Dancefeest Koninginnedag Eindhoven gaat door

Wel op een andere locatie

Fiona Fortuin ,

Zodiak Commune zal op Koninginnedag alsnog een dancefeest houden in Eindhoven. De organisatie heeft besloten om in te gaan op het voorstel van de gemeente het event te laten plaatsvinden op het Kennedyplein. De organisatie is blij met de alternatieve plek.

Wel op een andere locatie

Zodiak Commune zal op Koninginnedag alsnog een dancefeest houden in Eindhoven. De organisatie heeft besloten om in te gaan op het voorstel van de gemeente het event te laten plaatsvinden op het Kennedyplein.

Het zag er naar uit dat Zodiak Commune dit jaar tijdens Koninginnedag geen dancefeest in het centrum kon organiseren. De gemeente wees een vergunning voor het centraal gelegen Lichtplein af, al jarenlang de vaste stek van de organisatie.  Om meer diversiteit in de muziekprogrammering op de nationale feestdag te krijgen, zag de betrokken wethouder Zodiak Commune liever naar de rand van de stad verhuizen.  Het Lichtplein moest vrijkomen voor ‘multiculturele activiteiten’.

Na de ontstane commotie en een petitie, opgezet door Zodiak Commune, zijn beide partijen met elkaar gaan praten. Een alternatieve locatie werd voorgesteld: het Kennedyplein, gelegen naast het centraal station van Eindhoven. Voor Zodiak Commune was het echter nog maar de vraag of ze in zo’n korte tijd op een geheel nieuwe plek een feest konden opzetten. Deze week is besloten er toch voor te gaan. Zodiak Commune mag op het Kennedyplein tot 23.00 uur doorgaan. “Uit de petitie bleek dat we op een enorme steun konden rekenen vanuit het publiek”, zegt de woordvoerder van Zodiak Commune. “We willen hen niet in de steek laten, al kost het ons nu veel mankracht om alles op poten te krijgen.”

Het plein naast het station is kleiner dan de oorspronkelijke locatie, waardoor twee van de drie podia moesten worden geschrapt.  Voordat onzekerheid ontstond over het voorbestaan van het evenement, was de organisatie al bezig met de programmering. Die voor het hoofdpodium was al zo goed als rond. “Toen we in het nieuws vernamen dat we geen vergunning zouden krijgen, hebben we de programmering voor de andere podia stilgelegd.” Er hoeven dus geen dj’s te worden gecancelled. “Verder is het afwachten hoe het op de dag zelf verloopt. We zijn in elk geval blij dat we iets kunnen doen op Koninginnedag”, aldus de woordvoerder.