Drone-legende Sunn O))) cureert Roadburn 2011 Drone-legende Sunn O))) cureert Roadburn 2011

"Het wordt heel spannend met welke bands zij komen"

, Ingmar Griffioen

Drone-legende Sunn O))) cureert Roadburn 2011

"Het wordt heel spannend met welke bands zij komen"

Ingmar Griffioen ,

Roadburn heeft Sunn O))) als curator gestrikt voor de editie van 2011. De experimentele Amerikaanse drone-doom-act gaat de tweede festivaldag op 15 april inrichten en treedt ook als headliner op in Tilburg. "We hebben Sunn O))) al een hele tijd op het oog", bekent organisator Walter Hoeijmakers. "Sunn heeft natuurlijk de grenzen van de duistere psychedelica en drone behoorlijk verlegd."

"Het wordt heel spannend met welke bands zij komen"

Roadburn heeft Sunn O))) als curator gestrikt voor de editie van 2011. De experimentele Amerikaanse drone-doom-act, berucht om hun genadeloze, trommelvlies-teisterende exercities, gaat de tweede festivaldag op 15 april inrichten en treedt ook als headliner op in Tilburg. "We hebben Sunn O))) al een hele tijd op het oog", bekent organisator Walter Hoeijmakers. "Het is begonnen toen we in de aanloop naar Roadburn 2010 druk waren met Goatsnake en Thorr's Hammer, de andere bands van Sunn-leden Greg Anderson en Stephen O'Malley."

Sunn O))) wordt na David Tibet in 2008, Neurosis in 2009 en Tom Gabriel Warrior in 2010 de vierde curator van Roadburn. De vorige curator, Celtic Frost-oprichter Warrior, vertelde Hoeijmakers en mede-organisator Jurgen van der Brand hoe mooi het zou zijn als O'Malley hem kon opvolgen. "Dat maakte het makkelijk, maar het is absoluut een artistieke keuze", benadrukt Hoeijmakers. "Sunn heeft natuurlijk de grenzen van de duistere psychedelica en drone behoorlijk verlegd."

Roadburn is enorm verguld met de bevestiging. Extra bijzonder is volgens Hoeijmakers, dat het de eerste keer is dat Sunn O))) een evenement cureert. "Toen we ze vroegen, kwam er schoorvoetend uit dat ze zeer vereerd zijn, omdat ze nooit eerder curator waren. Dat ze dat nog nooit gedaan hebben op Pitchfork Festival, of in het Amerikaanse kunstcircuit en zelfs nog nooit op ATP gevraagd zijn, heeft me zeer verbaasd ja."

Sunn O))) is wel gevraagd om in september op ATP New York op te treden. De band voert daar samen met de Japanse groep Boris het gezamenlijke album Altar uit. Roadburn zou die samenwerking ook heel graag huisvesten, zo liet Hoeijmakers de Amerikanen weten. "Daar zijn ze wat afstandelijk in. Ze gaan een headline show doen en ook iets speciaals voor Roadburn, maar hebben nog niet losgelaten wat. Als curator zijn ze daar natuurlijk volledig vrij in. Ze zijn echt heel trots op die artistieke vrijheid."

Anderson en O'Malley hebben meer tot de verbeelding sprekende samenwerkingen op hun conto. Onder meer de Japanse noise-meester Merzbow, Justin Broadrick (ex-Napalm Death, nu Jesu) en de Noorse black metal-band Ulver werkten samen met Sunn O))). Hoeijmakers: "Maar ook met filmmaker Jim Jarmusch, die hun muziek in zijn laatste film heeft gebruikt. En met Banks Violette, één van de meest toonaangevende beeldende kunstenaars van dit moment. Hij heeft eens de hele backline van Sunn O))) in zout gegoten. Daar hebben Greg en Stephen weer muziek bij gemaakt en dat kunstwerk staat nu in het Guggenheim museum in New York. Het wordt in ieder geval heel spannend met welke bands zij komen."

De nieuwe curator ziet Roadburn als 'een tribute aan de open mind van de bezoekers', vertelt Hoeijmakers. "Zij zijn erg gebrand om dat gedeelte in te vullen en willen juist de ontdekkingstocht aanwakkeren bij het publiek." Hij verwacht dat de zoektocht om het publiek te stimuleren tot spannende dingen zal leiden. "Jurgen en ik kunnen dan op donderdag en zaterdag mooie tegenhangers programmeren."

Roadburn Festival 2011 vindt plaats van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 april in alle zalen van 013 en het Midi Theater in Tilburg, gevolgd door de traditionele Afterburner op zondag. Sunn O))) stond al tweemaal op Roadburn. De sets uit 2005 en 2007 kun je rechts onderaan beluisterenn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12