3VOOR12/Arnhem-Nijmegen: Habana toch door als festivallocatie Vierdaagsefeesten

Installatie nieuw Affaire-bestuur forceert doorbraak

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen, Jasper Konijnenbelt ,

De organisatie van de Vierdaagsefeesten – het ACBN – en de Affaire hebben besloten dat Affaire-podium Habana aan het Waalstrand bij Lent toch als festivallocatie mag fungeren tijdens de Vierdaagsefeesten. Een doorstart van de huidige programmering door de Affaire is daarbij de oplossing.

Installatie nieuw Affaire-bestuur forceert doorbraak

De organisatie van de Vierdaagsefeesten – het ACBN – en de Affaire hebben besloten dat Affaire-podium Habana aan het Waalstrand bij Lent toch als festivallocatie mag fungeren tijdens de Vierdaagsefeesten. Een doorstart van de huidige programmering door de Affaire is daarbij de oplossing. Eerder dreigde het ACBN Habana als festivallocatie te schrappen na een conflict met toenmalig Affaire-voorzitter Godfried Verstegen. De Valkhof Affaire en de Vierdaagsefeesten geven aan het beiden belangrijk te vinden dat in gezamenlijkheid de toekomst van het Waalstrandje veilig gesteld kan worden.

De doorbraak in het conflict kwam met de installatie van een nieuw Affaire-bestuur, na jaren van moeizaam contact met Verstegen. Na de Vierdaagsefeesten van vorig jaar kondigde hij aan dat dat hij een symbolisch bedrag van 1 euro wilde betalen als verplichte afdracht aan het ACBN, waarop de organisatie van de Vierdaagsefeesten Habana als festivallocatie dreigde te schrappen. Het aftreden van Verstegen – die aanblijft als artistiek leider van het festival - heeft de partijen weer rond de tafel gebracht.

Het ACBN laat bij monde van voorzitter Teddy Vrijmoet weten: “Nu het nieuwe bestuur van de Valkhof Affaire zo helder is over de wens om in gezamenlijkheid de programmering op te pakken zijn er geen beren meer op de weg. De Vierdaagsefeesten heeft alle vertrouwen in de nieuwe samenwerking en is blij dat op deze wijze een oplossing is gevonden."De nieuwe bestuursvoorzitter van de Affaire, Cok Buijs, stelt: "Na een paar goede gesprekken stonden de neuzen al snel de goede kant op. De aanpassing in het bestruur van de Affaire geeft voor het ACBN voldoende vertrouwen weer door te gaan met Affaire en Habana."

De gemeente Nijmegen kende dinsdag een subsidie toe van 22.500 euro aan de organisatie van de Vierdaagsefeesten voor de exploitatie van de stadsstranden.