3VOOR12 Draait (wk 10): Liars, Nikoo en Balthazar 3VOOR12 Draait (wk 10): Liars, Nikoo en Balthazar

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (wk 10): Liars, Nikoo en Balthazar

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Natuurlijk geven ook deze week de 3VOOR12'ers een kijkje in hun muzikale keuken. Het nieuwe album van Liars gooit hoge ogen en de band uit L.A. wordt zelfs de liefde verklaard: "Ik hou van ze". De Nederlandse eer wordt deze week onder andere hooggehouden door Nikoo, die in eigen beheer met de EP Cow komt.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 single van de week
Band Of Skulls - I Know What I Am (Rough Trade)

3VOOR12 album van de week
Balthazar - Applause (Munich)

3FM Megahit
Biffy Clyro - Manny Of Horror (Warner) 

TOP 10:

1. Liars - Sisterworld (Mute/PIAS)
"Sisterworld is een angstaanjagende plaat" (Fiona Fortuin)
"Liars maakt geen slechte platen. Punt" (Erik Zwennes) 
"Het concept betreft een onheilspellende, noisy soundtrack van hun apocalyptische thuisstad L.A" (Ingmar Griffioen)
"Liars lijkt de beste elementen van hun vorige platen bij elkaar gevoegd te hebben" (Stephan van Peursem)

2. Nikoo – Cow (Eigen Beheer) 
"Hard, gruizig, snel en opwindend" (Casper Sikkema)
"Geen populisme, maar zes steengoede liedjes in de lijn van No Age" (Erik Zwennes) 

3. Balthazar - Applause (Munich)
"Balthazar zet je steeds op het verkeerde been" (Menno Visser)
"Slimmer en gelaagder dan Das Pop, met verrassend veel sterke popsongs" (Atze de Vrieze)

4. Big Star/Alex Chilton – Thirteen 
"Weer een held dood. Verdomme" (Casper Sikkema)
"De albums die hij met Big Star maakte zijn eigenlijk verplichte kost voor alle liefhebbers van R.E.M., Pavement, The Replecements" (Stephan van Peursem)

5. Baths - Baths
"Zijn heartsong is het liefste liedje wat ik de laatste tijd gehoord heb" (Fiona Fortuin)

6. Scuba - Triangulation (Hot Flash Recordings/NEWS)
"Wil je Scuba toch ergens plaatsen, dan voelt hij zich waarschijnlijk het meest thuis in het postcodegebied 3024 van Martyn"  (Fiona Fortuin) 

7. Daniel Johnston & Beam – Beam Me Up, Daniel (album, Hazelwood) 
"Een nachtegaaltje zal valse kraai Johnston nooit worden, en gelukkig maar"  (Martijn van der Vlist) 

8. Serena-Maneesh – No 2: Abyss In B Minor (album, V2)
"Een gelaagd, donker, pretentieus en toch luisterbaar shoegaze werk" (Atze de Vrieze)

9. Band Of Skulls – Baby Darling Doll Face Honey (album, You Are Here/Rough Trade)
"De beste White Stripes plaat die je dit jaar zult horen" (Menno Visser)

10. Laura Marling – I Speak Because I Can (album, Virgin/EMI)
"Donkere recht-toe-recht-aan-liedjes in de lijn van Joni Mitchell" (Martijn van der Vlist) 


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Scuba - Triangulation (Hot Flash Recordings/NEWS)
Scuba speelt met donkere soundscapes, techno en dubstep, maar gaat op tracks als Mineral ook richting electronica en de track On Deck is juist weer heel speels die me zelfs een 'All on Board, the
Nighttrain'- gevoel geeft. Wil je Scuba toch ergens plaatsen, dan voelt hij zich waarschijnlijk het meest thuis in het postcodegebied
3024 van Martyn.

Baths - Baths
Will Wiesenfeld, dat klinkt Duits, maar hij woont in Los Angeles en aan zijn muziek te horen die hij onder de naam Baths uitbrengt past hij goed in de beats scene aldaar. Zijn uitgangspunt is vergelijkbaar met iemand als Nosaj Thing, want een mix van electronica en glitch-hop, maar doordat op veel nummers ook gezongen wordt, worden het meer liedjes. doet een nummer You're My Excuse To Travel door de zang aan Neon Indian denken en is zijn heartsong het liefste liedje wat ik de laatste tijd gehoord heb.

Liars - Sisterworld (Mute/PIAS)
Alsof je constant door iemand achterna wordt gezeten, dan onder je huid kruipt en aan je begint te vreten. Met Sisterworld blijft Liars dicht bij zichzelf, maar laat tegelijkertijd ook een andere kant van zichzelf zien, gevoed door het onheil in hun woonplaats Los Angeles. Sisterworld is een angstaanjagende plaat van een geweldige band. Ik hou van ze, en van hun videoclips.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Nikoo - EP (Eigen beheer/download)
Nederland is een noisepopband rijker. De gratis te downloaden debuut EP geeft me het gevoel dat ik voor het laatst had bij het debuut van Bonne Aparte (niet Bonnaparte!). Nederlanders kunnen herrie maken en hoeven daarvoor niet eens extreem links of -rechts te zijn. Geen populisme, maar zes steengoede liedjes in de lijn van No Age met wat postpunk en eighties ideeën. Yiehaaa

Kempi - Gangsta Tape (Top Notch/Universal)
Een concepttape van Kempi. Hiphop bewijst weer eens een geweldadig genre te zijn? Onzin, hiphop is verhalen vertellen; pijn en vreigde delen. "Het begrip gangsta staat voor vrijheid; doen wat jij wil,"aldus Kempi. Met deze tape laat Kempi zien nog steeds een van de beste mc's van Nederland te zijn. De flow, delivery, maar vooral een mooi verhaal vertellen. Van boze hossels tot een ode aan hen die om hem geven. Kempi is een van de boeiendste figuren in het huidige Nederlandse muzieklandschap. Laten we hem koesteren. In de loop van volgende week komt de Gangsta Tape op de Luisterpaal.

Liars - Sisterworld + remixalbum (Mute/PIAS)
Liars maakt geen slechte platen, punt. Sisterworld is een donkere en industriële plaat met enorm veel ideeën en muzikale experimenten. De kracht van de nummers wordt heel mooi bloot gelegd door enkele remixen op de remixplaat. Favorieten zijn de mixen van Thom Yorke en Melvins. 


JONA ROVERS DRAAIT:

Norma - (live @ Stadsschouwburg donderdag 11-02-2010)
Mijn eerste kennismaking met het fenomeen ‘opera’; en ik was erg onder de indruk. Drama in de puurste vorm van het woord, gezongen door stemmen die de grenzen van het menselijk kunnen lijken te tarten, met mooie volzinnen als ‘laat onze harten samen dronken worden van het geluk dat ons uitnodigt’ of ‘ongelukkige, de ochtend van je leven is nu al bewolkt’, ondersteund door prachtige klassieke composities. Het was drie uur lang genieten van dit gezelschap uit Moldavië.

Suffocation (live @ Tivoli de Helling vrijdag 12-03-2010)
Na de opera weer tijd voor wat vertrouwde klanken: vijf brute bands, met als afsluiter en absoluut hoogtepunt Suffocation, die na ruim 20 jaar laten horen nog altijd tot de top van de scene te behoren. Genadeloos hard, strak, professioneel en energiek, met een diep respect van het publiek tot gevolg. Zeer indrukwekkend; ondanks het geweld werd ik er stil van.

Wormed – Quasineutrality (single, Pathologically Explicit Recordings)
Jaaaaa Wormed is terug! Zes, zeven jaar hebben ze ons verwaarloosd en nu gaan ze ineens zomaar verder waar hun vreemde en spastische ‘Planisphaerium’ ons in 2003 achterliet. En het allerbelangrijkst: ze kunnen het nog!


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Torre Florim – Dracula @ Nederpopshow
Tijdens de opnames voor de derde aflevering van de Nederpopshow waagde De Staat-frontman Torre Florim zich aan Dracula van ZZ en de Maskers. In 1 woord: Geniaal. Niet alleen blijkt het nummer zelf tijdloos te zijn en zou het ook zo op Torres (en Roos’) album De Speeldoos hebben kunnen staan,  Torre bracht het met zoveel bezieling en gevoel voor theater dat het angstaanjagend goed was. Kijk niet verbaasd op als Torre na De Speeldoos ook nog wel solo met een Nederlandstalige plaat komt. Kortom, ga dat checken komende zaterdag om 23.30 op Nederland 3.

Daniel Johnston & Beam – Beam Me Up, Daniel (album, Hazelwood) 
Een nachtegaaltje zal valse kraai Johnston nooit worden, en gelukkig maar! Hoe valser Johnston zijn woorden eruit perst, hoe indrukwekkender het wordt. Sommige zangers horen simpelweg niet geschoold te kunnen zingen, en Johnston is er een van. Op Beam gaat hij weer door merg en been met zijn krakende (zullen we het gewoon zo noemen) stemgeluid.

Laura Marling – I Speak Because I Can (album, Virgin/EMI) 
De betere en honderdduizend maal (grove schatting) spannendere versie van Amy McDonald. Donkere recht-toe-recht-aan-liedjes in de lijn van Joni Mitchell en een strot om U tegen te zeggen. Uitschieter is Goodbye England. Laten we niet te moeilijk doen: gewoon erg goed, hier gaan we nog veel van horen.


MENNO VISSER DRAAIT:

Balthazar – Applause (album Munich)
Belgenpop rukt op dit jaar…dit album zet je steeds verrassend op het verkeerde been.

Band Of Skulls – Baby Darling Doll Face Honey (album You Are Here/Rough Trade)
De beste White Stripes plaat die je dit jaar zult horen. Vuig en mooi tegelijk.

Opnames en afterparty VPRO’s Nederpopshow (tv-opname, elke woensdag, elke zaterdagavond rond 23.30 op tv)
Prettige sfeer, je ziet de Nederlandse artiesten ook geïnteresseerd naar elkaar kijken, wie weet onstaan er zo wel onverwachte samenwerkingen…


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

Nico Stai – Miss Friday (eigen beheer) 
Ook op SXWS, maar nog niet gespot door onze nationale voorhoede aldaar: Nico Stai. Mijn held. Zijn liedjes over opbeurende zaken als het failliet van de liefde, overdreven drugsgebruik en niet kunnen slapen van de angst dat alles ooit eens zal ophouden, kennen weinig genade. Alsof iemand alle shit van de wereld over zich heen kreeg en je er door er naar te luisteren in ieder geval weet dat je stem van tonnen drugs niet direct mooier wordt, Jezus de wereld helaas nooit zal redden en geluk een onzinnig begrip is. Weten we dat ook weer!

Big Star – Thirteen
Weer een held dood, verdomme!

Nikoo – Cow (Eigen Beheer) 
Hard, gruizig, snel en opwindend. Nikoo, het duizendste project van Joep van Son, is goed. Alweer.  Houdt het dan nooit op!?


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Cosmic Psychos, The Riots & Henry's Funeral Shoe, live @ dB's, Utrecht, 12-03-10
Prachtverhaal: Cosmic Psychos zouden vorig jaar op 50e verjaardag eigenaar dB's spelen, sterfgeval in familie bandlid verhinderde dat. Jaar later betaalt-ie alsnog tickets en spelen de Aussie punkrockers twee dagen achtereen in dB's; smerig en messcherp de zaal aan gort. Ook werden de Utrechtse Riots gereanimeerd voor twee potjes speed rock 'n roll. Opener Henry’s Funeral Shoe verraste nog het meest met koddig ogende, opwindende Welsh garageblues.
 
Zomaar - Stop
Broeky D is een aanstormende dubstep-producer uit de Domstad, die samen met rapper Kapabel het sterke duo Zomaar vormt. Rap over dubstepbeats zeg maar, maar in dit nummer eerder loom, trippend en reggae-achtig. Zouden zomaar heel hard kunnen gaan met de aanstaande cd en zomaar maandag de 5e Hollandse Nieuwe sampler kunnen sieren. Sterker nog: ze staan nu met de HELE cd op de Luisterpaal. Check ze donderdag live in Club3VOOR12/Utrecht en Broeky's MySpace voor andere collabo's met mc's als Pax.
 
Liars - Sisterworld (album, Mute/PIAS)
Het deurtje op de hoes ontsluit een muziekdoos van Pandora; freaky en spooky maar mateloos fascinerend. Het concept betreft een onheilspellende, noisy soundtrack van hun apocalyptische thuisstad L.A.. De beklemming en woede klinkt optimaal door in het genadeloze Scarecrows on a Killer Slant: "We should take the creeps out at night. Drag them incomplete by their ears. We should nail their thoughts to the wall. Stand them in the street with a gun. And Then Kill Them All."


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

SXSW Twitter reports van o.a. @nickhelderman, @bobvanheur, @sandeman, @wiekes en @robertmeijerink
Niks aan te doen, ik moet deze week knarsentandend van achter de computer toezien hoe anderen op strooptocht zijn in Austin. Bands die het goed doen op SXSW komen altijd vroeg of laat indruk maken in ons land. Op basis van betrouwbare reports uit Texas kunt u deze namen vast noteren (ze zijn gecheckt en goedgekeurd): Surfer Blood, Free Energy, Washed Out, Avi Buffalo, The Strange Boys, Sleepy Sun, Fool’s Gold, Sleigh Bells, Harlem, Titus Andronicus.

Serena-Maneesh – No 2: Abyss In B Minor (album, V2)
Heftige, intense plaat, deze tweede van Serena-Maneesh. Ik geef eerlijk toe dat de eerste volkomen langs me heen gegaan was, maar de enthousiaste oerkreten die me bereikten vanaf Eurosonic wekten nieuwsgierigheid. No 2: Abyss In B Minor is een gelaagd, donker, pretentieus en toch luisterbaar shoegaze werk. Niet zelden doen bands bij de revival van een genre toch wat water bij de wijn, maar dit is een onvervalst lastige kluif. Fijn.

Balthazar – Applause (album, Munich)
De nieuwe Das Pop, dacht ik eerst, maar meer draaibeurten laten horen dat dit debuut van Balthazar slimmer en gelaagder in elkaar zit dan de muziek van hun landgenoten. Dan blijkt ook dat er verrassend veel sterke popsongs op staan.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Alex Chilton 
Alex Chilton is dood. De albums die hij met Big Star maakte zijn eigenlijk verplichte kost voor alle liefhebbers van R.E.M., Pavement, The Replecements, Wilco en ga zo maar door. Allemaal zijn ze schatplichtig aan de vaak perfecte popliedjes geschreven door Alex Chilton. Vooral Thirteen bezorgt keer op keer kippenvel. Zoek ook de covers van oa. Wilco en Elliott Smith.

Liars - Sisterworld (Mute/PIAS) 
Liars lijkt de beste elementen van hun vorige platen bij elkaar gevoegd te hebben. Dit levert misschien niet hun beste album op (vraag me dat over een paar maanden), maar het lijkt er wel op dat de Liars hun definitieve sound hebben gevonden.

Crookram - Through Windows (Bankrupt) 
Ergens tussen instrumentale hiphop en samplepop in, met fijne verwijzingen naar oude soul en funk. Kortom: een hele fijne plaat. Het mooie is: het album is gratis te downloaden (of natuurlijk te beluisteren op de luisterpaal) en de maker komt gewoon uit Nederland! Vanaf maandag ook een track van Chris (zo heet-ie) op de Hollandse Nieuwe Sampler 5!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12