DJ Von Rosenthal brengt klassieke muziek naar Lowlands DJ Von Rosenthal brengt klassieke muziek naar Lowlands

“Waarom kan klassieke muziek niet sexy zijn?”

, Atze de Vrieze

DJ Von Rosenthal brengt klassieke muziek naar Lowlands

“Waarom kan klassieke muziek niet sexy zijn?”

Atze de Vrieze ,

De afgelopen decennia zijn zo’n beetje alle muziekgenres op de draaitafels van dj’s beland. Niet alleen house en disco, maar ook rock, jazz en soul. Aanstaande Lowlands komt daar ook klassieke muziek bij. DJ van dienst is Peter Rosendaal alias Von Rosenthal. "Ik heb MOJO gevraagd me voor een harde rock- of electro-act neer te zetten."

“Waarom kan klassieke muziek niet sexy zijn?”

De afgelopen decennia zijn zo’n beetje alle muziekgenres op de draaitafels van dj’s beland. Niet alleen house en disco, maar ook rock, jazz en soul. Aanstaande Lowlands komt daar ook klassieke muziek bij. DJ van dienst is Peter Rosendaal alias Von Rosenthal de la Vegaz. “Ik heb MOJO gevraagd mij neer te zetten voor een harde rock- of electro-act. Dat zijn The Bloody Beetroots geworden. Ze hebben zelf ook geluisterd en vonden het een tof idee. Ik ga een uur lang op vol volume klassieke muziek draaien. Geen klassiek met beats, maar echte klassieke muziek. Zo hoop ik de hoofden van de mensen helemaal leeg te maken voor het optreden erna.”

Die klassieke dj-set is een uit de hand gelopen hobby. Von Rosenthal draaide in eerste instantie alleen op besloten feesten en partijen, maar stond een paar keer voor een ‘echt’ publiek. “Ik stond op Motel Mozaique 2009 en heb vier keer het voorprogramma van Vive La Fête gedaan”, vertelt hij. “Dat werkte heel goed. Nu komt er een cd, Nouvelle Classique, die eind augustus uitkomt.” Het zou best eens de eerste mix-cd met klassieke muziek kunnen zijn. Mixen gaat uiteraard wel anders dan met house of techno. “Ik mix vooral op toonsoort. Er staat oude klassieke muziek op, maar ook filmmuziek. Het album begint met een intro van Glass Candy, een vage electro-act. Ik heb ook een track van Gorillaz, wat heel bijzonder is, want die geven nooit toestemming voor compilaties.”

De definitie van klassieke muziek is ruim, wat Von Rosenthal betreft. “Muziek van John Cage en Philip Glass is klassiek, maar wat mij betreft geldt dat ook voor filmmuziek, die vaak heel hoogwaardig is. Op hetzelfde moment zie je in een beroemde film als Death In Venice ook een 150 jaar oud stuk van Mahler opduiken. Voor mij draait het vooral om het instrumentarium. Cello’s, violen, in elk geval geen synthesizers en elektrische gitaren.”

Op Lowlands belooft Von Rosenthal – voor zover je daarvan kunt spreken – te rocken, zijn compilatie is een ‘love-making-plaat’. Met een knipoog naar clichématige romantiek, getuige de hoes, waarop hij in maatpak poseert voor een kasteel, met op de achtergrond een sexy dame en een Maserati. “Ik heb de compilatie in eerste instantie toegankelijk gehouden”, vertelt hij. “Het doel was om de klassieke variant op Marvin Gaye’s Let’s Get It On te maken. Halverwege de mix moet je zin hebben om met je vriend of vriendin naar bed te gaan. Waarom kan klassieke muziek niet sexy zijn?”

Nouvelle Classique verschijnt pas eind augustus bij Universal, maar staat nu al op de speciale Lowlands Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12