C-Mon & Kypski naar Amerika en World Expo Shanghai

Utrechts collectief heeft vooral buitenlandse plannen

Ingmar Griffioen ,

C-Mon & Kypski mag dan de huisband van VPRO's Nederpopshow zijn en op Pinkpop staan, verder kijkt de groep nadrukkelijk over de grenzen. Het viertal gaat eerst naar Frankrijk en doet eind april vijf Amerikaanse clubshows. "In mei wordt het helemaal van hot naar her vliegen met een gig op de World Expo 2010 in Shanghai, de Bevrijdingsfestivals, Pinkpop en hopelijk The Great Escape in Brighton."

Utrechts collectief heeft vooral buitenlandse plannen

C-Mon & Kypski mag dan de huisband van VPRO's Nederpopshow zijn en op Pinkpop staan, verder kijkt de groep nadrukkelijk over de grenzen. Eerst gaan de vier Utrechters naar Frankrijk en eind april staan er vijf Amerikaanse clubshows in New York, Los Angeles, San Francisco en Chicago op het menu. "In mei wordt het helemaal van hot naar her vliegen met een gig op de World Expo 2010 in Shanghai, de Bevrijdingsfestivals, Pinkpop en hopelijk The Great Escape in Brighton", blikt toetsenist Jori Collignon vooruit.

"Veel nieuwe plannen", vertelt Collignon, "en vooral buitenlandse. Volgende week doen we drie shows in Lille, Parijs en op het Garorock festival bij Bordeaux." Collignons andere band Nobody Beats The Drum gaat ook mee. "Dat wordt een druk en spannend weekend, het worden onze eerste stappen in Frankrijk." Ook in Amerika hopen de groepen op double bills. "We hebben nu dezelfde boeker als C-Mon & Kypski in de VS. Een hele goede gast, die ook ooit Urban Dance Squad naar Amerika heeft gehaald, dus we zijn wel in goede handen. We gaan in ieder geval in juli samen naar het Camp Bisco festival."

Het is zo druk, dat de heren soms de tijd missen om te genieten van de steden die ze bezoeken. "Dat vergeet je soms, maar tegelijkertijd grijpen we dit soort kansen vol aan. Ik kan niet wachten tot we weer met zijn vieren in een camper door Amerika gaan." Eerst is C-Mon & Kypski in mei vier dagen in China voor de World Expo in Shanghai. Collignon: "We vertegenwoordigen de stad Utrecht. We staan samen met dichter Ruben van Gogh, de Holland Baroque Society en studenten van de HKU in het Holland House op een avond die in het teken van Utrecht staat. We brengen onder meer een compositie voor straatorgel die we voor het Museum van Speelklok tot Pierement maakten."

In januari deed de groep twee shows in de UK, die naar meer smaakten. Collignon lacht bij de herinnering: "We hebben een paar showcases gespeeld, eentje in Soho en eentje in Proud Galleries in Camden Town. Proud Galleries was een soort oude paardenstal, waar wel veel publiek op afkwam. Een maand later zou Courtney Love er een showcase doen, die niet doorging. We hopen in mei terug te gaan voor The Great Escape, een groot showcasefestival in Brighton."

Met de plannen en wekelijkse opnames voor VPRO's Nederpopshow is de agenda aardig gevuld. "Dat is nu wel echt een vaste baan. Op maandag en dinsdag repeteren we en plannen de mash-up, die we woensdag in de tv-studio spelen. Woensdag moet het ook in een keer op de band staan. Donderdag tot en met zondag is er dan nog over om naar Frankrijk of China te gaan."

De meest recente aflevering van de Nederpopshow, deze zaterdag te zien op Nederland 3, was extra spannend omdat C-Mon door griep geveld is. "Maar het was geweldig met George Baker en Edgar van Trafassi die binnen een minuut de zaal op de kop had en backstage eindeloos verhalen vertelde. Backstage is het soms nog interessanter dan de show zelf, dat zouden ze eigenlijk moeten filmen. George Baker die verhalen uitwisselt met de zus van Patricia Paay, terwijl in de kamer ernaast De Staat en Moss zitten."

C-Mon & Kypski is de komende vijf zaterdagen nog te zien als huisband van VPRO's Nederpopshow, op Nederland 3 van 23.30 tot 00.15 uur. De afterpartyshows van onder andere Moss en De Staat bekijk je via deze link.