Goud Graven met Roy Santiago: Antony & The Johnsons, Elliot Smith en At the Drive-In Goud Graven met Roy Santiago: Antony & The Johnsons, Elliot Smith en At the Drive-In

“In het jaar dat Elliot Smith zelfmoord pleegde had ik net mijn collectie compleet”

Goud Graven met Roy Santiago: Antony & The Johnsons, Elliot Smith en At the Drive-In

“In het jaar dat Elliot Smith zelfmoord pleegde had ik net mijn collectie compleet”

Het liefst wil Roy Santiago zo snel mogelijk van zijn nieuwe album At Mt. Ventoux af. Niet omdat het een slecht tussendoortje is, maar de muziek behelst een moeilijke periode waarin zijn vader overlijdt. Dus brengt hij hem uit via internet. De experimentele singer-songwriter presenteert zijn favorieten in het 3VOOR12 archief.

“In het jaar dat Elliot Smith zelfmoord pleegde had ik net mijn collectie compleet”

Het album waar hij eigenlijk mee bezig was, had hij bijna af. De nummers waren al geschreven. Maar dan krijgt Roy Santiago een telefoontje van zijn moeder. Zijn vader is ernstig ziek. Met de instrumenten die hij had ingeladen voor een repetitie rijdt hij naar zijn ouderlijk huis waar hij dan anderhalve maand verblijft. At Mt. Ventoux schrijft hij daar, in zijn oude slaapkamer. Het album vol lo-fi gruizige, intieme liedjes is nu gratis te downloaden op de site van Badmintone. “De muziek is gemaakt in een vervelende periode, ik wil er daarom graag snel vanaf zijn.” Het album dat eigenlijk nu op de planning stond, komt nu in januari uit. Roy Santiago graaft naar zijn vijf favoriete fragmenten in het 3VOOR12 archief.


Antony & The Johnsons – Antony- My Lady Story, 3VOOR12 sessie live op Motel Mozaique 2005
“De schoonheid van Antony & The Johnsons heb ik eigenlijk pas kort geleden ontdekt. Van het debuut had ik wel een kopietje, maar die was ergens onderop een stapel belandt. Mijn vriendin nam de nieuwe EP mee, die is heel mooi. Nu ben ik ook het oudere werk aan het luisteren, vorige week heb ik het debuut op vinyl gekocht. Antony & The Johnsons zou ik heel graag live willen zien, je hoort gewoon aan de muziek dat dat heel bijzonder moet zijn.”

McLusky live in Club Lek 25-9-2002
“De band zag ik iets voor hun optreden in Club Lek in Ekko. Op dat moment was net Mclusky Do Dallas uit, een supervette plaat; heel strak, rauw en vol goede teksten. Ze speelden precies zoals gehoopt. The Strokes tourde rond die tijd ook, maar speelden live heel glad. McLusky niet, hier klopte het wel.”

Thom Revolver – Tuborg Slaves (Live in Club Lek 23-6-01)
“Thom Revolver was een band met onder meer schrijver Thomas van Aalten, Bastiaan- toen nog met haar- van Aux Raus, een gitarist met zes vingers en een danser met een frituurpan. Alle vier de keren dat ik ze zag, werd ik verrast. Maar hun optreden op een maandagavond in Breda was echt legendarisch. Alleen de geluidsman en een paar oude klasgenoten van Bastiaan waren er en toch ging Thom Revolver compleet uit zijn dak. Thomas stond als een pafferige Iggy Pop aan de tepel van Bastiaan te likken, microfoons werden in de zaal gegooid terwijl er niemand stond. Later toen een tweeling in de band kwam, vond ik er niet zo veel meer aan. Kort daarna zijn ze ook gestopt.”

Elliott Smith – interview en sessie op Lowlands 1998
“Elliott Smith is mijn held. In 2003 pleegde hij zelfmoord, net toen ik mijn collectie van hem compleet had. Bij zijn optreden op Lowlands was ik niet, maar ik heb er veel over gehoord. Het regende die dag, waardoor veel mensen in de tent waar hij speelde kwamen schuilen. Er werd zo hard door zijn muziek gepraat, dat een vriend van mij uit ergernis is weggelopen. Tijdens het interview en de sessie zag Smith er ook wat zielig uit. Ik heb hem later pas live gezien, op Werchter in 2001. Toen was hij juist heel vrolijk.”

At The Drive-In – Live op Lowlands 2000
“At The Drive-In is een band die ik heel graag had willen zien. Ik vind ze waanzinnig; zo energiek en geloofwaardig. Maar ja, dat gaat nu niet meer gebeuren he. In 2001 splitste de band zich op in twee bands: The Mars Volta en Sparta. Met The Mars Volta heb ik niets, dat vind ik te bedacht. De eerste plaat van Sparta vond ik wel tof, maar zo goed als At The Drive-In was het ook niet. Ach, gelukkig heb ik Elliott Smith wel gezien.”

At Mt Ventoux is tijdelijk op de Luisterpaal te beluisteren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12