De Vorstin krijgt een half jaar om zich te bewijzen De Vorstin krijgt een half jaar om zich te bewijzen

In december beslising over toekomst nieuw Hilversums poppodium

, Sander Kerkhof

De Vorstin krijgt een half jaar om zich te bewijzen

In december beslising over toekomst nieuw Hilversums poppodium

Sander Kerkhof ,

Eind augustus opent het Hilversumse poppodium De Vorstin na een turbulente voorgeschiedenis eindelijk haar deuren. Van de gemeente krijgt De Vorstin een half jaar om te bewijzen dat het nieuwe podium te exploiteren is zonder tonnen extra subsidie. Lukt dat niet, dan gaat eind december de deur al weer op slot.

In december beslising over toekomst nieuw Hilversums poppodium

Eind augustus opent het Hilversumse poppodium De Vorstin na een turbulente voorgeschiedenis eindelijk haar deuren. Van de gemeente krijgt De Vorstin een half jaar om te bewijzen dat het nieuwe podium te exploiteren is zonder tonnen extra subsidie. Lukt dat niet, dan gaat eind december de deur al weer op slot.

Loco-burgemeester Jan Rensen (PvdA) waarschuwde De Vorstin op dinsdag in de Gooi- en Eemlander dat dit echt de allerlaatste kans is om vertrouwen te winnen van de gemeenteraad en het college. De huurovereenkomst met Hilversum voor het bijzondere nieuwe gebouw én de inventaris geldt maar tot en met december. Voordat deze maatregel van de Gemeente Hilversum bekend werd, had de Vorstin het theaterprogramma voor 2010-2011 al afgerond.  “Het is wel killing voor onze continuiteit als er pas eind december een beslissing gaat worden genomen, want je boekt je programma ruim vooruit en daarnaast zit je ook met contracten van personeel en leveranciers”, aldus programmeur Heflin Smit. In de proefperiode van een half jaar is de gemeente nog steeds van plan om onderzoek te doen naar de haalbaarheid en exploitatie van het podium. “We hebben de begroting voor deze periode in ieder geval gewoon rond.”

Deze week werd eindelijk het huurcontract getekend en kon de ploeg die De Vorstin gaat runnen aan de slag met de inventaris. Op dit moment wordt het licht in de zaal gehangen. Voor de eerste periode heeft De Vorstin grote Nederlandse namen als Waylon, Giovanca, Peter Pan Speedrock, The Opposites, De Dijk en Di-rect geboekt. De verwachting is dat de zaal hiermee de komende maanden goed gevuld gaat worden. “We moeten nu mensen aan ons binden, voorlopig echt eerst boeken richting het grote publiek en het imago van de Vorstin opbouwen.”

Voordat begin september de try out periode van start gaat zijn er eind augustus al audities voor een nieuwe talentenjacht The Voice Of Holland (RTL4). Toch niet het eerste waar je aan denkt bij een fris nieuw poppodium. Toch is dat altijd het idee met het pand geweest, volgens Smit. “We zitten nu eenmaal in Hilversum. Het is een multifunctioneel pand en we zijn blij dat we dit soort partijen binnen krijgen. Ook andere externe partijen als Veronica en Kunstbende zijn enthousiast over samenwerkingen. Alleen kunnen we die nu nog geen zekerheid over continuïteit geven.” Bang dat De Vorstin een commerciële verhuurschuur moet worden om aan de exploitatiekosten te voldoen is Smit niet.

De Vorstin kampt na een organisatorisch turbulente opstartfase met een permanent tekort in de begroting. Dit kwam volgens Smit voornamelijk doordat het programma over de zomer heen getild moest worden vanwege een vertraging in de bouw. Door het inzetten van de opgebouwde reserves uit 2008 en 2009 lukte het de Vorstin om de begroting rond te krijgen. Voor de komende jaren is er nog een structureel gat. Begin juli legde interim-directeur Mike Iking op 3VOOR12 uit dat het nog wel even kan duren voordat de zaal een sluitende begroting heeft. Voor volgend jaar is er al een tekort van 227.000 euro. Iking voorziet een bezoekersgroei, zodat op termijn de begroting wel sluitend kan zijn. Het aantal bezoekers is geraamd op 40.000 per jaar, in de grootste zaal van de Vorstin kunnen maximaal 850 mensen.

Een nieuwe tegenvaller is dat de popoefenruimtes in de kelder van het pand voorlopig niet in gebruik worden genomen. De Vorstin zou de oefenruimtes van de gemeente huren en vervolgens commercieel gaan exploiteren. Een half jaar geleden is er echter een nieuwe huurprijs berekend. "Er zit geen subsidie op oefenruimtes en het is gewoon niet te exploiteren voor dat bedrag", zegt Smit. De leegstand kost de gemeente ruim een ton per jaar. De komende maanden worden spannend, er zal ook achter de schermen nog veel moeten gebeuren om het vertrouwen van de gemeenteraad en B&W te winnen. “De aandacht van de inwoners en de media industrie in Hilversum motiveert ons extra om te laten zien wat we kunnen. Dit is het moment om de potentie van de Vorstin te laten zien”.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12