3VOOR12DRAAIT (13): Hef, And So I Watch You From Afar, She & Him

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Sinds deze week loopt de complete redactie van 3VOOR12 op slippers met sokken. Ja hoor, we lopen blind achter Hef aan. Totaal anders, maar ook enthousiast ontvangen: de noisy postrock van And So I Watch You From Afar. Album van de Week is de tweede van She & Him.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Moss - The Comfort (Excelsior/V2)

3VOOR12 Album van de Week
She & Him - Volume 2 (Domino/Munich)

3FM Megahit
Alain Clark - Love Is Everywhere (8Ball)


DE TOP 10:

1.
Hef – Hefvermogen (album, Noah’s Ark/PIAS)
"Het levende bewijs dat hiphop van de straat ook heel grappig kan zijn, door de rapper met de beste flow van het moment." (Atze de Vrieze)
"De rapper op slippers uit Hoogvliet feunt in een dikke huurbak, wordt wakker gepijpt, neukt bitches en rookt jonko's als een ware straatnigga." (Ingmar Griffioen)
"Hele goede flow, mooie productie en geloofwaardigheid; topalbum." (Stephan van Peursem)
"Ik denk dat de uitdrukkingen "feunen", "klappen" en "hoofd geven" binnenkort opgenomen worden in de Dikke Van Dale." (Peter Hoogeveen)

2. And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar (Bertus)
"Postrock is als slappe kak. And So I Watch You Fram Afar laat horen hoe het ook kan." (Fiona Fortuin)
"Op Eurosonic al een van de revelaties en op plaat blijft deze instrumentale post-herrie ook overeind." (Erik Zwennes)
"Verbijsterend hectische doch strakke en instrumentale doch fascinerende plaat." (Ingmar Griffioen)
"Harder dan de meeste post-rock acts, maar vooral ook ritmischer en speelser." (Stephan van Peursem)

3. She & Him – Volume Two (album Double Six/Domino/Munich)
"Sluipwesphits voor een knalhete zomer." (Menno Visser)
"Lekker plaatje om op te zetten tijdens het koken of met een drankje in de hangmat." (Peter Hoogeveen)

4.
Alamo Race Track in Innenschau, 2 april 2010, Leiden
"Dat eerste liedje dat Alamo Race Track speelt in de theatervoorstelling Innenschau. Zo mooi." (Fiona Fortuin)

5. Das Racist - Shut Up, Dude (online, mixtape)
"Een van de platen van het jaar. En dit is pas de mixtape." (Erik Zwennes)

6. Dam Mantle - Grey EP (Halleluwah Hits)
"Het klinkt alsof een complete Russische spoorkjessymfonie in mootjes gehakt is en zorgvuldig vermalen tussen experimentele hiphopbeats." (Atze de Vrieze)

7. Baskerville ft. Bob Rogers – Ready To Blow (single, One Dollar Dave Recordings)
"De beste Daft Punkers uit Holland." (Menno Visser)

8. Noisia - Split The Atom (album, Division/Bertus) 
''Zit productioneel nog altijd verdomd knap in elkaar en knalt als een malle." (Ingmar Griffioen)

9. Benni Hemm Hemm - Opening Motel Mozaique
"Oorstrelende schoonheid." (Martijn van der Vlist)

10. Coparck - Goodbye (album: A Dog And Pony Show)
"Deze maand tourt de band nog door het land. Met hun beste album als uitsmijter." (Ron van der Sterren)


DE LIJSTJES:

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Alamo Race Track in Innenschau, 2 april 2010, Leiden
Dat eerste liedje dat Alamo Race Track speelt in de theatervoorstelling Innenschau. Zo mooi. Eigenlijk kon die hele voorstelling me vanaf dat moment gestolen worden, wilde ik liever dat Alamo weer eens een 'normaal' optreden deed. Want laten we wel wezen, waar blijven jullie toch jongens? Naar het theater moeten gaan om jullie te moeten zien spelen. Goed, het voelde oke, hoewel niet cultureel verantwoord want nog altijd in een universiteits theaterhok en het gekuch van 60 plussers soppend op hun kunstgebit voelde als kiespijn. Maar toen tijdens dat eerste liedje de spelers opkwamen, snapte ik waarom ze daar staan. Innenschau is een zware voorstelling, die hakt in de verbeelding van jaloezie, liefde en de daaropvolgende pijn, met een nauwsluitende muzikale toevoeging van Alamo Race Track. Ik hoop dat dat eerste liedje ook op hun nieuwe album komt te staan. Verwacht: september dit jaar. Overigens: ik had die avond een camera mee, filmpje zie je hier. (LINK)

Ikonika - Contact, Love, Want, Have (Hyperdub/Konkurrent)
Al is de benadering van dubstep anders, het debuut van Ikonika doet me op een bepaalde manier aan 2562's Unbalance denken. Beide hebben iets neurotisch. Maar waar ik Unbalance om die reden niet zo voelde, pakt Contact, Love, Want, Have me wel. Want die typische tracks weet deze Londense vrouw te ommetselen met stenen uit house, techno en electro. Het heeft soms zelfs door het gebruik van bepaalde synths een eighties gevoel.

And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar (Bertus)
Postrock is als slappe kak. And So I Watch You Fram Afar laat horen hoe het ook kan.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Hef – Hefvermogen (album, Noah’s Ark/PIAS)
Persoonlijk ben ik zo niet-straat dat ik de slippers van Hef nog niet eens mag kussen, maar als ik zit te feunen in mijn bakkie met het raam open en heel hard Hefvermogen door de speakers pomp kijken mensen toch even om. Voelt goed. Het levende bewijs dat hiphop van de straat ook heel grappig kan zijn, door de rapper met de beste flow van het moment. 

Dam Mantle - Grey EP (Halleluwah Hits)
Na Hudson Mohawke, Rustie en Loops Haunt weer een beatmaker uit Glasgow met een overvloed aan goede ideeën. Grijs is deze debuut-EP alles behalve: het klinkt alsof een complete Russische spoorkjessymfonie in mootjes gehakt is en zorgvuldig vermalen tussen experimentele hiphopbeats. In de ene track de harpiste, in een andere de complete strijkerssectie. 

Darwin Deez – Darwin Deez (album, Lucky Numbers/Rough Trade)
Single Radar Detector staat al een tijdje op de playlist van 3VOOR12 Radio, maar er staat nog een grotere hit op het album van Darwin Deez: Constellation, dat klinkt als Phoenix met Julian Casablancas als zanger. En dan zijn we er nog niet, want ook My DNA is een super slimme popsong. Kortom: top popplaat. Over twee weken live op London Calling. 


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Das Racist - Shut Up, Dude (online, mixtape)
Een van de platen van het jaar. En dit is pas de mixtape. De derde al van Das Racist, met moderne classics en veel nieuw materiaal. Sterke mc's in een wereld tussen DOOM, Beasties, Cool Kids en De Jeugd van Tegenwoordig. Good times.

Sonny & The Sunsets - Tomorrow is Alright (SoftAbuse)
Nog niet in Nederland uit volgens mij, maar een geweldige naieve retro-popplaat. Ergens tussen Girls en The Strange Boys (ja, echt). Tijdloze liedjes met een scherp randje.

...And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar (Bertus)
Op Eurosonic al een van de revelaties en op plaat blijft deze instrumentale post-herrie ook overeind. Favoriete track is nu het slimme A Little Bit of Solidarity Goes a Long Way. Mooie titel ook.


MENNO VISSER DRAAIT:

Baskerville ft. Bob Rogers – Ready To Blow (single, One Dollar Dave Recordings)
De beste Daft Punkers uit Holland, en terecht Serious Talent op 3FM.

Sarah Blasko – As Day Follows Night (album Dramatico/Rough Trade, release 23 april)
Tintelende productie van (Peter, Bjorn & John’s) Bjorn Yttling, prachtige lome stem van deze Australische, zo’n album dat in de platenzaak opstaat en dan opeens heul veul gaat verkopen (Plato leest u mee?).

She & Him – Volume Two (album Double Six/Domino/Munich)
Sluipwesphits voor een knalhete zomer.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Noisia - Split The Atom (album, Division/Bertus) 
Met hun eerste artiestenalbum stelt het Groningse producerstrio verre van teleur. Als dj's kenden ze al geen grenzen en als artiest zal het ook hard gaan: Noisia staat met Split The Atom nu al op 5 in de Britse iTunes-charts. De kracht van de live-sets is in een breder behapbare verpakking gegooid, maar het zit productioneel nog altijd verdomd knap in elkaar en knalt als een malle.

And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar (album, Bertus) 
Dat postrock dood was, ben ik niet helemaal met enkele collega's eens. Het genre was wel hard aan een nieuwe injectie toe, zoals een verbreding door andere stromingen als metal. Zo zijn de Noord-Ierse heren van ASIWYFA zeker niet vies van wat mathmetal en progrock. Dat het een verbijsterend hectische doch strakke en instrumentale doch fascinerende plaat oplevert, geef ik volgaarne toe.

Hef - Hefvermogen (album, Noah's Ark/PIAS) 
Heruitgegeven op Noah's Ark en dat lijkt een slimme move. De rapper op slippers uit Hoogvliet feunt in een dikke huurbak, wordt wakker gepijpt, neukt bitches en rookt jonko's als een ware straatnigga. En je gelooft 'm, niet in het minst dankzij zijn relaxede delivery. Maximaal hefvermogen!


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Eagle*Seagull - The Year Of The How-To-Book (album, PIAS) 
Alleen al om de teksten meer dan de moeite waard. Maar alleen daarmee red je het niet, en gelukkig verstaan  de heren en dame van Eagle*Seagull ook de kunst om geweldige muziek te maken. Kan wel eens een van de verrassingen op Motel Mozaique worden.

Bryan Ferry - Flashbacks Of A Fool (soundtrack) 
Waanzinnig nummer in een waanzinnge film in een waanzinnige scene. Film is alweer een jaartje of twee oud, maar nog steeds bij velen onbekend. Zonde, doe daar wat aan!

Benni Hemm Hemm - Opening Motel Mozaique
Motels geestelijk vader Harry Hamelink sprak een paar maanden terug al vol lof over het IJslandse Benni Hemm Hemm. Ik kende het niet, maar na een paar luisterbeurten, viel het kwartje niet. Tot gisteravond in de Katrina-kerk op het Rotterdamse Schouwburgplein: oorstrelende schoonheid. Voor wie gisteren gemist heeft, krijgt de komende dagen nog voldoende gelegenheid Benni Hemm Hemm aan het werk te zien, want door het gehele festival wordt er opgetreden (waaronder het 3VOOR12-podium).


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

And So I Watch You From Afar - And So I Watch You From Afar (Suburban) 
Post-rock: Ik had het genre eigenlijk al afgeschreven; het werd me te voorspelbaar.  Op Eurosonic zag ik And So I Watch You From Afar. Daar lieten ze me al horen dat  dat ik ongelijk had. Maarja, post-rock is een genre dat je vooral live moet beleven.  And So I Watch You From Afar blijft ook op plaat overeind: harder dan de meeste post-rock act, maar vooral ook ritmischer en speelser, waardoor ik toch telkens op het verkeerde been wordt  gezet.  Hierdoor blijft het album van And So I Watch You From Afar een heel album boeien, spannend en meeslepend.
 
Prince Thomas - The Album (Full Pupp/NEWS) 
I'm a sucker for Krautrock. Repetitieve grooves en inteventieve ritmes; Prince Thomas smijt ermee dat het een lieve lust is. Ik maar denken dat die jongen alleen disco kon maken. Hoe onwetend kon ik zijn.
 
Hef  - Hefvermogen  (Noah's Ark/PIAS) 
Hef maakt slippers cool. Hoe cool moet je dan zijn? Tel daarbij een hele goede flow, mooie productie en geloofwaardigheid; topalbum.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Erykah Badu - New Amerykah Part Two: Return Of The Ankh (album)
Standaard discussie als ik Badu thuis opzet: "beetje saai, ik vind Jill Scott leuker." Snap ik. En toch heeft ze het zo mis. Ook de nieuwe Badu is spannend genoeg om de hele zomer mee door te komen en biedt je ook nog eens ruimte om op zonnige dagen een beetje laid back achteraan in de beat mee te deinen zonder de weg te verliezen in muzikale slingers en tierlantijntjes, no offence to Jill.

Clare & The Reasons - Wake Up (album: Arrow)
Bedoeld om mee op te staan, maar hij blijft hangen als favoriete afsluiter van de dag. 

Coparck - Goodbye (album: A Dog And Pony Show)
Deze maand tourt de band nog door het land. Met hun beste album als uitsmijter. Na april is het klaar, stopt Coparck. Ik zou kunnen zeggen dat ik het jammer vind, omdat elk album me wist te raken. Maar ik ben ook heel erg voor afgeronde zaken. Coparck, tien jaar tof, voor altijd een goede herinnering.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT:

Hef - Hefvermogen (noah's ark/pias)
EEHHHH! Hoe kan het ook anders? Vandaag (vrijdag 9 april) ligt de re-release in de schappen, inclusief 3 bonustracks, en die liegen er ook niet om! FS Green is koning op de beat van mijn favoriete track "Hefvermogen". Ik was spontaan fan na de show in Amsterdam, maar nu ben ik helemaal om. Ik denk dat de uitdrukkingen "feunen", "klappen" en "hoofd geven" binnenkort opgenomen worden in de Dikke Van Dale, naast "watskeburt" en "wiepen". Heerlijke straat-plaat, beste in lange tijd! 

She & Him - Volume 2 (Double Six/Domino/Munich)
Lekker plaatje om op te zetten tijdens het koken of met een drankje in de hangmat. De zangkwaliteiten van Zooey Deschanel zijn niet van een ontzettend hoog kaliber, maar als je haar gezicht erbij denkt, is haar dat meteen weer vergeven. Bij het nieuws dat 3V12 misschien een liftsessie met haar kon opnemen, staken alle mannelijke redactieleden gretig hun vinger in de lucht om te mogen filmen. We blijven toch een stelletje suckers for pretty faces...

The Chariot - The Fiancée (Solid State/EMI)
Toen ik vanochtend dacht vandaag alleen op de redactie te zitten in verband met Motel Mozaique, dacht ik, waarom ook niet?
Deze Christelijke mathcore-formatie uit Georgia is uitermate geschikt als wekker! Ik dacht dat het gauw afgelopen met de pret toen ik collega Atze de Vrieze uit de lift zag komen,
maar hij heeft het hele album uitgezeten zonder te morren! RESPECT! Ga ze zien in Tivoli De Helling 24 april, ze spelen maximaal 30 minuten, maar dan is alles ook echt kapot!


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

Baltahzar, Paradiso 8 april
Live overtroffen ze mijn dankzij prachtalbum Applause al sympathiek hooggespannen verwachtingen. Strak lesje in het gedoseerd vormgeven van slimme, opbeurende ideeen die (Blood Like Wine!) onder de huid kruipen om daar voorlopig niet meer weg te gaan.

Dum Dum Girls (Sub Pop/Konkurrent)
Melancholische garagehits met zonnige knipoogjes. 

And So I Watch You From Afar (Suburban)
Is uw kat ziek en moet hij binnen een week vier keer naar de dierenarts? And So I Watch You From Afar maakte een prima soundtrack voor alle ritjes die kant op. Schroom vooral niet het volume zo hard te zetten dat het jammerlijk kattengeklaag slechts een bescheiden vocale bijdrage is. 

JONA ROVERS DRAAIT:

Jagal - Monster Of Insanity (album, No Label Records)
Het is weer tijd voor een Indo-special! ‘Monsters Of Insanity’ betreft een heruitgave van een voorheen alleen op cassette uitgebracht prachtstuk. Word ik dan nu een oude zuurpruim die zweert bij het geluid van een paar jaar geleden, een stadium waar elke verstokte metalfan ooit op uit dreigt te komen? Zoals Jagal klinkt, klinken nog maar weinig hedendaagse bands. Goede riffs, behoorlijk old-school met een lekkere NY sound, een eerlijke maar allesbehalve dikke of gelikte productie en technische songs. Fans van oude Pyrexia, Deprecated of Suffocation zullen hier wel raad mee weten, overigens zonder dat Jagal nu direct van eenzelfde niveau is. Ach opa, neem nog een neutje…

Sekarat - Confounded By Hatred (EP, eigen beheer)
Begonnen in 1997 hebben deze Oost-Javanen naar eigen zeggen twee eerdere releases uitgebracht; maar deze zijn volstrekt onvindbaar. Tien jaar na die spookreleases  is er nu weer een teken van leven, en zowaar ditmaal ook eentje die te traceren is. Na een storend lange intro en nogal lelijke Vader-esque openingsbrul klinkt Sekarat verassend volwassen. Goed op elkaar ingespeeld, heerlijk laag en met momenten zwaar chaotisch, maar wel goed doordacht en met een beest van een drummer. Er zit een lichte hardcore feel over de muziek, waardoor soms onvermijdelijk een vergelijking met Dying Fetus getrokken kan worden, alleen is Sekarat een hoop drukker en met de helft zoveel structuur.

Rezume - Promo 2009 (demo, eigen beheer)
Heerlijke slam uit Indonesië! Wat een kwaliteit komt daar toch vandaan. Zo te zien heeft iemand deze oorspronkelijk op cassette uitgegeven demo even geleden op CD geperst, en via-via zijn de mp3’s op een blog terecht gekomen. Gelukkig maar, want het zou doodzonde zijn als deze vette band ongehoord bleef. Infertile Surrogacy heeft concurrentie!