Film It Yourself enorm succes op Lowlands Film It Yourself enorm succes op Lowlands

Zeventien concerten gefilmd door publiek

, Redactie 3VOOR12

Film It Yourself enorm succes op Lowlands

Zeventien concerten gefilmd door publiek

Redactie 3VOOR12 ,

Voor de tweede keer was Film It Yourself actief op Lowlands. Vorig jaar wist het filmproject van 3VOOR12 samen met publiek vijf concerten te filmen. Dit jaar werden het er dankzij de FIY app zeventien.

Zeventien concerten gefilmd door publiek

Voor de tweede keer was Film It Yourself actief op Lowlands. Vorig jaar wist het filmproject van 3VOOR12 samen met publiek vijf concerten te filmen. Dit jaar werden het er dankzij de FIY app 17.

Met ruim 700 geuploade filmpjes (stand van zondagavond 23.45 uur) door bezoekers mag het FIY-project van VPRO's 3VOOR12 wel een succes genoemd worden. 77 filmers legden zowel concerten als de sfeer op Lowlands vast. 35 van hen gingen speciaal voor FIY aan de slag op Lowlands. In vaste teams filmden ze gezamenlijk niet minder dan zeventien concerten, waar vooraf toestemming voor filmen was verkregen.

Naast deze 35 'geregelde' filmers, waren er dus ook nog verschillende mensen die op eigen gelegenheid meefilmden. Omdat het uploaden via het normale telefoonnetwerk op een festival moeizaam gaat, bood FIY alle filmers de mogelijkheid om via een eigen wifi netwerk filmpjes 'op de kaart te zetten'. Alle filmpjes werden direct zichtbaar op een Google Map. Dankzij een toegevoegde tijdsbalk kan de kijker zien wat er op een bepaald moment gebeurt.

FIY was ook vorig jaar al op Lowlands. Dit jaar zette 3VOOR12 echter voor het eerst een speciale iPhone app in. Uniek is de sync-techniek daarin, waardoor meerdere opnames van één gebeurtenis automatisch gelijk worden gelegd. FIY-chef Ron van der Sterren: 'Voorheen was dat handwerk. Voor een concert, gefilmd door negen mensen, moesten we alle video's zelf synchroon leggen. Een monnikenklus. Nu gaat dat automatisch dankzij de app. Die ziet niet alleen waar en hoe laat je filmt, maar ook dat je dat met anderen tegelijk doet. Dan hoeven we alleen nog de goede geluidsopname van een concert eronder te leggen.'

Lowlands was de tewaterlating van de applicatie, die wel nog wat kinderziektes bevat, erkent Van der Sterren: 'Pas een paar weken geleden kregen we voor het eerst een bruikbaar resultaat met de sync-techniek. Toen hebben we zo snel mogelijk de app gelanceerd om op Lowlands nog live te kunnen gaan. Dan weet je dat je niet alle bugs hebt getackeld. Zo ging het uploaden van langere fragmenten niet altijd even soepel en zijn er ook nog wat interfacepuntjes. Maar de synctechniek werkte ook in de praktijk zoals we dat nog geen twee maanden geleden alleen maar durfden te dromen.'

De komende maanden wordt het nog hard werken om die problemen te verhelpen. Doel is om op Eurosonic Noorderslag de beta-fase vaarwel te zeggen en een bugvrije applicatie in te zetten om ook daar met hulp van bezoekers de mooiste en meest bijzondere momenten van alle kanten te filmen.

Bekijk alle filmpjes van FIY op Lowlands en alle Lowlandsconcerten met de gecombineerde video's van FIY-ers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12