Spinvis + Geike Arnaert (ex-Hooverphonic) = Dorléac Spinvis + Geike Arnaert (ex-Hooverphonic) = Dorléac

Op 20 september album uit via Excelsior

, Erik Zwennes

Spinvis + Geike Arnaert (ex-Hooverphonic) = Dorléac

Op 20 september album uit via Excelsior

Erik Zwennes ,

Erik “Spinvis” de Jong en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert, voorheen van de band Hooverphonic, hebben samen een album opgenomen. Onder de naam Dorléac hebben de twee in Brussel een gelijknamige plaat met tien liedjes opgenomen. Dorléac verschijnt op 20 september bij Excelsior.

Op 20 september album uit via Excelsior

Erik “Spinvis” de Jong en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert, voorheen van de band Hooverphonic, hebben samen een album opgenomen. Onder de naam Dorléac hebben de twee in Brussel een plaat met tien liedjes opgenomen dat op 20 september verschijnt bij Excelsior Recordings. Denk bij Dorléac aan een combinatie van de onderkoelde klanken van Hooverphonic, de muzikale liedjes van Spinvis en de emotionele zang van Geike. Voorlopig staan er maar twee liveshows gepland. Op 3 september speelt het duo in Oostende en de dag erna op Vlieland.

De samenwerking tussen De Jong en Arnaert werd geïnitieerd door de Vlaamse regisseur Hans Van Nuffel die ze vroeg voor de soundtrack van zijn nieuwe film Adem. Spinvis toog naar Brussel met een laptop vol grooves waar de zangeres op improviseerde. Hiermee ging hij dagen lang knippen en plakken. Het resultaat beviel de twee zo goed dat er nog twee Brussel-sessies volgden. De Jong: “We zijn zo blij met het resultaat dat we er meer mee wilden dan enkel een soundtrack. We wilden het uitbrengen als album.”Hij roemt de stem van Arnaert die volgens hem het Engels benadert als een Franse zangeres. “Het klinkt nu eens niet zo Amerikaans, daar heb ik namelijk veel minder mee.” De twee doopten zichzelf Dorléac, naar de Franse actrice Francoise Dorléac, de oudere zus van Catherine Deneuve. Dorléac stierf op jonge leeftijd na een auto-ongeluk en werd mede dankzij de muziekfilm Les Demoiselles de Rochefort de persoonlijke fascinatie van Erik de Jong.

Voor de film Adem, die zich afspeelt in een ziekenhuis en laboratorium, benaderde Dorléac de muziek vrij klinisch. Het is een elektronische score geworden, met veel knarspiep. Op de plaat klinkt de muziek van Spinvis juist behoorlijk akoestisch en speels. Dit is toevallig zo ontstaan. Mede omdat De Jong tegenwoordig graag de instrumenten zelf inspeelt. De eerste single van Dorléac is tevens te horen tijdens de aftiteling van Adem en heet Tommy and the Whale. Het is een verhaal over een van de hoofdpersonen uit de film die droomt ooit weer te zwemmen in zee. Spinvis zegt al te denken over een vervolg op het debuut van Dorléac. “Dit is een heel prettige samenwerking waar nog veel meer in zit.” Voorlopig zit er echter niet meer in dan de twee geplande optredens. “Ik ben bezig met mijn nieuwe Spinvis-album en Geike met haar muziek. Sterker, door dit project komt de nieuwe Spinvis zeker twee maanden later.”

Ondanks de vertraging is Spinvis verheugd over de vorderingen met zijn nieuwe soloalbum. “Ik heb al heel veel af, vooral muziek. Het schrijven van teksten duurt bij mij gewoon langer. Ik schrijf gemiddeld een zin per dag, echt.” Ditmaal speelt Spinvis alle instrumenten op het album zelf. Ook digitale beats drumt hij later weer zelf in. “Ik had zin in dat geluid. Daarnaast is het te gek om weer zelf te spelen. Ik ben natuurlijk nog steeds die drummer van vijftien jaar geleden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12