Kempi: "Ik maak nog twee platen en dan stop ik" Kempi: "Ik maak nog twee platen en dan stop ik"

"Ik ben geboren om te falen, maar ben er nog steeds"

, Erik Zwennes

Kempi: "Ik maak nog twee platen en dan stop ik"

"Ik ben geboren om te falen, maar ben er nog steeds"

Erik Zwennes ,

Sinds Kempi vrij kwam, verhuisde hij uit Eindhoven, kwam hij weer terug, maakte een nieuwe mixtape en trad op in veel discotheken. Uitgedaagd door collega's en omgeving maakte hij in een week tijd nog een plaat: de Gangsta Tape. "Ik kan niet weglopen voor mezelf; de straat dat ben ik."

"Ik ben geboren om te falen, maar ben er nog steeds"

In 2008 werd Jerrelloyd "Kempi" Slijger (1988) veroordeeld tot twaalf maanden onvoorwaardelijke celstraf. Na acht maanden kwam hij in december 2008 vrij en verhuisde van Eindhoven ('Eindje') naar Woerden. “Deels om het beter te doen, maar door te verhuizen verandert eigenlijk nog niets,” zo vertelde hij 3VOOR12 begin vorig jaar. Sindsdien bracht hij zijn allerlaatste mixtape uit: Mixtape 3.2, De Evolutie van een Nigger. “Die titel is duidelijk. Ik ga vooruit, maak fouten, maar blijf groeien en leren,” waren zijn woorden. Toch begon het te jeuken. Kempi werd getart door collega's en voelde zich uitgedaagd om te laten zien dat hij het nog in zich heeft. Op 26 maart ligt de Gangsta Tape in de winkels. Het is een harde plaat die hij in een week heeft volgespuugd. De tape verhaalt over hossels, frustraties, deals, overvallen, feesten en orgies om te eindigen met een lofuiting aan de straat en liefde voor zijn gezin. "Dit is iets lekkers uit de losse pols. Ik maak nog twee echte platen en dan stop ik."

"Gangsta betekent voor mij: doen wat jij wil, altijd. Als ik hier nu op tafel naakt blij wil gaan doen, dan doe ik dat. Als een gangsta vindt dat er geld binnen moet komen, dan komt er geld binnen. Maar als een gangsta een oud vrouwtje wil helpen oversteken, dan doet hij dat ook. Het begrip staat voor vrijheid; doen wat jij wil. Als ik mijn tape wil eindigen met liefde voor mijn kids, dan doe ik dat." Kempi is niet het type dat kritiek naast zich neerlegt. Hij leest alles, hoort alles en voelt dat hij overal op moet reageren. Dat hoor je op de tape, dat hoor je in gesprekken en dat zie je op twitter. De Gangsta Tape blijkt vooral een grote middelvinger naar al die meningen en aandacht die Kempi de afgelopen jaren over zich heen heeft gekregen. De tape is een bewijs van zijn vrijheid: als hij een boze conceptplaat wil maken, dan doet hij dat en dan zal deze snel na opname in de winkels liggen via zijn label Top Notch.

Kempi is eerlijk over zijn wispelturigheid, over zijn tekortkomingen en over zijn dwarse karakter. Het recente voorprogramma van The Clipse in Bitterzoet bijvoorbeeld was gewoon niet goed ("ik had echt mijn dag niet"), de wiet maakt hem wel eens gek ("dan kom ik in zo'n fase...") en hij maakt stomme fouten. Maar zijn persoonlijkheid heeft hem ook gebracht waar hij is. Waar dat is? Enerzijds geen stap verder: Kempi is terug in Eindhoven, wordt door sommigen heftig bekritiseerd en tourt nog steeds niet langs de grote poppodia. Anderzijds is men gewoon weer net zo hongerig naar de nieuwe tape, is er voorzichtige interesse vanuit de mainstream en kan hij zijn (binnenkort weer wat grotere) gezin onderhouden. "Mijn zoon mag artiest worden, hij mag echt alles worden. Ik geef hem alleen één ding mee: zorg dat je de beste bent, anders moet je stoppen."

Met Kempi kun je lachen als je hem kent, maar in publieke optredens of op tracks zal hij die kant niet snel laten zien. Hij kan die knop niet even omzetten. "Ik ben een gesloten persoon. Vanaf mijn twaalfde zit ik regelmatig vast in jeugdgevangenissen en in de bak. Tien keer een periode helemaal alleen in een cel. Je hosselt op straat in je eentje, zit vast in je eentje en komt dan weer even op straat zonder een vader om je te steunen. Dan ben je opeens iemand en kijken mensen naar je. Als kind keek niemand naar me. Ik was geboren om te falen. Ik heb veel pijn, leed en trauma's om mee te torsen. Geloof me, dat gaat verder dan brood met suiker. Mijn reactie is dat ik me afsluit en op mijn hoede ben. Daarom zie je die blije nigger in mij niet vaak. Waar moeten we om lachen? Ik ben niet verbitterd, maar het leven is hard. Hoe kan ik het anders zien? Als ik nu zou stoppen met rappen kan ik met mazzel in de Albert Heijn vakken gaan vullen. Ik heb tien keer vastgezeten, mijn kop zit vol tatoeages en ik heb een gezin om te onderhouden. Het zijn mijn keuzes, maar waar ik vandaan kom, is het niet anders. Ik krijg niet even een bewijs van goed gedrag."

"Ik ben heel weinig thuis, dat is altijd zo geweest. Toen ik net vrij kwam, was het even anders: ik wilde rust, geen interviews en weinig shows. Maar nu begint het weer druk te worden. Ik heb mijn eigen label, mijn artiesten, mijn carrière. Het is me wel duidelijk dat je geen seconde stil kunt zitten." Kempi heeft wisselende gevoelens over de tijd sinds zijn vrijlating. "Ik ben deels teruggevallen in mijn oude gedrag en houding. Het komt door die omgeving, maar ik kan niet weglopen voor mezelf; de straat dat ben ik. De leraar zei dat ik een nietsnut was en de straat liet me zien dat het anders kon. Dat ik iemand ben, wat respect betekent en dat je voor elkaar moet zorgen. Aan de andere kant moet ik echt afstand nemen van die makkelijke verleidingen en de verkeerde keuzes. Ik wil niet dat mensen denken dat ik vergeten ben waar ik vandaan kom."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12