Ook Buma/Stemra ontsnapt niet aan financiële crisis Ook Buma/Stemra ontsnapt niet aan financiële crisis

“Waarde aandelen verminderd, maar schade valt mee”

, Fiona Fortuin

Ook Buma/Stemra ontsnapt niet aan financiële crisis

“Waarde aandelen verminderd, maar schade valt mee”

Fiona Fortuin ,

Misschien niet zo zwaar als andere instellingen, maar ook Buma/Stemra wordt geraakt door de financiële crisis. “Uiteindelijk zal de totale opbrengst toch minder zijn en is er dus minder geld uit te keren.”

“Waarde aandelen verminderd, maar schade valt mee”

De kredietcrisis laat ook de muzieksector niet buiten schot. Veruit het bekendste slachtoffer is het VSB-fonds, sponsor van veel evenementen. Het fonds is een miljard euro armer geworden; de donaties voor volgend jaar zijn gehalveerd. Welke organisaties het straks zonder of met minder geld moeten doen, is nog niet bekend. Buma/Stemra bevestigt ook te zijn geraakt, zij het wel in mindere mate.

“Ook wij hebben last van de financiële neergang”, zegt Cees Vervoort van Buma/Stemra. Buma/Stemra haalt haar inkomsten mede uit beleggingen van circa 300 miljoen euro. Die beleggingen zijn net als veel andere aandelen in waarde zijn verminderd. Maar, zegt Vervoort daarbij: “Onze beleggingen zijn gebaseerd op een sterk beperkt risico en een deel van de beleggingen is in cash. De schade valt dus mee.”

De gemiddelde waardevermindering van aandelen ligt op zo’n veertig procent. Volgens Vervoort ligt het percentage van de aandelen van Buma/Stemra daar ver onder. “Wat de schade precies is, weten we pas aan het einde van het jaar. Maar zeker is dat we er beter voor staan dan de meeste bedrijven. Dus ten opzichte van de markt, zijn wij redelijk blij.”

Hoe marginaal ook, toch zullen de muziekauteurs de gevolgen ervan merken. Vervoort: “Uiteindelijk zal de totale opbrengst toch minder zijn en is er dus minder geld uit te keren. Ook zij zullen het dus merken, maar wel in beperkte mate.”

Ook SENA, de stichting ter exploitatie van naburige rechten, heeft beleggingen. De vergoedingen die niet onmiddellijk kunnen worden doorbetaald, zet zij tijdelijk om in beleggingen. SENA heeft deze maand een brief gestuurd naar haar geregistreerden waarin zij, ter geruststelling, meedeelt geen geld te hebben verloren daar het een risicoloos beleggingsbeleid betreft.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12