Tiende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal Tiende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

22 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

, Erik Zwennes

Tiende Hollandse Nieuwe compilatie maand lang op de Luisterpaal

22 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

Erik Zwennes ,

Daar zijn we weer met je maandelijkse portie Hollandse Nieuwe. Deze tiende editie bevat tweeëntwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen, in demofase of al vet geproduceerd.

22 maal veelbelovend vers talent van eigen bodem

De Hollandse Nieuwe seizoensgebonden? Welnee, wij serveren gewoon elke maand een vaatje verse maatjes. En onze vis is altijd lekker vet. Check deze tweeëntwintig verse kanjers uit de eigen wateren. Tweeëntwintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives, verrassingen in demofase of al vet geproduceerd. Beluister nu een maand lang het tiende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


1. Bart van der Lee - Runaway
Bart van der Lee is een singer-songwriter uit Utrecht. Hij groeide op op de Filipijnen, Thailand en in Kenia. Sinds zijn veertiende woont hij in Nederland. Op 17 september verschijnt het album Between Tall Pine Trees (Sadness & Thunder) bij Snowstar Records.

2. Pro Elite - Gebroken Taal
Het Groningse Pro Elite bestaat uit rappers Kraantje Pappie en Abbeye met scherpe producties van het duo Vinyl Frontiers. Volgens Kraan is deze track pas het begin. "Er komt veel moois aan."

3. Joensuu - Bright Flashes
Joensuu uit Rotterdam bestaat nu drie jaar. Onlangs namen ze de Seasons EP op bij Rene de Vries (o.a. Lucky Fonz III, This Beautiful Mess). Powerpop met een stevig randje.

4. Lens - Space Met Me Mee
Lens is de nieuwste artiest op Kempi's Sterrenlaan label. Hij imponeerde al met een sterke 101Barz sessie. Binnenkort presenteert hij zijn tape, nu alvast een exclusieve primeur op de Hollandse Nieuwe compilatie.

5. The Phoenix Explosion - Jealousy
The Phoenix Explosion is een nieuwe band met leden van Green Lizard, Krezip en Beef. In het najaar staan een aantal try-out shows gepland.

6. Mekong - Medi On TV
Mekong is het soloproject van Témy Phem, zanger en gitarist van Paper Tiger en Kismet. Tegelijkertijd nodigt hij voor opnames weer diverse gastmuzikanten uit.

7. Ongezond - We Komen Er Wel
Ongezond bestaat uit de mc's: Tivo en Mats en producer Wildspieker. Deze track staat op hun debuut album Skeffneckuz Luiwammes Wildspieker (vernoemd naar hun pseudoniemen). De releaseparty is op 3 september.

8. Fremdkunst - B-boy Mardi Grass
Fremdkunst maakt bizarre beats, maar is niet enkel studioproducer. Hij speelt net zo goed live, maakt liedjes en ook soundscapes.

9. Houses - Killing My Best Friend
Dit vijftal uit Amsterdam laat zich inspireren door de Canadese indiescene. Houses presenteert de debuut-EP End Of Story op 9 september in Pakhuis Wilhelmina.

10. Rebecca Sier - Eyes Closed
Rebecca Sier heeft onlangs enkele demo's opgenomen. Deze bevallen zo goed dat ze een plekje op deze compilatie heeft bemachtigd. Eerder won Sier het Amsterdams Studentenfestival en de Amsterdamse rondes van Nootuitgang en Kunstbende.

11. Frietboer - Fronkytron
Frietboer is Frietboer, moet je niet moeilijk over doen. Hij produceert en doet dat goed, heel goed. Je kunt veel gratis muziek van hem downloaden op zijn site. Binnenkort presenteert hij een mixtape met diverse gast-MC's.

12. The Chase Club - Wait Here
The Chase Club is een nieuwe garagepop-band uit Eindhoven. De nummer worden geschreven en opgenomen door Ernst-Jan van Doorn (o.a. Woody & Paul, The Reactionaries). Download het gehele album via de Bandcamp-pagina van de band.

13. Joast - Now You See
Vorig jaar vloog Joast naar Los Angeles om zijn debuutalbum op te nemen. Samen met producer Todd Burke (The Kooks, Belle and Sebastian, Ben Harper) en de hulp van vooraanstaande Amerikaanse muzikanten maakte hij een plaat vol bitterzoete nummers. Zijn debuutalbum Transatlantic Hope zal in september worden uitgebracht bij PIAS.

14. Maf?Ja - Ik Ben Een Rider

Maf?Ja is een jonge mc die toch al even bezig is met muziek. Via zijn website Blacksociety.nl gooit hij veel muziek gratis de wereld in. Kijk er eens rond, moet haast wel wat leuks voor je bij zitten.

15. DubheadZ - Elp
DubheadZ is een Nederlandse dubstep-act. Voor hun nieuwe EP lieten ze zich inspireren door oude bossen en de mystiek rond Elp, een dorp in Drenthe.

16. Chinup - Pending
Chinup is de Amsterdamse singer-songwriter Harmen Kuiper die in de loop der jaren een band om zich heen verzamelde. Zijn album The Horse in Motion is nu uit en komt binnenkort in zijn geheel op de Luisterpaal.

17. Easy Trigger - Better Find a Way
Easy Trigger bestaat pas een jaar, maar won onlangs al de jury- en publieksprijs van De Roos van Nijmegen. Onlangs brachten ze hun debuut-EP Good to Know uit.

18. The Don't Touch My Croque-Monsieurs - Chi-Money (ft. Ome Omar)
The Don't Touch My Croque Monsieurs (TDTMCM) spugen in jouw norse gezichtje omdat je jezelf zo serieus neemt. Daarna glimlachen ze lief naar je vriendin en vragen haar of ze hun nieuwe album wil kopen; 'Ruimtemissie: Schruimtemissie'. Ditmaal doet rapper Ome Omar ook nog mee.

19. IMMO - Billeshake (Remix) (feat. Gino Pietermaai, K-liber4life)
Na de release van de "Billeshake" single met K-liber4life heeft IMMO niet stilgezeten. De afgelopen maanden hebben ze hard aan hun nieuwe album Je Laatste Condoom (Lastu Condon) gewerkt.. Het album zit vol met Reggaeton/Bubbling/Rub a Dub bangers in het Nederlands en Papiaments en bevat featurings met Gino Pietermaai, Ori, Problem$ en meer! De beats zijn afkomstig van de producers: I$ki, Mena$a en Don Milo.

20. Doktor Schnitt - 8,5
Doktor Schnitt is een Rotterdamse band die drum&bass gebruikt als basis en uitstapjes maakt naar funk, dubstep en jungle. In 2007 brachten ze hun debuutalbum uit via Laterax. Inmiddels is de opvolger zo goed als af. Wanneer die uitkomt is nog niet duidelijk, maar hier is een eerste preview vol onderhuidse spanning.

21. ReneSG - Party Hardy
Rene SG is een speedrock band uit Amsterdam. De band is begin 2004 opgericht door zanger/gitarist Rene Kaptijn. Het nieuwe album Speedcola is nu uit via Langweiligkeit Records.

Bonustrack: Zware Jongenz - 1 Team (ft TLM)
Zware Jongenz is het label en boekingskantoor van onder meer Aiky, Excellent, Matarr en Bollebof. Onlangs kwam een video uit samen met BangBros. Bekijk ook de clip van 1 Team.

Beluister nu een maand lang het tiende deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een info en/of een downloadlink naar 3VOOR12@VPRO.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12