Appelsap 2010: groots slotstuk van tien jaar hard werken Appelsap 2010: groots slotstuk van tien jaar hard werken

Negende editie gratis festival, viering van lokaal talent

, Erik Zwennes

Appelsap 2010: groots slotstuk van tien jaar hard werken

Negende editie gratis festival, viering van lokaal talent

Erik Zwennes ,

Tien jaar hard werken, werd zondag beloont met de grootste editie van Appelsap ooit. De organisatie van het gratis festival hoopte op een gelijk aantal bezoekers als vorig jaar. Vanaf drie uur ‘s middags was de weide van het Amsterdamse festival echter al volledig gevuld. Tegen de tienduizend mensen zagen hoe vooral de hoofdstedelijke artiesten imponeerden.

Negende editie gratis festival, viering van lokaal talent

Tien jaar hard werken, werd zondag beloont met de grootste editie van Appelsap ooit. De organisatie van het gratis festival hoopte op een gelijk aantal bezoekers als vorig jaar. Vanaf drie uur ‘s middags was de weide van het Amsterdamse festival echter al volledig gevuld. Tegen de tienduizend mensen zagen hoe vooral de hoofdstedelijke artiesten imponeerden.

Bekijk ook het fotoverslag van Appelsap 2010. Opnames van o.a. Clipse, Reverse & Adje staan rechts onder het artikel.

Appelsap vierde in het Amsterdamse Oosterpark het tienjarig bestaan met de negende editie van het gratis stadsfestival. De organisatie heeft al aangegeven na te denken over een alternatieve toekomst. Geen jaar te laat daar het zondag bijna ten onder aan het eigen succes. Tussen de bezoekers en op Twitter waren er geluiden te horen dat het té druk was en men niet naar binnen kwam of snel weer naar huis ging. De rijen voor muntjes, drank, voer en wc’s was al snel nauwelijks meer te doen. Maar dat mag nu eens positief heten. Mc en zanger Jayh verwoordde het mooi tijdens zijn set. Hij liet de muziek even stil leggen en nam een moment om ‘men’ te wijzen op het succes van (Nederlandse) hiphop in een vredelievende setting. “Kijk nu eens hoe mooi dit er uit ziet,” verwijzend naar de ban van Snoop Dogg op Parkpop?

De dag begon zo zonnig als hij eindigde. Tussen door vielen amper drie druppels. Kleine Viezerik opende de dag met zijn energieke set. Hij krijgt, net als de meeste acts, vijftien minuten om zich te bewijzen en doet dat met gemak. KV is een unieke podiumpersoonlijkheid dankzij de aparte styling, tattoos, piercings, glimmende grill en creatieve delivery. Nog niet elke track is raak, maar wanneer je kan overtuigen zonder album en zonder je ‘hit’ Buit te spelen, kan het niet anders dan dat er iets gaat gebeuren rondom die release. Die ‘hype’ zouden Kleine Jay & Cartes wel eens voorbij kunnen zijn. De opwarmmixtape viel tussen wal en schip, ze hebben al aangekondigt uit elkaar te gaan en de show op Appelsap valt tegen. Kleine Jay is een podiumdier, maar het materiaal is niet bijzonder genoeg en de chemie tussen de twee ontbreekt vandaag.

Viral Radio brengt een alternatief geluid naar het festival. Op Twitter was een populaire tweet dat men niet zat te wachten op dubstep. Deze en aanverwante stijlen komen inderdaad niet aan bij het publiek. Cinnaman schakelt al snel over op remixen van hiphopklassiekers en later kiest ook Juha voor meer liedjes, grote bassen en minder gefröbel. Tussendoor vormt Dimlite een leuke uitzondering op de regel. Men moet even wennen, maar schreeuwt al snel om meer van zijn freaky knoppenfetisjisme. Zonder visuals, lichtshow of interactie weet de Zwitser er toch een geslaagde liveset van te maken. Simpelweg door de muziek te laten spreken. Hij samplet zijn eigen stem, bouwt prachtige spanningsbogen en gaat links waar anderen rechts waren gegaan. Dimlite is dan weer intelligent en ingehouden en later volgt hij zijn gevoel en creëert alternatieve dansmuziek.

La Melodia heeft tijdens haar optreden met gastzangeres Joya Mooi enorm veel last van geluidsproblemen. Zelden kende livemuziek zoveel feedback. Uiteindelijk gooit de mc haar eigen monitoren er maar uit zodat ze door kan. Toch wint de stoere dame op karakter het publiek voor zich. In september verschijnt een nieuwe plaat van het Amsterdamse duo. Dj Lil’ Vic warmt het publiek op voor headliner Clipse. Dit doet hij met vernuft en muzikale humor recht in de doelgroep en op het juiste uur van dag. Bij de populaire Amerikaanse cokerappers verwacht je dat ze in een grote auto aan komen rijden, een kort routineus optreden geven, het geld pakken en daarna zo snel mogelijk weer weg zijn. Maar de broers Thornton doen het eens helemaal anders. Ze geven een sterk en hartelijk optreden waar alle hits langs komen. Er is constant interactie, ze genieten van de echte fans, tekenen de LP van een fan en gaan na de show nog uitgebreid op de foto met fans.

De Jeugd van Tegenwoordig komt speciaal voor Appelsap drie nieuwe nummers primeuren. Sexy Beesten en Get Spanish waren ook al te horen op Werchter en daarna op 3FM. Tante Lean is zo nieuw dat Vjeze zijn verse van een BlackBerry leest. Op het eerste gehoor is Sexy Beesten het beste nieuwe nummer. De rest van de set is ‘gewoon goed’, wat natuurlijk onzin is: De Jeugd van Tegenwoordig is live een sensatie. In de thuisstad geven ze dat beetje extra waardoor de verwachtingen voor het nieuwe album weer enorm hoog gespannen zullen zijn. Hoogtepunt is de autotune freestyle van Vjeze en Willie’s nostalgiemomenten waarin hij vertelt over Amsterdam en zijn liefde voor het Oosterpark.

Hoogtepunt van de dag is tevens de (live-)afsluiter: producer Reverse met rappers Adje en Jayh. Deze Amsterdammers hebben zich al geruime tijd opgesloten in hun studio op IJburg waar zo af en toe geweldige muziek uit lekt. De Slordig mixtape geeft een idee van wat er te verwachten is van de albums die er aan komen. Deze zouden wel eens heel eng kunnen worden. Bij vlagen doen de nieuwe producties van Reverse denken aan het album van Major Lazer waarop bekende geluiden en invloeden zo fris en knap zijn geïnterpreteerd dat het opnieuw een eigen geluid werd. De liveshow is een indrukwekkende totaalervaring met spontaan vier spandoeken in het publiek, fakkels en mooie momenten tussen de nummers. De hoofdpersonen lijken achteraf nog niet tevreden, een voorteken dat deze act de komende maanden wel eens de sensatie van het jaar en dat erna zou kunnen worden.

Terwijl de altijd sterke DJ Wix de zon naar de horizon draait, storten de bezoekers zich op de laatste dranken en maaltijden om daarna voldaan over de stad uit te zwermen. Appelsap 2010 was een dag om te koesteren. Benieuwd hoe de toekomst van het festival er uit gaat zien.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12