iTunes stapt af van kopieerbeveiliging

En van de vaste prijs van 99 eurocent

Fiona Fortuin ,

Apple stapt af van kopieerbeveiliging op iTunes nummers. Vanaf nu biedt iTunes 8 miljoen nummers aan zonder kopieerbeveiliging, aan het einde van het kwartaal moeten alle 10 miljoen nummers DRM-vrij zijn. Dat betekent zo goed als: de nummers kun je voortaan op welke speler dan ook afspelen en in een betere audiokwaliteit.

En van de vaste prijs van 99 eurocent

Fijn, dat iTunes. Maar er was altijd een groot punt van ergernis: de nummers werden beveiligd met het zogenaamde DRM, dat staat voor Digital Rights Management. Die nummers kun je alleen afspelen op een aan Apple verbonden speler, zoals iTunes, iPod, iPhone en Appletv. Maar het einde van DRM lijkt nu in zicht. Apple, eigenaar van  iTunes, heeft een overeenkomst gesloten met de drie grote platenmaatschappijen Sony/BMG, Universal en Warner en duizenden onafhankelijke labels. iTunes biedt vanaf nu 8 miljoen nummers aan zonder kopieerbeveiliging, aan het einde van het kwartaal moeten alle 10 miljoen nummers DRM-vrij zijn. MP3’s van EMI werden al DRM-vrij aangeboden.

Geen kopieerbeveiliging betekent dus zo goed als: vrij zijn om de nummers op welke speler dan ook af te spelen en in een betere audiokwaliteit. DRM songs zaten vast aan een bitrate van 128, die gaan nu over naar een bitrate van 256.

iTunes stapt daarnaast vanaf april af van de vaste prijs per nummer van 99 eurocent. Naast de huidige 99 cent zal het voor platenlabels ook mogelijk worden nummers te verkopen voor 69 cent of 1,29 dollar. En er verandert nog iets. iPhone gebruikers kunnen vanaf nu zonder extra kosten muziek kopen en downloaden via het mobiele netwerk. Tot vandaag was dit alleen mogelijk wanneer de iPhone de beschikking had over en WiFi-verbinding.