Tweede Canadese invasie in Utrecht Tweede Canadese invasie in Utrecht

Programmeur Johan Gijsen: “Montreal blijft een broeinest van creativiteit”

Tweede Canadese invasie in Utrecht

Programmeur Johan Gijsen: “Montreal blijft een broeinest van creativiteit”

Utrecht mag zich weer opmaken voor een nieuwe invasie van Canadezen. Vorig jaar was het Le Guess Who festival al geslaagd met twee dagen, dit jaar breidt het festival uit naar vier dagen. Programmeur Johan Gijsen heeft zijn best gedaan om goede bands uit Montreal te boeken, maar schuwde niet om ook bands uit Baltimore en New York te regelen. “Die steden liggen toch een beetje in de schaduw van Montreal.”

Programmeur Johan Gijsen: “Montreal blijft een broeinest van creativiteit”

Voor de tweede editie van het Utrechtse festival Le Guess Who haalt Tivoli-programmeur Johan Gijsen de muzikale mosterd ook buiten Montreal. De Canadese stad was vorig jaar hofleverancier van bands voor het festival en zal dat dit jaar ook zijn. Maar naast Melissa Auf Der Maur en HRSTA, spelen ook bands uit Baltimore en New York van 27 tot en met 30 november in beide Tivoli’s en Ekko. Gijsen: “Die steden liggen toch een beetje in de schaduw van Montreal.”

De programmeur van Tivoli had met Le Guess Who een prima eerste editie. “De bands waren enthousiast en het publiek liet zich aangenaam verrassen.” Dit jaar breidt Le Guess Who uit van twee naar vier dagen en van één locatie naar drie. Gijsen: “We gaan meer de diepte in met een minimal-avond en een podium voor singer-songwriters.” De grootste headliner is Melissa Auf Der Maur. Vier jaar lang trad de ex-bassiste van Smashing Pumpkins niet op. Ze maakte een film. “Wij hebben de première”, zegt Gijsen glunderend. “Het is een mooie arthouse-film die je moet zien.”

Om inspiratie op te doen, vertrok Gijsen begin deze maand naar Montreal. “Het is daar een broeinest van creativiteit en iedereen kent elkaar. In een straat als Miles End wonen alleen maar kunstenaars en muzikanten die drie dagen in de week werken en voor de rest vooral muziek maken.” Via connecties heeft Gijsen Clues geboekt, de nieuwe band van Unicorns-frontman Alden Penner. “Dat mag ik nog niet zeggen, maar dat doe ik lekker toch.”

Voor volgend jaar zou Gijsen graag willen uitbreiden. “Stapje voor stapje en dan zowel uitbreiden wat betreft aantal dagen als aantal locaties. The Arcade Fire in de Rode Doos? Ja, waarom ook niet.”

Luister hier naar het hele interview met Johan Gijsen in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12