3VOOR12 draait (week 29): Harry Merry & The Must, Beck, Eli ‘Paperboy’ Reed 3VOOR12 draait (week 29): Harry Merry & The Must, Beck, Eli ‘Paperboy’ Reed

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 29): Harry Merry & The Must, Beck, Eli ‘Paperboy’ Reed

De favorieten van de redactie

Eli Reed verkocht zomaar de kleine zaal van Paradiso uit. Voor de ingewijden van Paperboy helemaal geen verrassing. Dat Beck langer dan een week boeiend blijft is ook geen nieuws, wel terecht. Harry Merry is de vreemde vogel van de week. Samen met The Must blijkt het album Veronika een ware… ja, must.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

3VOOR12 Album van de Week
CSS – Donkey (Sub Pop/Konkurrent)

3VOOR12 Single van de Week
Dizzee Rascal (feat. Calvin Harris) – Dance Wiv Me (V2)

3FM Megahit
Coldplay - Viva La Vida (EMI)


Top 10: 

1. Harry Merry & The Must – Veronika (Tocado)
“Tja, Harry Merry he” (Fiona Fortuin)
“Met Veronika laat deze Rotterdamse Merry zien dat hij extreem veel in zijn mars heeft” (Erik Zwennes)

2. Beck - Modern guilt (cd, Interscope/Universal)
“Beck heeft een uitweg gevonden uit waar hij als songschrijver dreigde vast te lopen” (Gerard Walhof)
“God, wat slaat ie enorm in!” (Silvy Broeren)

3. Eli 'Paperboy' Reed & The True Loves  - Stake Your Claim (Twang Q Division/Bertus)
“Ik ben altijd verliefd op jonge zielen” (Silvy Broeren)

4. Abe Vigoda - Skeleton (Belle Union/V2, vanaf 11 augustus)
“De tropische vrucht van The Smell scene in Los Angeles” (Fiona Fortuin)

5. Micah P. Hinson - …And The Red Empire Orchestra (Full Time Hobby/PIAS, release 25 augustus)
“Gaat een grote worden, kan niet anders” (Erik Zwennes)

6. Tilly and the Wall – O (V2)
“Ze laten zien dat ze met beide benen in het heden staan” (Erik Zwennes)

7. Tricky - Knowle west boy (cd, Domino/Munich)
“Brood en spelen gaan bij Tricky gelukkig weer hand in hand” (Gerard Walhof)

8. Yann Solo - Borderline (Area Remote)
“Uit Parijs via Amsterdam de wereld in” (Fiona Fortuin)

9. The Dodos -Visiter (cd, Frechkiss/Konkurrent)
“Over mislukking in de liefde en anderszins intermenselijke relaties” (Gerard Walhof)

10. Blustery Caveat - Payback In Brutality (album, Revenge Productions)
“Verplichte kost” (Jona Rovers)


De lijstjes:

JONA ROVERS DRAAIT:

Blustery Caveat - Payback In Brutality (album, Revenge Productions)
Wat de bandnaam betekent weet ik niet, maar vast staat dat er achter die naam een hele toffe band schuilgaat. Toen ik hun eerste demo van drie jaar terug hoorde werd ik al aangenaam verrast, en gelukkig is de muzikale koers ongewijzigd gebleven. Verplichte kost voor fans van het genre.

At Rest - Demo (2008)
Moddervet en megazwaar. Zó hoort metalcore te klinken, niks geen cleane zang, emo-gedoe of trendy image. At Rest heeft het begrepen, en mag van mij snel met een opvolger komen.

Katalepsy/Fleshrot/Blunt Force Trauma - Triumph Of Evilution (split-album, Grindethic Records)
Drie bands met elk vier nummers vertegenwoordigd; en allemaal spelen ze slammin’ en groovin’ death metal. Katalepsy is de beste band van de drie, en de Russen spelen belachelijk strakke, technische death metal vol met breakdowns. Die gurgelende zanger haalt klanken uit z’n stem die je niet voor mogelijk houdt, en geeft de band nét dat beetje extra mee. Het Londense Fleshrot valt hierna licht tegen door de eenvoudige songstructuren met te lang aangehouden riffs. Een beter opnamebudget en meer afwisseling zou de band goed doen, want ze hebben best potentie. Blunt Force Trauma uit Japan mag afsluiten, en doet dat dan weer waardig. Ik heb eerder al hun demo bij Draait (week 11) genoemd en kan gewoon niet stil blijven zitten bij deze dansbare liedjes!


GERARD WALHOF DRAAIT:

Tricky - Knowle west boy (cd, Domino/Munich)
Tom Barman van dEUS vertelde laatst in 3VOOR12RADIO nog over zijn ervaringen met hem: Adrian Thaws, Tricky, is op z'n zachtst gezegd een moeilijk mens. Dat leidde, zeker in het begin van zijn bestaan als muzikant, tot moeilijke maar machtige muziek. En dat leidde in 2003 tot de ontdekking dat in ieder geval een deel van zijn gedrag was af te leiden uit een totale allergie voor suiker, zout, melk en gist, ingredienten in al ons basisvoedsel. Tricky leed niet aan het leven, Tricky leed aan eten. En dat deed het ergste vrezen voor zijn muzikale toekomst, zoals zijn voorlaatste album Vulnerable bewees. Maar nu is er Knowle west boy. Diepe, duistere beats, heldere melodieën, knagende rhymes. Brood en spelen gaan bij Tricky gelukkig weer hand in hand.

Beck - Modern guilt (cd, Interscope/Universal)
Ook het wonderkind uit de jaren negentig, de alchemist van de moderne mainstream, ontkomt anno nu niet aan de doorslaggevende invloed van een topproducer. Beck Hanson doet het op zijn nieuwe met Danger Mouse en het resultaat is verpletterend. Het gevoel voor perfecte pop van Beck balanceert dynamisch op het scherp van de snede met het gevoel voor perfecte ontregeling van Danger Mouse. Zelfs in het nummer waar de muis niet aan te pas is gekomen. Bij de sixties psychedelica hou je een gevoel van beide benen op de grond, bij de ontregelende beats een gevoel van vierkwarts. Beck heeft een uitweg gevonden uit waar hij als songschrijver dreigde vast te lopen. Net als Madonna maar dan ietsje intelligenter.

The Dodos -Visiter (cd, Frechkiss/Konkurrent)
Ik zag (nou ja, ze waren zo zittend dat het meer leek op yoga en ik ze nauwelijks kon zien) ze eerder dit jaar op SXSW in Austin, Texas als trio (eigenlijk zijn het er twee) en toen maakten ze al een enorme indruk als etherische, fingerpickende variant op de Butthole Surfers (die dinsdag, naar verluidt, een rampzalig optreden gaven in de Melkweg). Visiter is hun tweede album en staat weer vol prachtig gearrangeerde, tribale percussiepartijen, hoogmoedig snarengedoe, meefluitbare zangmelodieën, en teksten die vooral gaan over mislukking. Mislukking in de liefde en anderszins intermenselijke relaties. En laten we eerlijk zijn, mislukken is in de kunst altijd veel interessanter dan slagen.


SILVY BROEREN DRAAIT:

Beck - Modern guilt (cd, Interscope/Universal)
Leve mijn avond-tuurlijke ritjes naar Hilversum in de auto, waar ik cdtjes dag in dag uit op repeat kan zetten. En dat is goed in deze tijden van heul veel nieuwe releases, ik heb gewoon even tijd nodig. En God, wat slaat ie enorm in! Gamma Ray doet mij serieus keihard dansen met het gaspedaal, de koppeling en ruitenwissers! Combi Beck/Danger Mouse is net een omgekeerd Fluxus-kunstwerk (dada, duh!).

The Brighton Port Authority   – Toe Jam (PIAS)
De stoute tietjes met zwarte balkjes clip voelt als jaren 70 groepsseks, maar Norman Cook kietelt me met David Byrne en pompt me met Dizzee Rascal tot een hoogtepunt.

Eli 'Paperboy' Reed & The True Loves  - Stake Your Claim (Twang Q Division/Bertus)
Dit liedje ademt de vibrerende 3VOOR12RADIO sfeer in de 3FM studio met vakantiehulpje Robske S. De 24-jarige Eli is een jonge ziel met een oud zwart hart. En ik ben altijd verliefd op jonge zielen.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Abe Vigoda - Skeleton (Belle Union/V2, vanaf 11 augustus)
Abe Vigoda is de tropische vrucht van The Smell scene in Los Angeles.

Harry Merry & The Must - Veronika (Tocado Records)
Tja, Harry Merry he. Nu voor altijd met The Must.

Yann Solo - Borderline (Area Remote)
Fijne techhouse plaat uit Parijs via Amsterdam de wereld in.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Micah P. Hinson - …And The Red Empire Orchestra (Full Time Hobby/PIAS, release 25 augustus)
Het blijft oppassen met talentvolle maar instabiele artiesten van 27 jaar oud. Het lijkt er op dat Micah ook het 28e kaarsje op de taart uit gaat blazen. Maar wat een verhaal in die bio. In zijn tienerjaren verslaafd geraakt aan pijnstillers, gevangenis, geen auto, huis, baan en uiteindelijk geen enkel bezit meer. Via zijn debuut in 2004 kruipt de jonge zanger uit Texas uit een diep gat. Binnenkort komt zijn tweede uit. Wat is dit een goede plaat. Eerlijk, direct, muzikaal maar vooral heel puur en emotioneel. Gaat een grote worden, kan niet anders.

Harry Merry & The Must – Veronika (Tocado)
Wat een plaat! Met Veronika laat deze Rotterdamse Merry zien dat hij extreem veel in zijn mars heeft. De geniale gekte van Jailbird blijft nog lang hangen. In kleine porties tot je nemen en zeer rustig laten bezinken.

Tilly and the Wall – O (V2)
“I bet you think we didn’t know
Didn’t even see the tides change”
(Pot Kettle Black)
Ja dat dacht ik inderdaad. Dat Tilly en haar gevolg, hoe leuk ook, een beetje in het verleden leefden. Lekker (tap)dansen en zingen in ruime gewaden en dromen over bloemen, vrede en liefde. Laten ze op het nieuwe album toch zien dat ze met beide benen in het heden staan. De tapschoenen leveren nog steeds de meeste beats, maar zweverig wordt het maar zelden. Pot Kettle Black is een lekkere single.

BART SNOEREN DRAAIT:

De Affaire @ Nijmegen 17 juli
Wat een fijn festival is dit! Maar liefst 7 dagen kun je in een prachtig park gratis en voor niks vele leuke bands zien, waarbij de organisatie niet  voor de makkelijke weg kiest, maar een zeer behoorlijk cutting edge programma neerzet met veelal nieuwe opvallende bands. Ondanks de regen was ook gisterenavond een topavond met  ondermeer Phosphorescent, Mugison en Late Of The Pier (check hun nieuwe single Heartbeat). Topfestival!

Eli "Paperboy" Reed - Stake Your Claim (single) (Bertus)
Kinderen met ADHD kunnen ook heel leuk zijn!

Leonard Cohen @ Westerpark 13 juli
De 73 jarige is de vriendelijk zelve en speelt een zeer gevarieerde set voor een zeer gevarieerd publiek. Vooral dat laatste zegt ook wel wat over de kracht van Cohen. Want als je zowel het 16e jarige jongetje met een waterpijp, het 26 jarige meisje dat literatuurwetenschappen studeert, de 36 jarige accountant, de 46 jarige motorrijder, de 56 jarige kroegbaas, de 66 jarige oude hippie als de 76 jarige oma van het jongetje met de waterpijp in je publiek weet te krijgen ben je een hele grote kleine man!  Volgende keer alleen die saxofoon thuislaten!

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Jay Reatard - Singles 06-07 (album, In The Red/Konkurrent)
De tank is weer vol, de olie ververst, de APK gehaald. Alles werkt nog. En dus mag ik vol gas. Met Jay!

Harry Merry & The Must - Veronika (Tocado Records)
Nog steeds - en misschien wel voor altijd - een onvolprezen genie. Maar als je Sufjan Stevens, Primus en Bob Hund weet te mixen met Mike Patton en ook nog eens fluoriserend gele shirts uitbrengt, heb je vier keer in mijn roos geschoten en ben ik je profeet voor het leven.
 
Erykah Badu - New Amerykah Part One (Universal)
Volgende week in Paradiso. Daarom nog eens het album erbij gepakt. Donker en toch funky. Toch maar voor de deur dat ene kaartje van een ziek geworden bezoeker overnemen?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12