The Great Wide Open moet festival zonder hectiek worden

“Wij bieden mensen de ruimte”

Erik Zwennes en Atze de Vrieze ,

Op 4, 5 en 6 september vindt er op Vlieland een nieuw muziekfestival plaats. Into the Great Wide Open biedt popmuziek, fikkies op het strand en ruimte voor maximaal 5500 bezoekers.

“Wij bieden mensen de ruimte”

4, 5 en 6 september vindt op Waddeneiland Vlieland voor de eerste keer het festival Into The Great Wide Open plaats. Het bekende kampeerterrein Stortemelk is het toneel van drie dagen muziek, met randprogrammering als literatuur, beeldende kunst, en… de vrije natuur. “Er zijn genoeg mensen die erg van muziek houden, maar die een festival als Lowlands gewoon te druk vinden. Wij bieden mensen de ruimte.”

Into The Great Wide open is een gezamenlijk initiatief van verschillende (muziek)professionals, waaronder Ard Boer van Lopend Vuur, Peter Boorsma (My Own Music Industry), Marcel Haug (Metropolis/Oerol) en Ferry Roseboom van Excelsior. Boeker Ron Euser (MOJO) heeft zo’n festival al heel lang in zijn hoofd. “Tien jaar terug al was ik in Engeland op de Bowley Weekender, een driedaags festival op een mooie locatie aan de kust. Het was niet al te grootschalig. In feite kwam het erop neer dat Belle and Sebastian al hun muzikale vrienden uitgenodigd had. De sfeer daar was geweldig.”

Die kleinschaligheid, maar vooral ook de spontane uitstraling, zoekt de organisatie nu op Vlieland. Het festival biedt muziek in verschillende stijlen. “Je zult er singer-songwriters aantreffen, maar ook dance, jazz en klassiek. Alleen de echt harde genres zullen ontbreken. Geen metal, geen techno die drie uur lang doorstampt.” En dus is er ook ruimte voor kinderen. “Er komt een speciale kinderprogrammering. Op festivals in Engeland zie je vaak drie generaties samen op een festival. Ik weet dat Eric van Eerdenburg dat op Lowlands ook graag zou zien, maar daar is simpelweg geen ruimte voor. Dat moet je kinderen niet aandoen.” Klein grut is dus welkom, maar ook zestigers. “Mensen die nu zestig zijn, worden niet meer als oud beschouwd. Vaak zijn ze nog gezond, en – belangrijk – ze zijn opgegroeid met popmuziek.”

Ron Euser programmeert het festival samen met Johan Gijsen en Sytse Wils van Tivoli. Euser boekt voor Mojo onder meer Pinkpop en Lowlands, maar Into The Great Wide Open is geen Mojo-festival. “Nee, Mojo is druk genoeg. Ze zijn daar blij dat ze na Lowlands eindelijk de festivalspullen op kunnen bergen. Het is een eigen initiatief van de organisatie. Maar als je terugkijkt naar de oorsprong van veel festivals, zie je dat het bijna altijd zo gaat. Vijf vrienden huren tien Dixies en beginnen wat leuks.” De eerste namen hoopt Euser binnen enkele weken bekend te kunnen maken. Het festival zal twee 'serieuze' podia hebben, en daarnaast nog verschillende kleinere locaties. Op termijn is op het terrein ruimte voor ongeveer 5.500 duizend bezoekers, maar op de eerste editie hoopt Euser op een paar duizend mensen. “En een paar zijn er meestal twee.”