Poppodium WATT dreigt met sluiting Poppodium WATT dreigt met sluiting

Plannen verbouwde Maassilo bedreigen bestaande podia

Poppodium WATT dreigt met sluiting

Plannen verbouwde Maassilo bedreigen bestaande podia

Het Rotterdamse poppodium WATT overweegt serieus de deuren te sluiten wanneer de gemeente Rotterdam het plan voor een poppodium in de Maassilo doorzet. In het voorstel van de gemeente wordt de Maassilo een podium dat ondermeer ‘grotere acts op het gebied van hiphop, R&B, techno, pop, etc’ zal programmeren.

Plannen verbouwde Maassilo bedreigen bestaande podia

Het Rotterdamse poppodium WATT overweegt serieus de deuren te sluiten wanneer de gemeente Rotterdam het plan voor een poppodium in de Maassilo doorzet. De nieuwe wethouder van Participatie & Cultuur, Rik Grashoff, zet het plan voor twee zalen met een capaciteit van 2000 en 500 bezoekers door. Volgens Dick Pakkert, directeur van Stichting What’s Live, verantwoordelijk voor de programmering in WATT, is Rotterdam te klein voor een tweede podium met dergelijke capaciteit. “Wij zijn niet tegen het podium, we zeuren niet om meer geld, maar het is waanzin om podia elkaar met gemeentegeld te laten beconcurreren in een te kleine markt. Met de miljoenen die de wethouder er in wil pompen, zou het ook nog eens oneerlijke concurrentie zijn.”

Onlangs presenteerde de gemeente Rotterdam zijn plannen voor de Maassilo. Wat bekend werd onder de vage noemer Urban Podium, blijkt in het voorstel inderdaad een potentieel concurrent voor de bestaande podia in Rotterdam te worden. Een fragment uit het voorstel:

Muziekpodium met een capaciteit van 1.500 – 2.000 bezoekers, geschikt voor de grotere acts op het gebied van hiphop, R&B, techno, pop, etc.;
-  overloop vanuit programmering van andere poppodia als daar capaciteitsgebrek is (zoals Waterfront);
-  muziekpodium voor kleinere acts;
-  mega-party’s en grootschalige club/dance-nights van meer commerciële aard;

(
Raadsdocument van 8 oktober 2008)

Hartstikke mooi toch, een extra podium in Rotterdam? “Het lijkt een mooie aanwinst, maar hier is Rotterdam echt te klein voor,” waarschuwt Pakkert. “Dat heeft onderzoek ook uitgewezen.” Pakkert snapt niet dat de gemeente na het faillissement en de zwaarbevochten herstart van het oude Nighttown, het podium - met de nieuwe naam WATT - dwars gaat zitten. Pakkert wijst tevens op een door de gemeente ondertekende intentieverklaring, waarin de popfunctie en gemeentelijke steun voor WATT is vastgelegd. “De wethouder zegt dat Iggy Pop in de toekomst ook in de Maassilo kan staan. Dat zegt hij letterlijk. Dat zou het einde van WATT betekenen. Zo steun je een nieuw podium niet, maar sloop je elk toekomstperspectief.”

What’s Live heeft voor de komende vier jaar 506.000 euro subsidie per jaar toegezegd gekregen. De Maassilo heeft voor vier jaar 6 miljoen euro aan gemeentelijke gelden te besteden. Ook het kleinere podium Waterfront vreest oneerlijke concurrentie. De zaal kampt al jaren met financiële tekorten. Volgende maand valt het definitieve oordeel over de plannen van de gemeente. Wethouder Grashoff (GroenLinks) en zijn voorlichter waren vandaag niet beschikbaar voor commentaar. Coalitiepartij PvdA heeft zich voorstander van de plannen getoond. Coalitiegenoten VVD en CDA waren niet beschikbaar om hun standpunt toe te lichten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12