De vraag is interessanter dan Die Antwoord

Zuid-Afrikanen doen wat van ze wordt verwacht

door Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

Die Antwoord is zonder twijfel de act waar men het meest naar uitkijkt tijdens deze editie van Lowlands. Mysterie en een flinke hype zorgen voor veel vragen bij het publiek. Wat doet Die Antwoord? ze geven antwoord. Niet meer, niet minder.

Zuid-Afrikanen doen wat van ze wordt verwacht

Die Antwoord is zonder twijfel de act waar men het meest naar uitkijkt tijdens deze editie van Lowlands. Mysterie en een flinke hype zorgen voor veel vragen bij het publiek. Wat doet Die Antwoord? ze geven antwoord. Niet meer, niet minder.

CONCERT
Die Antwoord, Lowlands Bravo, zaterdag 22 augustus 2010

MUZIEK
Zuid-Afrikaanse hiphop met al dan niet een knipoog onder de noemer Zef. Mc Watkin Jones was al jaren bezig in diverse formaties toen hij in 2009 met zangeres/femc Yo-Landi Vi$$er en DJ Hi-Tek de groep Die Antwoord begon. Het nummer en de bizarre clip 'Enter the Ninja' ging viral waarna de gratis aangeboden plaat $O$ een online hit werd. Inmiddels heeft de band getekend bij het grote Amerikaanse label Interscope. Dit najaar komt $O$ opnieuw uit.

PLUS
Die Antwoord is zonder twijfel de act waar men het meest naar uitkijkt tijdens deze editie van Lowlands. De verwachtingen zijn hooggespannen en daar speelt de band slim mee tijdens hun intro. In witte beschilderde ninjapakken bespringen de twee mc’s en een dj (niet die leuke dikke Hi-Tek) het podium. De nummers kennen we inmiddels, maar live redden de twee mc’s het ook. 'Wat Pomp', 'Enter the Ninja' en 'Wat Kyk Jy' zijn de hits van het album en worden al vroeg en achter elkaar gespeeld. We krijgen zelfs even een sneak peak van Yo-Landi’s voorgevel. Via een hilarische spoken word sessie van Ninja belanden we bij 'Rich Bitch' met Yo-Landi in goedkoop goud spandex. Bij Fishpaste krijgen we de bandleden in boxershorts te zien. Ninja draagt er zelfs een van Pink Floyd. Toegift 'Doos Dronk' zonder Jack Parow en Fokofpolisiekar is een lekker lompe uitsmijter.

MIN
Door de hype en het gratis aanbieden van de plaat kent iedereen de nummers al. Dat moet de groep in zijn voordeel gebruiken en spelen met de nummers en presentatie. Helaas is de show niet zo bijzonder. Het is eigenlijk een behoorlijke goedkope show die enkel bestaat uit twee verkleedmomenten. We krijgen waar we al op rekenden, maar geen druppel meer. Tijdens de tweede helft van de show valt op dat ze eigenlijk maar drie hits hebben en die te vroeg hebben ingezet.

CONCLUSIE
De hype van Die Antwoord doet denken aan die van De Jeugd van Tegenwoordig ten tijden van 'Watskeburt?!' of de debuut-EP van The Cool Kids. De Jeugd gaf er een vervolg aan, The Cool Kids vooralsnog niet. Bij Die Antwoord moet dat nog blijken. Vandaag gaven ze een degelijke show zoals je die kon verwachten. Erg leuk om een keer te zien, maar niet bijzonder genoeg om voor terug te komen. 

CIJFER:
7-

Meer Lowlands op de speciale festivalsite