Kleurrijk shoegazeproject Eins Zwei Orchestra zoekt onderkomen Kleurrijk shoegazeproject Eins Zwei Orchestra zoekt onderkomen

Uit de hand gelopen hobbyproject gebaseerd op kunstenaar Hundertwasser

, Atze de Vrieze

Kleurrijk shoegazeproject Eins Zwei Orchestra zoekt onderkomen

Uit de hand gelopen hobbyproject gebaseerd op kunstenaar Hundertwasser

Atze de Vrieze ,

“We hebben een dresscode: zo veel mogelijk kleuren.” Eins Zwei Orchestra, het geesteskind van Stefan van Maurik, moet een kleurrijk shoegaze gezelschap met een goed gevoel voor pop worden. Gebaseerd op het werk van de de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser.

Uit de hand gelopen hobbyproject gebaseerd op kunstenaar Hundertwasser

“We hebben een dresscode: zo veel mogelijk kleuren.” Eins Zwei Orchestra, het geesteskind van Stefan van Maurik, moet een kleurrijk shoegaze gezelschap met een goed gevoel voor pop worden. Met wat hulp van zijn vrouw Lydia speelde Van Maurik het album 100 Colors min of meer in zijn eentje in, maar straks op het podium staat een heuse supergroep, met muzikanten uit onder meer Little Things That Kill, We vs. Death en Silence Is Sexy. “Ik speel zelf ook in The Spirit That Guides Us en This Beautiful Mess”, vertelt Van Maurik. “Dit was in eerste instantie bedoeld als project voor de lol, maar inmiddels is het echt gaan leven. Ik moet er wel meer mee doen.”

Eins Zwei Orchestra klinkt zeker niet als een hobbyprojectje. Van Maurik maakte een compleet conceptalbum, gebaseerd op het werk van de schilder en architect Friedensreich Hundertwasser. Van Maurik werkt in de verpleging, en verschillende patiënten wezen hem op het werk van de Oostenrijkse kunstenaar. “Ik vind zijn kunst echt waanzinnig. Het is een kakofonie van kleuren en lijnen, die me doet denken aan shoegaze. Ook daarin vind je vele lagen muziek en veel illusie. De partijen gaan alle kanten op, waardoor zich melodieën vormen die helemaal niet gespeeld worden.”

Niet alleen het werk van Hundertwasser inspireerde Van Maurik, ook zijn levensverhaal sprak hem aan. “Hundertwasser werd in Wenen geboren uit een Joodse moeder en een Slavische vader. In de oorlog moordde Hitler een groot deel van zijn familie uit. Hundertwasser zelf werd door zijn moeder bij de Hitlerjugend ondergebracht, en zo kwam hij min of meer de oorlog door. Veel mensen zullen daar bitter van worden, maar Hundertwasser heeft het omgezet in positieve daden en kunst. Architectuurhistoricus Roel Griffioen heeft het album gehoord en raakte zo geïnspireerd door het verhaal dat hij aanbood een essay te schrijven. We krijgen dus een heus wetenschappelijk essay over Hundertwasser en shoegaze in de liner notes.”

Eins Zwei Orchestra ontstond uit de as van Satellite7, de band waarin Van Maurik zong. Het nieuwe project belooft wel toegankelijker te worden dan die band, zo bewees ook al een eerste track op de Hollandse Nieuwe compilatie die nu op de Luisterpaal staat. Het album is al helemaal af, maar een label is nog niet gevonden. Wel staat een eerste optreden gepland, 27 mei in Club 3VOOR12/Utrecht in dB’s. “De komende tijd zullen we rustig rondkijken waar we het album uit willen brengen. We hebben er twee-en-een-half jaar aan gewerkt, het zou zonde zijn om het niet verzorgd uit te brengen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12