Het Lowlandsgevoel van Blaudzun: “Op een high van vermoeidheid het festival door” Het Lowlandsgevoel van Blaudzun: “Op een high van vermoeidheid het festival door”

Nederlandse artiesten over hun aanstaande optreden in de polder

, Atze de Vrieze

Het Lowlandsgevoel van Blaudzun: “Op een high van vermoeidheid het festival door”

Nederlandse artiesten over hun aanstaande optreden in de polder

Atze de Vrieze ,

Dat The Opposites zin hebben in Lowlands laten ze duidelijk horen in hun single Crazy Zin In. Maar hoe zit het met de vele andere Nederlandse bands en dj’s die dit jaar op het festival spelen? In de loop naar het festival toe vraagt 3VOOR12 zoveel mogelijk artiesten naar hun Lowlandsgevoel. Blaudzun: “Toen we droomden over Lowlands bedachten we er precies deze spot bij."

Nederlandse artiesten over hun aanstaande optreden in de polder

Zondagochtend om half twaalf. Op de meeste festivals is dat de slechtste plek die je kunt krijgen als band, maar niet als je in de India-tent speelt op Lowlands. Het is voor veel mensen inmiddels traditie geworden om de dag te beginnen met een kalm, ingetogen concert. Johannes Sigmond alias Blaudzun klaagt dan ook niet. “Toen we droomden over Lowlands bedachten we er precies deze spot bij”, zegt hij. “Als festivalganger zou ik het zelf te vroeg vinden, maar veel mensen vinden het fijn om zo hun dag te beginnen, naar de klote van de avond ervoor, op gang komen met rustige muziek. Het past goed bij wat wij doen.”

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
“Ik denk mijn vierde. De laatste keer is alweer een paar jaar geleden. Ik ben vaak op vakantie tijdens Lowlands.”
 
Voor de hoeveelste keer ga je naar Lowlands als artiest?
“Dit wordt ons debuut, dus ik kijk er erg naar uit. Twee jaar geleden, toen onze vorige plaat uit kwam, speelden we in het Lowlands weekend wel op twee festivals, maar niet in Biddinghuizen. Net als nu kwam ons album toen in februari uit. Toen werd het aan het einde van de zomer weer stil rond Blaudzun, nu loopt het langer door. We hebben een heel goede zomer. Mijn boeker heeft me al vroeg gevraagd het Lowlands-weekend vrij te houden.”

Wat is je mooiste Lowlands moment?
“De laatste keer dat ik op Lowlands was zag ik The White Stripes afsluiten. Dat was geweldig. Ze stonden daar met zijn tweeën in die volle, grote tent, en wisten het heel intiem te houden. Niet dat ze nou hun ziel en zaligheid uitstortten, maar je kreeg echt het gevoel dat je even bij ze binnen mocht kijken. Zo van: zo doen wij dat als we met zijn tweeën zijn.”

Wat is je meest vervelende Lowlands moment?
“Muzikale dieptepunten kan ik me niet herinneren. Er is zo veel te zien. Wel heb ik een hekel aan regen. Het geeft festivals een bijzondere sfeer, maar de kou trekt in mijn botten. Ik word er erg chagrijnig van. Het mooiste van festivals als Lowlands vind ik dat je de eerste nacht altijd te lang doorgaat, waardoor je in een soort high van vermoeidheid komt, waar je de rest van het weekend op teert.” 

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga jij iets speciaals doen?
“Veel mensen hebben ons nog niet gezien, dus in principe hoeven we niets bijzonders te doen. Dat waar we goed in zijn is genoeg, denk ik. Wel zullen we met zo’n acht of negen man op het podium staan, de grootste bezetting die Blaudzun heeft, inclusief strijkers.”

Met wie zou je een 2-seconden tent op willen zetten?
“The Low Anthem. Fantastische band. Ik heb ze één keer gezien in De Duif, die kerk aan de Prinsengracht in Amsterdam. Dat was een mooi intiem optreden, maar ik hoop ze ook een keer te zien rocken, ik weet dat ze dat ook kunnen. Ze spelen ook op het Noorderzon festival een dag eerder, waar wij ook staan.”

Stel je wordt gevraagd voor een dj-set in de Groove Tube, welke plaat zou je zeker draaien?
“Ik denk een track van het nieuwe Caribou album, een mooie, subtiele, zwoele plaat.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12