Computer says no, Dorian Concept says go Computer says no, Dorian Concept says go

Onstuimige Wiener beat-melange

, door Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas

Computer says no, Dorian Concept says go

Onstuimige Wiener beat-melange

door Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

Lopend van de Alpha naar de X-Ray heb je zevenmijlslaarzen nodig. Maar de overgang van het gebeuk en massahysterie van Pendulum naar het obscure knutselwerk van Dorian Concept is nog veel groter.

Onstuimige Wiener beat-melange

Lopend van de Alpha naar de X-Ray heb je zevenmijlslaarzen nodig. Maar de overgang van het gebeuk en massahysterie van Pendulum naar het obscure knutselwerk van Dorian Concept is nog veel groter.

CONCERT
Dorian Concept, Lowlands X-Ray, zondag 22 augustus 2010

MUZIEK
Hectische elektronica van de Oostenrijkse keyboard-tovenaar Oliver Thomas Johnson, beter bekend als Dorian Concept. Zijn toetsen zijn de basis voor bizarre geluidsavonturen, die hoe hakketakkerig, staccato en manisch ook, steevast culmineren in hyperdansbare tracks.

PLUS
Hij wordt niet voor niets gezien als de grote belofte van de Oostenrijkse elektronische muziek. Zijn muziek is nogal complex, niet iets voor thuis op de bank ook. Evenals bij zijn naam (naar de Dorische toonladder: beginnend op de D en met gebruik van alleen witte piano-toetsen) heeft Johnson goed over de live-show nagedacht. Hij vindt dat improvisatie de enige manier is om een live-set interessant te maken en dat betaalt zich uit. Daarbij helpt het ook dat de 25-jarige Weense artiest zeer beweeglijk is en zijn werkwijze een stuk boeiender oogt dan die van een laptopartiest: Dorian Concept ragt eerst op zijn keyboard en bewerkt dat dan door aan knoppen te draaien. Het resultaat knalt, botst, schuurt, knettert en gaat hortend en stotend naar het volgende hectische stuk en dat past wonderwel.

MIN
Zijn hersenspinsels zijn niet altijd de meest dansbare. Zoals wel vaker bij experimentele elektronische artiesten gaan zijn gedachten sneller dan de apparatuur, eist hij meer dan de machinerie kan geven en die 120 dB stoomboot had hij dan ook zeker niet bedacht. Johnson ervaart nog twee 'computer-says-no-momentjes'.

CONCLUSIE
Met een van spijt vertrokken grimas verontschuldigt Johnson zich voor een mini-crash. Hij pakt het keyboard op en plant er een volle elleboogstoot in, waarna de set weer sputterend op gang komt en onder gejuich een nieuwe track door de tent pompt. Er gebeuren zondag hele spannende dingen op het kleine X-Ray podium, waar ook Nosaj Thing en Hudson Mohawke optreden, en daarbinnen neemt de Oostenrijker een bijzondere plaats in met zijn onconventionele live-set.

CIJFER
8,5

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12