Lange Frans tekent bij oude vrienden TopNotch Lange Frans tekent bij oude vrienden TopNotch

“Ik ontleen mijn identiteit niet meer aan het materiële”

, Atze de Vrieze

Lange Frans tekent bij oude vrienden TopNotch

“Ik ontleen mijn identiteit niet meer aan het materiële”

Atze de Vrieze ,

Lange Frans begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Jarenlang scoorde hij hits met zijn vaste maatje Baas B en broer Brutus, nu gaat hij het alleen doen. Hoewel, niet helemaal alleen, want zijn eerste solo-album moet uitkomen bij TopNotch.

“Ik ontleen mijn identiteit niet meer aan het materiële”

Lange Frans begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Jarenlang scoorde hij hits met zijn vaste maatje Baas B en broer Brutus, nu gaat hij het alleen doen. Hoewel, niet helemaal alleen, want zijn eerste solo-album moet uitkomen bij TopNotch. Vandaag presenteerde hij de eerste single Ik Ben Mezelf (clip onderaan dit artikel). “Ik ben opgenomen in de TopNotch-familie, maar andersom neem ik Kees en Farid ook op in de familie Frederiks”, vertelt Frans. “Farid ken ik al heel lang. In de tijd dat internet nog via een 56 kbps modem liep en je er vier dagen over deed om een liedje te downloaden was hij de man waar ik mijn mixtapes heen bracht om ze online te zetten.”

Wanneer het album uit moet komen, weet Lange Frans nog niet, al hoopt hij op ergens voor de feestdagen. Af is het in elk geval niet. De rapper werkt op dit moment met beats van onder meer Giorgio Tuinfort, Reverse & Jayh, FS Green, Big2 en Silent Man (Beatkidz). Die laatste maakte ook de beats van de single. Een ontspannen, funky beat. “Ik ben er na 15 jaar muziek maken eindelijk achter dat ik geen dingen moet maken die me tegenstaan”, zegt hij. “Ik moet dus geen David Guetta-achtige disconummers maken. Dat past niet bij me.”

Het past ook beter bij het soort album dat hij wil maken, persoonlijk, ontspannen. Zo klinkt de eerste single, zo klonk ook zijn bijdrage aan het album van Opposite Big2, Leef To The Fullest. In Ik Ben Mezelf zegt Frans onder andere dat hij vroeger graag 'de man' wilde zijn, nu liever zichzelf. Een ander mens? “Je bent jong, je verdient geld, dan wil je alles flashy, het leuke klokkie, het leuke jasje. Een mooie outfit in de kast is natuurlijk prachtig, maar ik ontleen mijn identiteit niet meer aan het materiële. Er was een fase in mijn leven dat we aan een stuk door met vijf jongens het land door tourden, van discotheek naar discotheek, optreden, feesten zuipen. Het was een geweldige tijd, maar die kant van het verhaal ken ik nu wel. Ik ben bijna dertig, op een gegeven moment moet je een treetje omhoog in je leven. Ik wil de breedte in.”

Liever de breedte dan de underground dus. Want terug naar hoe het begon kan en wil Lange Frans niet. “Optreden in buurthuizen voor 14 bezoekers? Een battle voor een fles cognac, dat kan op een gegeven moment niet meer.” Het zou ook wel een erg grote stap zijn in vergelijking met waar Lange Frans vandaan komt. Samen met Baas B groeide hij uit tot een BN’er en scoorde hij hits als Het Land Van en Moppie. Aan de samenwerking met Baas B kwam een jaar geleden een einde, en dat was geen prettig einde. 

“Het had veel mooier kunnen eindigen”, zegt Lange Frans nu. “Er had meer in gezeten, maar als Bart er geen zin meer in heeft, houdt het op. Op het podium is hij nooit echt gelukkig geweest. Ik voel me er juist thuis.” Die nieuwe wijsheid van Lange Frans kwam dan ook wel een beetje door schade en schande. Zo verloor hij in al het gedoe met zijn oude partners aardig wat geld. “Laat ik het zo zeggen, we hebben de taart altijd met verschillende mensen gedeeld, en dat is niet altijd evenredig gegaan. Maar ik heb nu een nieuw label en een nieuw management. Een frisse wind is altijd goed.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12