3VOOR12DRAAIT (wk 12): MGMT, She and Him en Dum Dum Girls 3VOOR12DRAAIT (wk 12): MGMT, She and Him en Dum Dum Girls

De favorieten van de redactie

, Martijn van der Vlist

3VOOR12DRAAIT (wk 12): MGMT, She and Him en Dum Dum Girls

De favorieten van de redactie

Martijn van der Vlist ,

Lang niet iedereen op de redactie is overtuigd van het nieuwe album van MGMT. Reden voor een aantal 'anders-denkenden' in een vurig betoog op de bres te springen voor de New Yorkers. Verder weinig christelijke muziek op deze Goede Vrijdag, maar wel veel lentekriebels met She And Him, Fool's Gold en Dum Dum Girls, waar zelfs onze Lieve Heer weer vrolijk van wordt. Vrolijk Pasen dan maar!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
LCD Soundsystem - Drunk Girls (DFA/EMI)

3VOOR12 Album van de Week
Eli Paperboy Reed - Come And Get It (EMI)

3FM Megahit
Keane ft. K'Naan - Stop For A Minute (Universal) 


DE TOP 10:

1. She And Him - Volume Two (album, Munich)
“Fijne plaat vol retroliedjes" (Atze de Vrieze)
"Wat een schattige, hoopgevende en wulpse ‘vlinder-in-je-buik-pop" (Martijn van der Vlist)

2.MGMT - Congratulations (album, Columbia/Sony) 
"Wat ik uiteindelijk vond is een heel mooi album" (Fiona Fortuin)
"Denk dat veel mensen het een geweldig album hadden gevonden als ze hun vorige album niet hadden gemaakt" (Stephan van Peursem)

3. Dum Dum Girls - I Will Be (album, Subpop/Konkurrent)
“Bhang Bhang, I’m A Burnout, wat wil je nog meer" (Martijn van der Vlist)
"Dum Dum Girls is een band met gruizige sixites pop en garage die ze laten surfen" (Fiona Fortuin)

4. Motel Mozaique - Diverse artiesten
"Zin in" (Fiona Fortuin)
"Voor een gedegen voorbereiding is de speciale MoMo-Luisterpaal onmisbaar" (Martijn van der Vlist)

5. Fool's Gold - Fool's Gold (album, I Am Sound/PIAS) 
"Fool's Gold mengt stijlen en invloeden dat het een lieve lust is en maakt daar zomerse popliedjes van" (Stephan van Peursem)

6. Audio Bullys - Only Man (Jakwob remix, V2) 
"Goedemorgen, wat een remix" (Menno Visser)

7. Growing - Pumps (album, Vice/V2)
"Denk aan Fuck Buttons met minder dance elementen" (Stephan van Peursem)

8. Eckhardt – Hey Hey (Excelsior)
''Prachtig liedje met ontwapenend persoonlijke tekst'' (Casper Sikkema)

9. Flying Lotus ft Thom Yorke - ... And The World Laughs With You (in 3VOOR12 Draait podcast)
''Het wonderlijke is: eigenlijk kan de rol van de Radiohead-frontman nauwelijks bescheidener'' (Atze de Vrieze)

10. Kanipchen Fit - Multi Benefit (album, Hooverflag/Konkurrent)
''Lekker gek, goed om paaseieren bij te zoeken" (Ron van der Sterren)


DE LIJSTJES:ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Eli Paperboy Reed - Come And Get It (single, EMI)
Van een geweldige retro-soulact transformeert deze man uit Boston langzaam tot een ster van nu. Geweldige single, benieuwd naar het hele album.

Flying Lotus ft Thom Yorke - ... And The World Laughs With You (in 3VOOR12 Draait podcast)
Een droomcombi natuurlijk, deze beatgigant uit L.A. met Thom Yorke. Het wonderlijke is: eigenlijk kan de rol van de Radiohead-frontman nauwelijks bescheidener. Flylo bewaart hem voor het tweede deel van een broeierige, dreigende songs, die klinkt als een hiphoptrack die op hetzelfde moment door vier verschillende soundsystems afgespeeld wordt. Massive. Hoor hem in de 3VOOR12 Draait podcast van deze week! 

She and Him - Volume 2 (album, Munich)
Op die eerste echte lentezondag, twee weken geleden, viel het zonnetje precies door het open raam op mijn slaperige kop toen ik naar In The Sun luisterde. Cliché? Dat moet dan maar. De tweede nakomeling van M Ward en Zooey Deschanel is een fijne plaat vol retroliedjes.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Taint - All Bees To The Sea LP + liveset Roadburn 2008 
Met dank aan Walter Roadburn, die me na het interview verblijde met een plak blauw vinyl van Taint. In de hoes: vier nieuwe songs van het furieuze trio uit Wales, die specialiseren in iets wat je 'killer progressive sludge rock' kan noemen, plus een downloadcoupon voor de allesvernietigende live-set van Roadburn 2008. JAZEKERWEL! Welke live-set? Deze dus. Vinyl junkies go here.
 
Finale Clash of the Titans, live @ EKKO, Utrecht, 27-03-10

Hoopvolle finale van de Utrechtse bandwedstrijd met zowaar een zeer ervaren rootsband (The Faraways), een spannende posthardcore/rock-groep die nog in de groei zit (Sanchez, The Devil & The Hierophant), een strakke nu-metal/grunge groep (Second7), een smerige speedrock 'n roll sensatie (El Camaro) en de prijswinnende, pakkende wave sound van Kleinindustrie
 
In Victum, live @ Tweetakt Festival, Utrecht, 28-03-10
Heerlijke middag met zes 'Big Baby Bands', met bandleden die allemaal onder de 16 zijn, verrekte veel lef en talent tonen en vooral: nog onbevangen, onopgesmukt op het podium staan. Zoals In Victum, een kwartet elfjarigen uit Amersfoort dat metal speelt als ware Metallica-fans. In de woorden van organisator Pien: "ze hebben de sound en de pose!"


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

She and Him – Volume 2 (album, Munich) 
Tja, op het randje, maar oh wat een schattige, hoopgevende en wulpse ‘vlinder-in-je-buik-pop’. En vergis je niet, de zoetsappige retro-liedjes zitten stuk voor stuk verdomd knap in elkaar.

Dum Dum  Girls – I Will Be (album, SubPop/Konkurrent)

Niets geen somberheid, heb alle reden om vrolijk te zijn. Waarom? Gaat je niets aan. Maar toch, een mensch past zijn ‘draaigedrag’ aan op zijn stemming. Dus na She and Him gaan we gewoon door met de lichtvoetigheid: Dum Dum Girls dus. Bhang Bhang, I’m A Burnout, wat wil je nog meer.

Motel Mozaique Luisterpaal – Diverse artiesten

Volgende week is het weer zover, Motel Mozaique. Kunst, gidsentochten en uiteraard veel muziek, onder meer op ons eigen 3VOOR12-podium met gratis optredens. En voor een gedegen voorbereiding is de speciale  MoMo-Luisterpaal of de Momo-sampler, aan u de keus, onmisbaar. Heel veel moois aanwezig in Rotjeknor: The IrrepressiblesMossIsbellsMumford & Sons en natuurlijk Band of Horses. Check hier hun nieuwste single Compliments. 3VOOR12 is er uiteraard bij in Rotterdam om verslag te doen, kijk daarvoor op de speciale festivalsite.


MENNO VISSER DRAAIT:

CocoRosie - Lemonade (single, SubPop/Konkurrent, release tba)
Als de beetje vreemde maar wel lekkere zusjes de beat niet waren vergeten, was het net Caro Emerald...

LCD Soundsystem - Drunk Girls (single, DFA/EMI, release 7/4)
Eenoor is koning in wederom een matig popjaar.

Audio Bullys - Only Man (Jakwob remix, V2)
 
Goedemorgen, wat een remix. Superspannend ratelend mitrailleur in mineur. Schijnt dubstep te zijn (:


FIONA FORTUIN DRAAIT:

MGMT - Flash Delirium (album, Columbia/Sony)
Vergeef me, mocht ik ergens, elders, de indruk hebben gegeven het nieuwe album van MGMT NIET goed te vinden. Het was de vlucht van mijn geest, op zoek naar herkenning die ik niet vond. Want is herkenning niet eigenlijk dat wat je verwacht van bepaalde muziek, een band, of in dit geval een album van MGMT. Ik vond geen hits en dwaalde haast af. Dankzij het interview dat ik afgelopen zondag deed met de band, zocht ik verder. Wat ik uiteindelijk vond is een heel mooi album. Geen nummers die direct je aandacht opeisen. Ze zijn inderdaad minder concreet. Siberian Breaks duurt maar liefst 12 minuten, Flash Delirium is hun eigen rock opera, in meerdere bedrijven op te splitsen. Andrew VanWyngarden klinkt als Ray Davies op LSD. Maar luister je opnieuw naar Oracular Spectaluar, ja dan hoor je die paar hits. Maar het nieuwe album, dat bezit veel meer gevoel. Ik voel hem in elk gevoel nog meer.

Motel Mozaique sampler

Kaki King, ik kende de band nog niet (hoef ik me volgens collega Stephan van Peursem ook niet voor te schamen). Ze spelen op Motel Mozaique. Ik wil ze graag zien. Maar he, die band staat niet op de sampler! Ja sorry, klopt. Maar Fool's Gold wel, de nieuwe hippe exotische yankeesstam. En LoneLady, dé WARP vrouw van dit moment, en Mount Eerie ook. Motel Mozaique is 9 en 10 april. Zin in.

Dum Dum Girls - I Will Be (album, Subpop/Konkurrent)

Ik ben er zelf ook een, maar toch zit het met Girls, Vivian Girls, en reken hier nu Dum Dum Girls bij, net iets anders. Zij kunnen muziek maken. Dum Dum Girls is het laatste meisje die van zich laat horen. Ze hoeft niet te schreeuwen, ze wordt toch wel gehoord. Dum Dum Girls is een band met gruizige sixites pop en garage die ze laten surfen.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Growing - Pumps (album, Vice/V2) 
Growing pakt het op hun nieuwe album wat minder donker aan dan op hun vorige album (ook al prachtig ) zonder dat de beleving daardoor minder intens wordt. De duistere noise klanken hebben plaats gemaakt voor een luchtiger, spacier geluid maar de trip is er niet minder op. Denk aan Fuck Buttons met minder dance elementen of aan luchtige maar niet melige variant op Black Dice. Snoepje van de maand.

Fool's Gold - Fool's Gold (album, I Am Sound/PIAS)
 
Wat was de muziekscene vroeger toch makkelijk: je had wereldmuziek en je had popmuziek. Heel af en toe bracht een band de beiden samen (pionierswerk van o.a. Talking Heads), maar vaak bleven de twee lekker gescheiden. Tot een paar jaar geleden was ik daar heel blij mee. Nu komen er echter steeds meer acts die de twee stromingen op een frisse en natuurlijke manier samenbrengen (denk b.v. aan Yeasayer en Vampire Weekeind). Fool's Gold is een nieuwe act die een gelaagde crossover maakt. Fool's Gold mengt stijlen en invloeden dat het een lieve lust is en maakt daar zomerse popliedjes van. Haal de barbeque maar uit de schuur, blaas het zwembadje maar op; Fool's Gold brengt de zomer weer een stukje dichterbij.

MGMT - Congratulations (album, Columbia/Sony) 

De vorige plaat van MGMT bevatte een aantal knoeperds van hits. Dit album heeft dit niet. Veel mensen vinden het daarom een minder album. Ik heb dat niet. Dit album heb ik nu al vaker geluisterd dan Oracular Spectacular, dat ik naar het eerste mitrailleursalvo aan hits afzette, de koek was op. Dit album is wat meer uitgebalanceerd en doet me aan bands uit de Elephant 6 stal denken en andere fijne psychedelische popbandjes uit het verleden maar heeft toch een eigen sound. Denk dat veel mensen het een geweldig album hadden gevonden als ze hun vorige album niet hadden gemaakt.


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

B.R.U.C.E – Wallet (Instant Replay)
“Dollar wallet, euro wallet, yen wallet / Throw that shit up high.” N.I.C.E. 

Super Furry Animals – Lazer Beam (Sony BMG)
 
Oppassen op het appartement van iemand anders levert zo nu en dan intense vragen op. Zo ontdekte ik in mijn tijdelijke appartement tussen alle cd’s van Anouk, Radiohead, Oasis en Nirvana (de smakeloze vruchten van een levenslang Oor-abonnement) opeens Love Kraft van Super Furry Animals. Mijn prangende vraag voor jullie: weet iemand op welke onnatuurlijk positieve drugs die gasten zaten? Ik wil die namelijk ook!!!

Eckhardt – Hey Hey (Excelsior)
 

Prachtig liedje met ontwapenend persoonlijke tekst, fijne vocale bijdrage en een fijnzinnige clip met daarin zowel een vrouwelijk als mannelijk geslachtsorgaan. Ik kijk nu al uit naar de live-uitvoering op Motel Mozaique.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

GRAM in Delicatessen Zeeburg, 28 maart 2010
Met band, vrolijk, ingetogen, een beetje zenuwachtig, maar toch ook weer met die blik die het hele universum aan lijkt te kunnen. GRAM lekte eerder al het melancholische House in demo-versie en liet zondag horen dat dat nummer niet het enige mooie liedje zal worden op het nieuwe album.

Album Leaf - A Chorus Of Storytellers
Een gekke plaat, die heel steriel, mechanisch klinkt. Misschien dat hij daarom juist zo goed werkt als een soort ontstressrecept, als een soort yoga voor mensen die geen zin hebben om drie kwartier opgevouwen tussen de wierooklucht te zitten.

Kanipchen Fit - Multi Benefit (Hooverflag/Konkurrent)
Op de split single met zea al een revelatie. Nu als heel album. Lekker gek, goed om paaseieren bij te zoeken. En nu op de Luisterpaal!


JONA ROVERS DRAAIT:


Cerebral Effusion - Impulsive Psychopathic Acts (album, Comatose Music)

Per direct genomineerd voor een hoge plaats in mijn jaarlijst. Ijzersterk album, waarin snelheid, (betrekkelijke) rust, drukte en leegte bijzonder goed afgewisseld worden. En dan ook nog een krachtig geluid en vette zanger; het kan niet op…

Deivos - Gospel Of Maggots (album, Unique Leader Records)
Woho! Defeated Sanity heeft er een broertje bij! Supertechnische death metal in lijn van Fleshgod Apocalypse. Dat ze opgepikt zijn door het prestigieuze Unique Leader Records zegt genoeg. Even wennen aan de rare koebel die regelmatig opduikt, maar verder een prachtig staaltje extremiteit.

Force Fed Human Shit - Obsolescence Of Humanity (EP, eigen beheer)
Heerlijk overdreven en  -trokken brute, zieke slamming death metal zonder ernst maar met vermogen. Vieze, vieze Britten zijn ‘t, met een goed gevoel voor humor.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12