.

Keizer (22) en maatje Andy Samin zijn nu twee jaar bezig met Mightyfools en ze vielen afgelopen jaar van de ene verbazing in de andere. "We hebben zelf vooral blogs opgezocht voor wat exposure. Ik denk dat we daarom nu de hele wereld overvliegen, juist omdat onze muziek via internet verspreid is. Het gaat harder dan wijzelf en iedereen door hebben." Housepionier Joost van Bellen was na een set van het duo overtuigd. "We draaiden op een feest met Joost van Bellen. Daarna heeft hij boekingskantoor Barkers getipt en toen is het echt losgegaan met boekingen van alle kanten."

Mightyfools heeft in 2009 veel eigen materiaal geproduceerd, maar kreeg vooral bekendheid door een waslijst aan remixes, bootlegs en mixtapes. "We stonden op Beatport opeens op 4 in de algemene charts, in de downloads op 1 en op de Engelse verkoopsite Juno ook op 1." De Amerikaanse producer Tommie Sunshine kwam ze zo ook op het spoor. "Hij heeft ons benaderd. We stonden vervolgens samen op een RAUW-avond in Tivoli. Toen hebben we de hele dag gehangen en sindsdien is het contact warm."

Het bleek de opmaat naar meer. "Hij had weer contact met de Amerikaanse band Fall Out Boy, waarna we samen een officiële remix hebben gedaan." Die remix is volgens Keizer wel representatief voor wat Mightyfools doet. "We hebben van een popnummer een vrij stevig electronummer gemaakt. Daar zitten wel al onze invloeden in." Vanavond staan ze met Tommie Sunshine op de kick-off van de WMC. Hoe laat weet Keizer niet. "Het is hier nu elf uur, dus we zijn net wakker en gaan er zo na het ontbijt heen."

Het is voor Mightyfools het begin van alweer de tweede Amerikaanse tour. "In november hebben we acht gigs in tien dagen gedaan van Mexico tot Canada." Nu hebben ze vooralsnog tien shows in drie weken staan. "We kunnen het iets rustiger aan doen en wat van de steden zien. Dat is wel lekker, vooral nu we in Miami zitten. Gister heeft de hele dag geregend, maar nu is het echt ontzettend lekker weer."

De plannen voor dit jaar zijn duidelijk: "Nu hier draaien en als we terug zijn snel de studio in. We moeten veel remixen doen en komen met een nieuwe plaat op Lektroluv Records. Ook staan er al veel boekingen in Nederland en gaan we in Europa door. En dan komt het festivalseizoen er weer aan, dus het blijft druk", voorspelt Keizer. De master voor de nieuwe plaat heeft hij net voor vertrek opgestuurd. Het album moet binnen twee maanden het licht zien. "Maar eerst gaan we straks het strand op", grinnikt Keizer.