3VOOR12 bespreekt Album van de Week (40): TV On The Radio 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (40): TV On The Radio

Dear Science tobt met de dood

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (40): TV On The Radio

Dear Science tobt met de dood

Dear Science, het nieuwe album van TV On The Radio, stelt vragen rondom de dood. Verpakt in elf liedjes laten de Amerikanen hun verwondering de vrije loop. Producer Dave Sitek haalt het beste uit de band en weet precies hoe je fantastische popliedjes kan combineren met beklemmende onderlagen. Dear Science is Album van de Week.

Dear Science tobt met de dood

“Dear Science,” is de aanhef in het begeleidend boekje van het gelijknamige album van TV On The Radio. Wat volgt is een grote lap tekst opgebouwd uit alle songteksten. Het stuk papier lijkt verdacht veel op de Onafhankelijkheidsverklaring; oud, bruin, gekreukt en bezaaid met inktvlekken. Boven aan het document siert een zegel met de Latijnse tekst ‘Quianam Omnes Moriuntur’ oftewel: ‘Waarom gaat iedereen dood?’ Het Amerikaanse kwintet TV On The Radio geeft geen verklaring, maar onderstreept wel hun eigen verwondering. Sterker nog; het document is door de band ondertekend. Met een balpen. De verklaring is tekenend voor een band die tobt met een eeuwenoud thema en dit bekijkt met de waan van de dag in hun achterhoofd. Verpakt in elf liedjes, worden alle facetten van de dood en liefde vakkundig, bijna wetenschappelijk geïnspecteerd. Dear Science is het Album van de Week.

Het derde album van TV On The Radio is doordrenkt met tweeledigheid. De liedjes klinken omstebeurt uitbundig en ingetogen. Ze spreken van totale verontwaardiging en groot onbegrip, maar ook van liefde en vreugd. Producer David Sitek is horenschijnlijk op de top van zijn kunnen door het beste van Phil Spector en Timbaland te combineren. Bijna achteloos trekt hij kolossale muren op van klassieke strijkinstrumenten, blazers, gitaren en synthesizers. Evenals Timbaland weet Sitek wanneer je laag op laag moet stapelen. Als een soort paashaas verstopt Sitek muzikale snoepjes in het dikke gras. Bij voorganger Return To Cookie Mountain was Sitek minder kwistig en koos voor een directere aanpak. Lovende recensies waren het gevolg, maar ook het predikaat ‘ontoegankelijk’. Dear Science is niet per definitie toegankelijker; dat is afhankelijk van hoe goed de luisteraar zoekt naar de snoepjes. Dan blijkt het album de perfecte mix te zijn tussen fantastische popliedjes met beklemmende onderlagen.

Op Dear Science is het nummer Family Tree de spil van het album. Centraal met aan beide kanten vijf liedjes die alle kanten uitwijken, komt alles bij Family Tree samen in één enkel nummer dat, evenals Stork & Owl, barokachtig aandoet. Sitek dompelt je in een warm bad van galmende piano en strijkers terwijl Adebimpe neerslachtig toezingt; “in the shadows of your family tree, there’s a hundreds hearts or three, pumping blood to the roots of evil”. De stamboom blijkt een galg te zijn en pas ver over de helft zet de uitstekend drummende Jaleel Bunton in om de kracht van de boodschap te benadrukken.

TV On The Radio is volgens zanger Adebimpe geen politieke band, maar Red Dress is weldegelijk een middelvinger naar Bush. “Fuck your war, cause I’m fat and in love and no bombs are fallin’ on me for sure”, verklaart Adebimpe half-rappend over Afrikaanse ritmes. Afsluiter Lover’s Day bewijst dat Adebimpe verliefd is door een ode te brengen aan seks. Met liefde. Het lied eindigt in een ware climax: pompende beat, engelenzang en blazers die Lover’s Day naar een nog hoger niveau tillen. “I’m gonna take you. I’m gonna shake you. I’m gonna make you cum”. Je kunt je haast niets anders voorstellen dan dat de band om twee redenen in tranen is uitgebarsten na de laatste paar noten; vanwege de bezieling die in de plaat is gelegd en de hoogte waarop TV On The Radio de lat heeft gelegd. Het wordt nog moeilijk om daar overheen te komen.

Luister naar Dear Science in de luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12