Esther Duijn: “House was voor mij liefde op het eerste gehoor” Esther Duijn: “House was voor mij liefde op het eerste gehoor”

Amsterdamse Duijn & Douglas duiken samen in de groove

, Casper Sikkema

Esther Duijn: “House was voor mij liefde op het eerste gehoor”

Amsterdamse Duijn & Douglas duiken samen in de groove

Casper Sikkema ,

Als meisje, ze is dan pas dertien, zet Esther Duijn haar eerste voorzichtige stapjes in de housescene. Ondanks die jonge leeftijd is het liefde op het eerste gezicht. Inmiddels heeft ze van die liefde haar werk gemaakt en is ze naast haar dj-carrière begonnen met produceren. Dit doet ze samen met Steady Douglas & Anonym (Detroit). Als Duijn & staan ze op de laatste Hollandse Nieuwe-compilatie.

Amsterdamse Duijn & Douglas duiken samen in de groove

Als meisje, ze is dan pas dertien, zet Esther Duijn haar eerste voorzichtige stapjes in de housescene. Ondanks die jonge leeftijd is het liefde op het eerste gezicht. Inmiddels heeft ze van die liefde haar werk gemaakt en is ze naast haar dj-carrière begonnen met produceren. Dit doet ze samen met Steady Douglas & Anonym (Detroit). Als Duijn & Douglas staan ze op de laatste Hollandse Nieuwe-compilatie. 

“Ik ken Steady Douglas nog uit de tijd dat we samen bij Voidd in Winston draaiden. Ik vond hem toen technisch erg sterk en vroeg hem of we samen eens konden gaan zitten. Dat pakte erg goed uit. We houden van hetzelfde Detroit-house geluid, die diepe groove vinden we te gek.’ Op dit moment werken Esther en Steady Douglas alweer aan een nieuw project: “we zijn bezig met het ontwikkelen van live-sets met twee laptops en twee midicontrollers, tegen het eind van de zomer hopen we daarmee op te kunnen treden.” 

Dit jaar belooft een druk jaar te worden voor Esther. “Vorig jaar heb ik met Steady Douglas onder de naam Duijn & Douglas onze eerste release Cat Concrete uitgebracht en nog geen 2 weken geleden is de tweede uitgekomen met Duijn & Douglas Zuidwest en op de AA kant D.A.D. Track 1. Dit jaar komen daar nog minstens drie releases bij.” Esther werkt samen met Steady Douglas ook met Anonym uit Detroit als D.A.D. “Daarvan verschijnt ook dit jaar nog een release bij Vinyl Did It.” Ook de dj-agenda stroomt steeds voller. “Via mijn boekingskantoren, Soulrock & Moon Harbour, komen steeds meer boekingen binnen. Ook buitenlandse. Deze maand draai ik in Sofia, later ga ik nog naar Gent en er staat inmiddels ook een optie open voor Vinyl People in Dubai.” 

De liefde voor elektronische muziek gaat voor Esther terug naar vroeger. Haar vader is groot liefhebber van synthesizermuziek en ’s avonds in bed kan ze vaak de elektronische trillingen van synthesizerheld Jean Michelle Jarre voelen. “Daar begon het eigenlijk. Helaas heb ik mijn vader niet kunnen overtuigen van house, hij vindt het verschrikkelijke muziek. Veel te eentonig.”  

Als een vriendin een mixtape met daarop housetracks uit de periode 1988-1992 meeneemt, is Esther, dan pas elf jaar oud, gelijk verkocht. Vooral de dynamiek van de muziek overrompeld haar. Twee jaar later bezoekt ze haar eerste undergroundfeestje. Ze is dan dertien. Het is de start van een leven vol feestjes. Ze begint met het organiseren van huisfeesten en later ZiNK! en Makro in Stubnitz en tussendoor draait ze van Vancouver tot Vaaghuyzen de hele wereld over. “Ik liep daar nog totaal onschuldig rond, maar vond het gelijk fantastisch. De muziek, bijbehorende cultuur, het uitgaan, de undergroundfeesten; het was allemaal zo veel leuker dan de ‘normale’ jeugddingen.“

Als dj heeft Esther al op verschillende exotische oorden gedraaid en een schat aan bizarre ervaringen opgedaan. Voorlopige hoogtepunten waren een volle Panorama Bar in Berlijn,  de tour door Vancouver & Victoria in Canada en misschien wel de meest bizarre ervaring: draaien in een hotel in Bahrein. “Het begon verschrikkelijk. Ik heb daar na aankomst vier frustrerende uren vastgezeten op het vliegveld. Eerst dachten ze dat ik prostituee was. Toen dat was opgelost bleek mijn paspoort te nieuw te zijn. Wisten ze weer niet wat ze daar mee aan moesten. 

Esther draait in Bahrein in een club in een hotel. Het is in het streng religieuze land vrijwel de enige plek waar voor even het juk van de strenge wetten kan worden afgeworpen.  “Buiten mocht ik als vrouw niet eens alleen over straat. Kleding moet alles bedekkend zijn. In winkels moest een man de onderhandelingen over de prijs van producten voeren. Ze weigerende gewoon om met mij te communiceren.” Dat was anders in de club in het hotel. “Daar liepen de vrouwen er echt supersexy bij. Als ze binnenkwamen ging de meeste kleding direct uit. De meeste vrouwen liepen in strakkere en uitdagender outfits dan op een gemiddelde clubavond in Amsterdam.”  

De dj-ervaring die Esther de laatste 7 jaar heeft opgedaan werkt in haar voordeel voor haar producers-skills. “Door jarenlange ervaring als dj weet ik inmiddels hoe wat werkt in een club. Je kan ook dingen uitproberen. Produceren is vooral zo tof omdat je van niets iets maakt.  Ik vind het belangrijk om in dat proces consequent een eigen koers te varen zonder te letten op de dingen die hot zijn. Een eigen identiteit is zo belangrijk.  Voor mij zijn grooves essentieel. Mooie diepe grooves, daar hou ik van.” 

Dit jaar brengen Duijn & Douglas en D.A.D. nog minstens drie releases uit bij onder meer Studio Soulrock, Nowar en  Feelharmonic & Exquisite Music. Esther draait onder meer op 16 april in Elements Club in Utrecht en 21 mei op Weekend Warriors in Studio 80.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12