Le System brengt Jean Parlette aan de noise Le System brengt Jean Parlette aan de noise

Input leden online platform laat nog te wensen over

, Fiona Fortuin

Le System brengt Jean Parlette aan de noise

Input leden online platform laat nog te wensen over

Fiona Fortuin ,

Vorig jaar begon de Friese band Jean Parlette met een nieuw experiment: Le System, een online platform waarbij iedereen invloed kan uitoefenen op hun muziek. De eerste gevolgen daarvan zijn merkbaar. Vanavond speelt de folktronica band met een Le System abonnee 'die iets met noise wil doen'.

Input leden online platform laat nog te wensen over

Een half jaar geleden begon de Friese band Jean Parlette met een nieuw experiment: Le System, een online platformsysteem waarbij iedereen invloed kan uitoefenen op hun muziek. De eerste gevolgen daarvan zijn merkbaar. Vanavond speelt de folktronica band met een Le System abonnee 'die iets met noise wil doen'. Jos Blomsma van Jean Parlette: "Het was zo'n leuke mail, we dachten: ja, laten we het doen."

Het aantal leden van Le System groeit gestaag, meldt Blomsma in de auto onderweg naar het Utrechtse Theater Kikker. De teller staat momenteel op 226, waaronder ook een aantal betalende leden. Ook mensen uit het buitenland hebben zich aangemeld, waaronder uit China en Rusland. "Het is bijzonder dat mensen lid willen worden van je band, maar dat er ook buitenlanders tussen zitten, maakt het extra speciaal."

Vanavond zal Jean Parlette ook kennismaken met hun potentiële kledingontwerper. Maar ondanks de vele aanmeldingen, moet Blomsma toch erkennen dat de input vanuit hun achterban te wensen overlaat. Als lid is het mogelijk om eigen geluiden op te sturen, met de kans dat de band deze gebruikt in hun nummers. "Maar mensen lijken onzeker, bang dat we het niet goed genoeg vinden. We hopen de drempel zo snel mogelijk te slechten door ze aan te moedigen het toch echt te doen."

Want voor Jean Parlette is het serieus, stoppen met Le System zullen ze niet. "Het is geen experiment meer. Dit is de manier waarop we voortaan onze muziek zullen uitbrengen." Zo is begin deze maand alweer hun tweede Episode, zoals in de wereld van Jean Parlette een EP genoemd wordt, online gekomen. Deze is ook voor de niet-betalende leden te downloaden. "Ook voor ons als band is er veel veranderd. Ons doel is om elke drie maanden een Episode uit te brengen. Dat vraagt om een goede planning. Omdat we nu aan iedereen vragen zo goed mogelijk mee te denken, is het belangrijk dat we ons vizier nog verder openen. Je moet voor alles open staan. Dat is juist een enorme uitdaging. Het houdt je alert en zorgt op een nieuwe manier voor inspiratie."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12