Zwijgende bloedband kern van The Notwist Zwijgende bloedband kern van The Notwist

“We hoeven soms geen woord te zeggen om elkaar te begrijpen”

Zwijgende bloedband kern van The Notwist

“We hoeven soms geen woord te zeggen om elkaar te begrijpen”

De Duitse band The Notwist viert komend jaar zijn twintigste verjaardag. Dat wordt ingetogen gevierd met een nieuw – zesde – album, getiteld The Devil, You + Me. Vlak voor het verschijnen van de nieuwe plaat verdween drummer van het eerste uur Martin Messerschmidt uit de line-up. En daarmee zijn de twee broers Markus en Micha Acher de enige twee overgebleven leden uit de oorspronkelijke bezetting.

“We hoeven soms geen woord te zeggen om elkaar te begrijpen”

De Duitse band The Notwist viert komend jaar zijn twintigste verjaardag. Dat wordt ingetogen gevierd met een nieuw – zesde – album, getiteld The Devil, You + Me. Lang geleden begon de band uit Weilheim, Duitsland, als noisy hardcoreband, maar vanaf het vierde album Shrink werd de definitieve vorm gevonden: bescheiden indiepop met een kalme elektronische basis en escapistische teksten. Vlak voor het verschijnen van de nieuwe plaat verdween drummer van het eerste uur Martin Messerschmidt uit de line-up. En daarmee zijn de twee broers Markus en Micha Acher de enige twee overgebleven leden uit de oorspronkelijke bezetting. 

Hoe is het om met je broer in een band te zitten?
“Het is heel erg goed. We kunnen heel gemakkelijk met elkaar communiceren, vaak zonder een woord te zeggen. Ik weet wat hij bedoelt en ik weet wat hij wil.”

Je lijkt me niet echt een prater.
“Nee, dat klopt, ik ben geen prater. Dat is ook een van de redenen waarom we muziek maken. In muziek kunnen we dingen uitdrukken waar we geen woorden voor hebben. Het is voor ons een andere manier van communiceren.”

Uit wat voor gezin komen jullie?
“Mijn vader was helemaal gek van jazz. Met name oude jazz, swing, dixieland. Hij zorgde er al vroeg voor dat wij muziekinstrumenten begonnen te spelen. Gitaar, drums, alles. Op hetzelfde moment dat we The Notwist begonnen, zijn we ook bij hem in de band gaan spelen. Dixieland dus.”

Zijn er ook cd’s van die band?
“Ja, er zijn geloof ik drie cd’s van. Maar die zijn voor Notwist-liefhebbers niet echt interessant. Het is heel traditionele muziek. Mijn vader is de baas in die band. Dat is zijn muziek, The Notwist de onze. We doen precies wat hij zegt. Op dit moment spelen we niet zo vaak meer met hem, omdat we veel touren met The Notwist en onze andere bands.”

Maar je hebt er dus wel plezier in gehad?
“Plezier, ach, soms wel, soms niet. We hebben veel op bruiloften en partijen gespeeld. Daar verdienden we gewoon geld mee. Met The Notwist verdienen we soms wat geld, soms helemaal niets. Dat is het handig om af en toe vijf uur op een bruiloft op te treden.”

Was het logisch dat jullie samen in één band belandden?
“In eerste instantie hadden we elk een aantal bands. In sommige daarvan zaten we samen, in andere niet. Op een gegeven moment zochten we een bassist voor The Notwist en ik dacht: ach, waarom niet mijn broer?”

Is het logisch dat jij als oudste broer de frontman bent?
“Ik had eigenlijk nooit interesse om te zingen, maar meer in het schrijven van de teksten. Micha was altijd geïnteresseerd in het componeren van de muziek. In eerste instantie ging ik er vanuit dat we een zanger zouden zoeken. Maar ik had de teksten en de melodieën in mijn hoofd, en op een gegeven moment ben ik zelf maar gaan zingen. Dan zette ik de gitaren en de versterkers heel hard, omdat ik bang was mijn eigen stem te horen. Dat is de reden dat The Notwist begon als luide band met veel distortion en een zachte stem.”

Broers kunnen als geen ander vechten. Dat hebben de broers Gallagher uit Oasis wel bewezen. Vechten jullie vaak?
“Eigenlijk niet echt nee. We uiten ons niet zo snel. Ik schreeuw bijna nooit. Vroeger wel, maar nu niet meer. Voor mij is het altijd een voordeel geweest om met mijn broer samen te spelen. Daar komt bij dat we verschillende bands hebben. Er zijn dingen die Micha niet mooi vindt, die ik in andere bands wel kan gebruiken. Er zijn genoeg plekken waar we onze ideeën kwijt kunnen.”

The Notwist speelt vrijdag 13 juni op The Music In My Head in Den Haag en zaterdag 14 juni in Tivoli in Utrecht. The Devil, You + Me is verschenen op City Slang/V2.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12