Goud Graven met Summer Darkness: Front 242, Bloc Party, Depeche Mode Goud Graven met Summer Darkness: Front 242, Bloc Party, Depeche Mode

“Goths gooien ook de handen in de lucht, ze houden zelfs van polonaise”

, Fiona Fortuin

Goud Graven met Summer Darkness: Front 242, Bloc Party, Depeche Mode

“Goths gooien ook de handen in de lucht, ze houden zelfs van polonaise”

Fiona Fortuin ,

Het ziet tot en met aankomende zondag weer zwart in Utrecht, want het festival Summer Darkness is weer begonnen. Een nieuwe aflevering Goud Graven met programmeur Kees de Brouwer, alias Cybercase.

“Goths gooien ook de handen in de lucht, ze houden zelfs van polonaise”

Het ziet tot en met aankomende zondag weer zwart in Utrecht. Zwart van de goths, al is dat een wat oude benaming voor zij met een zekere hang naar de donkere kant van het leven op het Summer Darkness festival. Programmeur Kees de Brouwer, beter bekend als Cybercase, schaart de bezoekers liever onder de naam dark underground. Het vijfdaagse festival is door Cybercase in 2003 opgericht en trok de eerste editie meteen 1500 bezoekers, inmiddels is dat aantal gegroeid naar 7000. Summer Darkness is al begonnen, tussen de bedrijven door graaft hij naar zijn goud in het 3VOOR12 archief.

Front 242 geeft masterclass electro in Tivoli
“Op Summer Darkness staan elk jaar weer meer bands, dit jaar zelfs iets van zestig. Met zoveel shows wordt het steeds moeilijker de beste aan te wijzen. Het optreden van Front 242 in 2007 komt toch wel erg dichtbij. Het is een show die echt is blijven hangen, er was zoveel energie. De zaal ging los, de handen gingen in de lucht. Of dat bijzonder is bij goths? Het is een misverstand dat ze alleen maar stil staan en over de donkere kant willen praten. Dark underground kent veel stijlen, ook future pop valt er onder, wat heel dansbaar is. Misschien moet ik het eigenlijk niet zeggen, maar tijdens een optreden van End One, de Duitse poppy versie van Depeche Mode, ontstond er zelfs een polonaise.”

Summer Darkness 2007: Lustrum-editie van grootste gothic-event in de Benelux
“De editie van 2007 is de beste tot nu toe. Alles klopte; veel goeie bands, een goeie sfeer. Het verliep echt helemaal vlekkeloos. Vorig jaar hadden we wederom een sterke line-up, toch is het niet gelukt om qua beleving die van 2007 te overtreffen.”

Bloc party – Hunting for Witches
“Ik vind Bloc Party een heel interessante band, ik draai vaak nummers van ze tijdens mijn dj-optredens. Ik zou ze graag eens op Summer Darkness zien staan, maar daarvoor zijn ze denk ik net iets te groot. De band past zeer zeker bij Summer Darkness. Vorig jaar stond Viva La Fete op het programma, de tent stond vol. Met dit soort bands willen we juist zo ver mogelijk de grenzen van het festival aftasten.”

Tivoli programmeurs winnen IJzeren Podiumdier
“In 1991 kreeg ik mijn eerste baantje bij Ekko in Utrecht. Eerst als programmeur, later ook als dj. Sytse Wils, tegenwoordig programmeur bij Tivoli, werkte daar ook. Ik ken hem goed. Hulde voor wat hij bij Tivoli bereikt heeft. Bij Tivoli weten ze altijd net die leuke bands te boeken. Daar heb je naast connecties ook talent voor nodig. Nu met twee jonge kids van drie en vier jaar en een verhuizing richting Arnhem kom ik er jammer genoeg niet meer zo vaak. Als de jongens groter zijn, wil ik het weer proberen op te pakken. De beste concerten heb ik toch daar gezien, zoals Fear Factory in de jaren negentig.”

Depeche Mode – Personal Jesus

“Ik ben een groot fan van Depeche Mode. Ik organiseerde in het verleden thema-avonden, waarvan een ook eens rondom Depeche Mode en alle muziek die verwant is aan de band. Dit soort avonden zijn erg leuk om te houden, maar de laatste tijd komt het er niet meer van. Summer Darkness is bijna een full-time baan voor me. Het hele jaar door ben ik er mee bezig; met het programma, maar ook met de markt. Depeche Mode komt in november weer naar Nederland, hopelijk lukt het dan toch nog iets daaromtrent te organiseren. De wil is er in ieder geval, nu alleen nog tijd en ruimte.”

Voor de komende dagen (t/m 9 augustus 2009) zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk voor het programma op summerdarkness.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12