Financiële strop deed Infadels bijna de das om Financiële strop deed Infadels bijna de das om

“Op een dag zal hij ervoor sterven”

Financiële strop deed Infadels bijna de das om

“Op een dag zal hij ervoor sterven”

In twee jaar tijd speelde de Britse band Infadels alle zalen van Nederland plat. Maar aan het eind van de rit bleek ineens al het geld op te zijn. "Wij vijven hebben nooit problemen met elkaar gehad, maar jammer genoeg besloot die gast ons zuurverdiende geld uit te geven aan cocaïne en hoeren."

“Op een dag zal hij ervoor sterven”

Zanger Bnann Watts van Infadels draagt een gigantische zonnebril, die verraadt dat hij nauwelijks geslapen heeft. Het is mooi weer in het Vondelpark, maar zo mooi nu ook weer niet. Een dag eerder gaf de band een voorproefje van het nieuwe album Universe in Reverse aan het Amsterdamse publiek. De vijf Britten hebben twee jaar terug in zo’n beetje elke zaal in ons land gespeeld. Waar het hem precies in zit, wie zal het zeggen, maar feit is dat Nederland massaal valt voor de dancerock crossover van de Londense band. De hernieuwde kennismaking verliep voorspoedig, want vanaf de eerste noot stond de kleine zaal van de Melkweg op zijn kop. Ondanks het feit dat toetsenist Richie Vernon de band bijna het verkeerde liedje in stuurde: “Ik dacht dat we die cover van Adamski’s Killer een paar nummers eerder zouden doen”, lacht hij. Ach, we maken allemaal wel eens een fout, zingt Bnann in Make Mistakes, de eerste single van het nieuwe album.

Nu jullie er toch zo open over zijn: wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt?
Bnann: “Ik heb een vrij slechte tattoo. Het is een portret van Jack Nicholson als The Joker, uit de eerste Batman film. Iedereen die hem ziet, begint keihard te lachen. Vriendinnetjes vragen altijd of ik hem alsjeblieft weg kan halen.”

Lijkt hij op Jack Nicholson?
Bnann: “Wat vind jij Richie?”
Richie: “Meer op Jack Nicholson met een uitgerekt gezicht.”

Is je arm gegroeid? Heb je te veel getraind?
Bnann: “Ik heb mijn arm naar voren gehouden toen hij gezet werd. Als ik mijn arm net zo houdt als tijdens de behandeling, is hij waarschijnlijk perfect. Ik herinner me nog wat mij vader zei: ‘Heeft een van je vrienden dat gedaan? Hij is toch niet echt hè? Dat is echt prutswerk.’”

Hoe ben je überhaupt op het idee gekomen om Jack Nicholson op je arm te tatoeëren?
Bnann: “Er had eigenlijk nog onder moeten staan: ‘Go With A Smile’. Ik was geobsedeerd door het creatieve brein van The Joker. Ik vond hem de beste crimineel ooit, zo verknipt als hij was. Op dat moment was ik zestien en leek het allemaal heel erg logisch.”

Ik weet wel wat jullie grootste fout ooit is: jullie hebben je manager er vandoor laten gaan met jullie geld.
Richie: “Ligt dat verhaal op straat tegenwoordig?”
Bnann: “Dat klopt ja, onze tourmanager heeft de benen genomen met al het geld. We hadden 18 maanden getourd en toen we thuis kwamen hadden we helemaal niets. Het was bijna kerst. Onze vriendinnetjes zeiden: ‘Wacht even, jullie zijn 18 maanden weg geweest en er is niets van over?’ Daar hebben we ons lesje wel van geleerd. Het duurt nog wel een jaar of vijf voor we daar om kunnen lachen.”
Richie: “We zijn er zelfs bijna door uit elkaar gegaan. Het was aan het eind van het eerste album en we hadden geen geld. Wij vijven hebben nooit problemen met elkaar gehad, maar jammer genoeg besloot die gast ons zuurverdiende geld uit te geven aan cocaïne en hoeren.”
Bnann: “Precies. En dat hadden wij moeten doen, niet hij.”

Hadden jullie het kunnen zien aankomen?
Bnann: “Terugkijkend denken we: hoe kunnen we het niet gezien hebben! Maar zo’n tour is vrij complex. Er is een speciale bankrekening, een accountant, dingen blijven liggen. En op het moment dat het papierwerk eindelijk eens gedaan moest worden, was hij verdwenen."

Het woord ‘geld’ valt opvallend vaak op jullie nieuwe album. Geen toeval dus?
Richie: “De hele situatie heeft wel invloed gehad op het album, ja. We moesten onszelf terugvechten. De vastberadenheid hoor je terug in nummers als Circus of the Mad.”
Bnann: “Circus of the Mad gaat over je hoofd boven water houden in duistere situaties, op het moment dat alles wat je hebt ineens weg is. Het was gewoon raar. We zijn niet echt op geld belust. We willen genoeg verdienen om te kunnen overleven, maar het is echt niet leuk als je ineens je rekeningen niet kunt betalen. Maar zoals het een goede band betaamt zijn we er wel sterker uit gekomen. We zijn dichter bij elkaar gekomen en voelen ons nu beter. Bovendien loopt er een arrestatiebevel, dus op een dag zal hij ervoor sterven.”
Richie: “Hij schijnt ergens in Nederland te zijn. Hopelijk wordt hij gevonden.”

Heb je dingen in bezit waarvan de waarde niet in geld uit te drukken is?
Bnann: “Een aantal van mijn gitaren kosten niets. Ik heb er een voor 45 pond van een vriend gekocht. Ik heb hem al jaren en de nek is gebroken, maar ik heb er zo veel liedjes op geschreven dat ik hem echt niet weg kan doen. Hij is priceless, maar grappig genoeg heb ik er een sticker op geplakt waarop 1,99 pond staat. De kladblokjes waarin ik mijn teksten schrijf kosten altijd 39 pence. Ik vind het een mooi idee dat iets heel erg klein ontstaat en vervolgens de wereld over kan reizen naar Japan, Amerika, Nederland." 

Richie, geeft Bnann wel eens geld uit aan dingen waar je niets van begrijpt?
Richie: “Oh, zo vaak. Bnann scharrelt altijd op marktjes en zijn flat is altijd vol. Maar dat maakt het wel een mooie plek om te komen. Zijn voorkamer is een soort Moulin Rouge on acid.”

Je hebt veel spullen?
Bnann: “Mijn vader is antiekhandelaar. Zelf hou ik erg van retrospullen en modern design. Ik ga er vaak op uit met mijn vader en zie dan vaak dingen die ik gewoon moet hebben. Mijn huis moet er ook anders uitzien dan alle andere huizen. Een minimalistisch huis zou niets voor mij zijn. Als ik liedjes schrijf wil ik constant dingen om me heen hebben die me stimuleren. Mijn vriendin heeft een hoop spullen in lades gestopt en af en toe stelt ze voor wat weg te gooien. Nee, dat kan ik niet weggooien, zeg ik dan. Maar je gebruikt het nooit! Ik weet het, maar ik kan het niet weggooien.”

Zo te zien verzamel je ook schedels? Je hebt er een om je vinger, je hebt een ketting met schedels en eentje op de piercing door je wenkbrauw.
Bnann: “Mijn favoriete schedel staat thuis, een menselijke schedel. Mijn vriendin ontwerpt juwelen. Zij heeft kettingen en edelstenen in de ogen gemaakt. Het lijkt net of het uit een schatkist komt. Daar bewaar ik mijn geld. En ik heb een hoop…”
Richie: “Daar bewaart hij NIET zijn geld!”
Bnann: “Oh ja. Nou, die schedel is van een oude piraat, dus als je er iets uit steelt ben je voor de rest van je leven vervloekt. Ik spaar inderdaad schedels. Het mooi vind ik: wie de dood in de ogen durft te kijken, leeft het leven ten volle.”

Het is een echte mensenschedel?
Bnann: “Ja, het heeft me nog een hoop moeite gekost om mijn vriendin te overtuigen. Het liefst zou ik ook een schedel als trouwring hebben. We hebben het er wel eens over gehad, maar mijn vriendin is van mening dat doodshoofden en trouwerijen niet samengaan.”
Richie: “Dat zou net zoiets zijn als de November Rain clip van Guns ’N Roses!”
Bnann: “Precies! Dat is de ideale bruiloft! Ik heb Slash al geboekt om een solo te spelen!”

Universe In Reverse van Infadels verschijnt op Wall Of Sound/PIAS. Infadels speelt vrijdag 20 juni in Tivoli, Utrecht, 21 juni op het Artquake Festival in Hoofddrop, 23 juni in Doornroosje, Nijmegen en in augustus op Lowlands.

 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12