Weinig slaap voor Reverse in het broedhuis vol hitjes Weinig slaap voor Reverse in het broedhuis vol hitjes

Slordig mixtape voorbode van een druk releasejaar

, Sander Kerkhof

Weinig slaap voor Reverse in het broedhuis vol hitjes

Slordig mixtape voorbode van een druk releasejaar

Sander Kerkhof ,

‘Ik hang met Reverse, hij is ook bekend", rapte Faberyayo in de DJVT-hit Shenkie. Toch is de producer van Wat Wil Je Doen Dan? (Partysquad), Geen Klasse Geen Stijl (The Opposites), Cool (Dio) vooral achter de schermen gebleven. Dat gaat dit jaar veranderen met een album dat hij samen met rapper Adje (Ado'nis) maakte. Voorafgaand aan die voorlopig nog ongetitelde plaat verschijnt deze week de eerste single en op 2 juli de Slordig mixtape.

Slordig mixtape voorbode van een druk releasejaar

‘Ik hang met Reverse, hij is ook bekend", rapte Faberyayo in de DJTV-hit Shenkie. Toch is de producer van Wat Wil Je Doen Dan? (Partysquad), Geen Klasse Geen Stijl (The Opposites), Cool (Dio) tot nu toe vooral achter de schermen gebleven. Dat gaat dit jaar veranderen met een album dat hij samen met rapper Adje (Ado'nis) maakte. Voorafgaand aan die voorlopig nog ongetitelde plaat verschijnt deze week de eerste single en op 2 juli de Slordig mixtape.

De stille kracht van de Nederlandse hiphopscene treedt uit de schaduw met zijn eerste artiestenalbum. Het was eigenlijk de bedoeling dat op Reverse' solo plaat op iedere track verschillende mc's mee zouden werken, maar het liep zo lekker met Ado'nis dat hij het hele album vol rapte. Wat daarbij een rol gespeeld heeft, is dat de twee in hetzelfde appartement wonen. Reverse noemt de stek op IJburg een 'broedhuis vol hitjes'. "Adje zat toch steeds in de woonkamer, dus ik kon hem er snel bij roepen."

Adje is een soort broer voor Reverse. Ze kennen elkaar nog van vroeger. Adje's sterkste punt is volgens Reverse dat hij een woordje dat eigenlijk heel lullig klinkt een twist kan geven zodat het toch interessant wordt." Het is 1 van de eerste mensen waar ik mee heb samengewerkt, in het nummer Mijn Hart van THC. Daarna hebben we lang niets gedaan. Maar na de track Mick Swagger op Ado'nis mixtape kregen we de smaak weer te pakken."

Dat betekent niet dat Ado'nis - de oudere broer van Hef en Crooks - de enige stem is op het album dat na de zomer moet gaan verschijnen. Naast Jayh (op Fok Wachten) zijn ook zijn goede vrienden van De Jeugd van Tegenwoordig, Dio en Sef (die laatste twee ieder op twee nummers) te horen. "Met Sef vind ik het heel lekker werken. Hij loopt twee rondjes door de studio en dan is er een tekst. Ik haat wachten. Reverse heeft ook drie producties op het aanstaande solo album van Sef. Dat wordt een hele toffe plaat." Ook De Jeugd van Tegenwoordig en Reverse' eigen stem is ook een paar keer in de refreintjes te horen. "Dat is vaak uit nood geboren. Als ik een beat maak, begin ik bij het refrein altijd te mompelen en ga daarna op zoek naar woordjes. In de tweede single Ze Wil Me zing ik een refreintje."

Fok Wachten, het eerste nummer van het Adje/Reverse album dat de wereld in werd geslingerd, heeft die typische Reverse sound. "Het album wordt een mix van electro en hiphop, best wel futuristisch." Hij is de laatste tijd vooral geinspireerd door The Prodigy, al zal dat niet meteen herkenbaar zijn. "Ik hoorde een live versie van Omen, dat vond ik zo gaaf. Vooral die reacties van het publiek. Toen ben ik alles gaan checken. Vooral de manier waarop zij naar climaxen toe werken spreekt me aan."

De eerste single wordt Wat Weet je Nou, met Dio en Sef. Maar eerst is er de Slordig mixtape, die op 2 juli in Jimmy Woo wordt gepresenteerd. Eigenlijk een cadeautje dat toevallig tot stand kwam. "Jayh kwam langs en is twee weken blijven slapen. Toen was er een mixtape." Slordig is tegelijk ook een warmmaker voor Jayh's album, dat ook voor een groot gedeelte door Reverse is geproduceerd en na de zomer moet verschijnen.

Op dit moment is Reverse bezig met het afmixen van het album van zijn neef Darryl. "Dat wordt weer een hele andere plaat, veel muzikaler. Ik werk samen met Jeroen Rietbergen, de vaste pianist van Marco Borsato. We focussen weer op een hele andere kant van Darryl. Ik had het gevoel dat er nog nooit een track is geweest die laat zien wie hij is."

Nu The Partysquad met de comeback van Jerry Leembruggen - afgelopen maandag gevierd in de Amsterdamse club Air - weer helemaal terug is, lijkt de tijd ook rijp voor een nieuwe Reverse knaller van het kaliber Wat Wil Je Doen? "Ik heb net een nieuwe track bij ze ingeleverd met Gers, Jayh en Adje. Naar mijn mening een superhit."

De focus ligt voorlopig weer op Nederland. Zijn plannen voor een doorbraak in Amerika heeft hij voorlopig op een laag pitje gezet. "Ik blijf wel veel via internet beats sturen, maar ik denk dat ik na het hele proces rond dit album er wel een paar maanden naar toe ga. Dat is de beste manier om daar iets gedaan te krijgen." Amerika staat op dit moment vooral open voor Nederlandse house producties, maar dat is niet zijn favoriete kant. "Ik haat het, maar ze willen het horen." 

Reverse is druk. Slapen doet hij niet veel, soms slechts twee uur per nacht. Dan pakt hij 's middags een korte powernap. De rest van de tijd zit hij in de studio, tuurt naar een scherm, knipt en plakt of praat tot de zon weer op komt met zijn huisgenoten. "Ik kan niet goed stilzitten, maar ik ben wel heel erg aangekomen van dat weinige slapen. Je blijft tussendoor toch snacken. Ik moet snel de sportschool weer in."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12