Negende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal Negende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

20 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

, Erik Zwennes

Negende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

20 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

Erik Zwennes ,

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. Bij ons is de Hollandse Nieuwe altijd lekker vet. Twintig verse kanjers uit de eigen wateren. Twintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen, in demofase of al vet geproduceerd.

20 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

De Hollandse Nieuwe seizoensgebonden? Welnee, wij serveren gewoon elke maand een vaatje verse maatjes. En onze vis is altijd lekker vet. Check deze twintig verse kanjers uit de eigen wateren. Twintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen in demofase of al vet geproduceerd. Beluister nu een maand lang het negende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

1. Pien Feith - I Have Done Nothing
I Have Done Nothing? Nou, dat valt wel mee. Pien Feith bracht in 2007 haar debuut EP uit. Dat jaar kwam ook de In A Cabin With... Neonbelle uit, met Feith’s vocalen. Hiermee was ze genomineerd voor een 3VOOR12AWARD. Het jaar erna kwam het debuutalbum van The Very Sexuals uit, wederom een zijproject. Dit najaar verschijnt dan eindelijk het debuutalbum getiteld Dance On Time. I Have Done Nothing is afkomstig van dit album en staat exclusief op deze negende Hollandse Nieuwe.

2. Let´s Go Eskimo - Smack and Crack
Eind 2008 is Let’s Go Eskimo begonnen dankzij een oproep op het forum van MusicFrom. Via die weg vonden ze bassist Robert. Let’s Go Eskimo is geen band van muziekpuristen die het onmogelijke uit hun instrument willen halen. Ze noemen zich een strakke no-nonsense band. 2010 staat voor de band in het teken van de eerste demo die gepresenteerd zal worden in Utrecht, Ede, Amsterdam en Alkmaar.

3. L.T.S. - You Belong In the Countryside (feat. Aux Raus' Bastiaan Bosma)
De nieuwe Amsterdamse electronische post-punk formatie L.T.S. wordt door sommigen ook wel het ontspoorde neefje van LCD Soundsystem genoemd. Op dit moment werkt de band hard aan zijn debuut. Tot deze verschijnt zullen we het moeten doen met de clip van You Belong In the Countryside, met gastrol van Aux Raus brulboei Bastiaan.

4. Lilian Hak - Never speak to Strangers
Lilian Hak sloot zich vorig jaar een aantal weken op op de tweeentwintigste verdieping van een appartement in Bangkok. Daar knipte en plakte ze een album bij elkaar uit stapels jaren ‘30 dvd’s. Een ambitieus project waar Never speak to Strangers de eerste lektrack van is.

5. Ympressy - Wind Song
Zanger/pianist Jesse Brouwer uit Utrecht heeft samen met sounddesigner Raoul Santos een EP gemaakt. Hierop staan twee Engelstalige en twee Nederlandse ‘impressionistische pianopopliedjes’. Daarnaast laat Brouwer verschillende kunstenaars hun 'impressie' van zijn muziek geven in de vorm van een schilderij of gedicht. Afgelopen april, bij de release van de EP, was al dat werk te zien in een eigen eendaags museum aan de Oudegracht in Utrecht.

6. Apneu - Caroline
Terug naar het grungetijdperk met Apneu. Maar ook surf- en punkinvloeden. Caroline is bovenal een geweldig popliedje dat in minder dan anderhalve minuut je hart verovert. Ga Apneu vooral ook live zien. Uiterst dansbaar en energiek.

7. Del-Toros - Dopesick
‘Dell-Toros klinkt alsof Link Wray met Rose Tattoo staat te spelen in een kaasfabriek in Alkmaar,’ aldus de eigen bandbio. Sinds eind 2008 speelt het drietal samen. Pure rock-’n-roll met surfinvloeden en twee zangers. De sterke debuut EP kwam vorige maand uit via Undertow.

8. DeFact - Goe-uh-Mor-guh
Begin 2008 debuteert Kevin van Oort a.k.a. DeFact met zijn soloclip Leunstoelshit! Hij treedt op met rapper Engel en doet diverse voorprogramma’s. Op dit moment legt de mc de laatste hand aan zijn nieuwe album 'Ontwikkelingsfase'. Goe-uh-Mor-guh is de nieuwste single van deze plaat.

9. Haribo Macht Kinder Froh - We Are Monsters
Haribo Macht Kinder Froh begon amper een jaar geleden. Als muzikale invloeden noemt het Enter Shikari, Asking Alexandria en Attack Attack! Ze doopten hun muziek Partycore. Hoe dat klinkt? Luister naar We Are Monsters of een van de andere omverblaashits op hun website.

10 Akkachar & Taz Buckfaster - Bomba Muffin
Akkachar, eigenaar van Rwinarecords, maar ook gewoon soloartiest óf zoals nu in de combo met Taz Buckfaster. Akkachar maakt en draait van donkere onderkoelde glitchy tracks tot pompende dubstep, drum-n-bass en freaky technouitstapjes. Een talent van eigen bodem die je de komende tijd nog veel tegen zult komen.

11. Style Wars - Water Lily
Style Wars (1992) begon drie jaar geleden met het maken van (instrumentale)hiphop. Onlangs bracht hij The Dusty Movement EP uit via het Aztex label. Het is een warme en organische instrumentale plaat geworden die de producer omschrijft als een zonnige dag, waarbij de EP rustig begint (Ochtend) en wat rauwer eindigt (Avond).

12. Craz-E - Busy Tuesday
De beatmaker van onder meer Bijlmerrapper Skinto heeft een producerstape gemaakt. Voor elke dag van de week een track. Allemaal aan te raden, maar met Busy Tuesday als uitschieter om kennis te maken met deze opkomende beatbakker.

13. My City Burning - Nine Yards
Ze deelden het podium met bands als Machine Head, Hatebreed, Death Before Dishonor, Poison the Well en Raging Speedhorn en dat voordat het debuutalbum uit is. In 2008 kwam de EP White Lies, Black Eyes uit, maar dit najaar is het dan eindelijk tijd voor het album. Nine Yards is de aankomende single die nu te horen is op deze compilatie.

14. Captain Capeman - Shed Some Light
Captain Capeman is een nieuwe band, maar geen beginnende band. Het is de doorstart van TheDarko die eerder onder meer het voorprogramma verzorgde van The Pigeon Detectives en The View. Met een nieuwe naam, een nieuwe EP en een extra bandlid maakt de band zich op voor de livegigs en het debuutalbum.

15. Fruit of the Original Sin - Destro (Quiet)
De Nijmeegse band staat vrijdag op De Affaire. Fruit of the Original Sin combineert hardere experimentele gitaarrock en ingehouden spanning. Dit jaar wil de band zijn tweede album uitbrengen.

16. Politics - The National Trust
Het tweede album van Politics is er bijna. Op 16 oktober brengt de band via Laterax het album Love & Molasses uit met een releasefeest in de Rotterdamse Exit. De plaat gaat van experiment tot liedje, maar blijft opvallend coherent.

17. The Cheese Sticks - Good Old Days
De jonge producers Thor Heemskerk (18) en Iwan Wulff (15) zijn enorm productief en breed geinteresseerd. De producties gaan van avant-gardistische noise, via samplepop tot glitchy dubstep. Met deze humor en veel goede ideeën zouden The Cheese Sticks nog wel eens een eind kunnen komen.

18. Boom Boom du Terre - Kara Sutra
Boom Boom du Terre is het pseudoniem waaronder de Rotterdamse drummer Jornt Jan Bras muziek produceert.  Als Boom boom du Terre gebruikt Jornt akoestische- en elektronische drums en zelfs plastic flessen om zijn dikke beats te maken, die de vette bassen en gestoorde melodieën ondersteunen. Dit jaar staat Boom Boom du Terre op Lowlands in de X-Ray tent.

19. Freeman's Pick-up - Traveler
Freeman’s Pick-Up is een jonge zeskoppige band met invloeden van onder meer Neil Young, Dave Eugene Edwards en Steve Earle. Het debuutalbum Traveller beweegt zich tussen pop, folk, altcountry en americana. Kenmerkend voor de muziek is de harmoniërende samenzang van zanger Albert Pieter Venema en zangeres Jonne Medema.

20. At No Bikini Beach - IJsmuggen
Twee jaar nadat de stekker uit Feverdream werd getrokken, komen ex-Feverdreamers Arnold van de Velde en René van Lien en aangevuld met Micha Haring (Elle Bandita, The Hands) en Jos Hoevenaars (The New Earth Group, Sir Ian), terug onder de naam At No Bikini Beach. Het debuutalbum The New Bikini zal op 6 september via Dying Giraffe Recordings worden uitgebracht.

Beluister nu een maand lang het negende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar 3VOOR12@VPRO.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12