Faberyayo komt met eerste solo mixtape Faberyayo komt met eerste solo mixtape

DJVT rapper is klaar met Het Grote Gedoe

, Sander Kerkhof

Faberyayo komt met eerste solo mixtape

DJVT rapper is klaar met Het Grote Gedoe

Sander Kerkhof ,

Op 31 juli presenteert Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig, Le Le, B.R.U.C.E.) in de Amsterdamse Bitterzoet zijn eerste solo mixtape. Op Het Grote Gedoe geeft hij een inkijkje in het opwindende maar soms ook vermoeiende leven van een Nederlandse hiphop-playboy. 

DJVT rapper is klaar met Het Grote Gedoe

Op 31 juli presenteert Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig, Le Le ) in de Amsterdamse Bitterzoet zijn eerste solo mixtape. Op Het Grote Gedoe geeft hij een inkijkje in het opwindende maar soms ook vermoeiende leven van een Nederlandse hiphop-playboy.

Pepijn 'Faberyayo' Lanen wilde zelf vooral graag een mixtape omdat hij altijd al zijn eigen mixtape hoesje wilde. "Met aan de ene kant de hoofden van Biggie en Tupac en aan de andere Lange Frans en Brainpower." In eerste instantie wilde hij met Nederlandse mc's rappen op Amerikaanse beats, maar dat duurde allemaal te lang. "Op een gegeven moment had ik thuis ook een microfoon. Toen dacht ik: gewoon beginnen, we zien wel waar het schip strandt."

Uiteindelijk is het vooral Faberyayo zelf die aan het woord is op de ruim een uur durende collectie. Vieze Fur (Sexy Boy - op de beat van Air), Willem van The Opposites (Miss Piggy), Sef en Spacekees (de Skileraarbruin-trilogie) en Lil Vic Creze (die de tape ook mixte) zijn ook te horen. De produkties zijn onder meer van Tom Trago, Willie Wartaal, Benny Sings, Rimer London en Piet Parra.

Het Grote Gedoe gaat over het leven. "Het is toch één grote aaneenschakeling van vermoeidende momenten bij elkaar. Met een aantal aanverwante randzaken die best leuk zijn." Na alle pillen, drank en oesters is het soms ook tijd om met de gordijnen dicht een boekje lezen van William Gibson of zijn held Brett Easton Ellis. Dan viert einzelganger Yayo met zijn zonnebril op in bed een feestje in zijn eentje, loopt hij de solonaise met een flesje rood in zijn hand. En als het echt te veel wordt heeft hij last van enge dromen waarin graaf slechtganula op zijn pad komt. Yayo's lever gaat op Het Grote Gedoe zelfs twee weken op vakantie zonder hem, naar Marbella. “Bijna in ieder nummer zit wel een referentie naar dat ik in mijn eentje aan het drinken ben, of een zonnebril op heb. Dat is wel een beetje het onderliggende thema.” Slecht gaan is niet altijd leuk. "Soms sta je in de Bitterzoet ineens spontaan bovenop de dj booth de mensen te commanderen en op andere momenten heb je niet eens zin om de deur uit te gaan."

De tape wordt gehost door Mo Manager, die vooral veel in het Marokkaans loopt te schreeuwen. "Ik heb me laten vertellen dat één van de teksten een Marokkaans rijmpje is dat neerkomt op: hee vleespet, je hebt je moeder verkocht om een pakje sigaretten van te halen." Eén van de absolute zomerhits van de tape is Papa (Wil Lekker In Een Puber Glijen), over een vader die last heeft van onverklaarbare sexuele gevoelens. "Ik denk dat dit nummer zo op Kinderen voor Kinderen deel 69 zou kunnen."

Producer Bas Bron werkt ondertussen aan de afronding van het nieuwe album van De Jeugd van Tegenwoordig, iets waar Faberyayo nog niet te veel over kwijt wil. In oktober moet de plaat gaan verschijnen. Tijdens het afgelopen Werchter optreden deed Faberyayo met De Jeugd alvast twee tracks van het nieuwe album, Sexy Beesten en Get Spanish. "Get Spanish was eerst een duistere uptempo banger met hele gekke teksten in het Spaans, dat heeft Bas nu een zomerse makeover gegeven. Er komen zelfs toeters op.” Tijdens Appelsap, op 1 augustus in het Amsterdamse Oosterpark, zal DJVT nog een preview geven van de nieuwe plaat.

Het Grote Gedoe is voorlopig nog geen voorloper van een solo-album. "Ik heb wel de intentie om dat ooit te doen, maar ik wilde dit heel graag snel uitbrengen zonder officiële papieren en allerlei afspraken. Ik zit al in dat hele traject van wachten en uitstellen met Le Le en De Jeugd." Voor openingstrack Uniform, een Tom Trago produktie, is inmiddels wel een clip geschoten. Die is vooral bedoeld als promo voor het releasefeestje op 31 juli in Bitterzoet. De tape is dan ook te downloaden bij patta.nl en op hetgrotegedoe.nl en is op de avond zelf in beperkte fysieke oplage verkrijgbaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12