Zea gehalveerd door vertrek toetsenist Zea gehalveerd door vertrek toetsenist

Remko Muermans vertrekt naar Rusland voor vrouw en kind

Zea gehalveerd door vertrek toetsenist

Remko Muermans vertrekt naar Rusland voor vrouw en kind

Sinds 2002 is Zea een duo. Toen verlieten drie leden vanwege een meningsverschil. Vanaf februari bestaat Zea enkel nog uit zanger/gitarist Arnold de Boer.

Remko Muermans vertrekt naar Rusland voor vrouw en kind

En zo ben je ineens een eenmansband. Gisteren maakte toetsenist en sampletriggeraar Remko Muermans bekend Zea te verlaten. Hij vertrekt naar Rusland, zijn kersverse vrouw Katya Fedorova achterna. Zij is drumster bij de Russische meidenband Iva Nova.

De Boer wist dat het eraan zat te komen. “Remko is tijdens een tour in Rusland een mooie Russische dame tegengekomen, die daar ook in een bandje speelt. Tja, en die is hij daarna dus nét iets te vaak tegenkomen zal ik maar zeggen.”

Muermans en Fedorova trouwden, en verwachten in april hun eerste kindje. De laatste optredens van Zea in de huidige bezetting zijn in Sint-Petersburg en Moskou, half februari. “En dan laat ik Remko daar achter,” zucht De Boer. “Maar ik vind het natuurlijk waanzinnig voor Remko. St. Petersburg is een geweldige stad wat muziek betreft. Er gebeurt daar waanzinnig veel.”

Voor Muermans was de beslissing na lang wikken en wegen eigenlijk heel logisch: “Ik heb vooral mijn hart gevolgd. Toen ik Katya net leerde kennen, was er wel spanning en aantrekkingskracht maar ook het gevoel dat het alleen maar lastig en moeilijk zou worden. Niet aan beginnen dus. Maar hoe meer ik nadacht, hoe meer ik inzag dat ik maar één keuze had.”

Beide heren benadrukken dat dit vooral níet het einde is van Zea. Ook niet voor Muermans. De Boer: “Ik ga gewoon verder als Zea. Ik zal mezelf wel even opnieuw uit moeten vinden, maar dat is soms wel goed om te doen. Ik heb vaker alleen muziek gemaakt en ik weet dat ik het kan.” Muermans: “Kijk, we ‘repeteerden’ al regelmatig door middel van het uitwisselen van bestandjes met ideeën. En dat kan tussen Amsterdam en Amsterdam, maar ook tussen Amsterdam en Sint-Petersburg.”

De Boer is niet van plan naar nieuwe bandleden op zoek te gaan. “Voorlopig niet, nee. Misschien kom ik op den duur mensen tegen en als het klikt, sluit ik een vaste samenwerking niet uit.” Muermans: “Het zou heel goed kunnen dat ik van de zomer voor vier weken terugkom voor een rondje Europa. Mijn vertrek is dus een einde, maar wel een open einde.”

Hoe kijkt Muermans terug op zijn tijd met Zea? “Ik heb een bijzonder mooie tijd gehad. Geweldige dingen meegemaakt. Onze eerste tour door Engeland, waar we met Seedling en Zoppo van camping naar camping trokken: dat vergeet je nooit meer.”

En het afscheid in februari? “Dat afscheid zal in de vroege ochtend van 20 februari zijn op het vliegveld van Sint-Petersburg. Of het een tranendal wordt weet ik niet. Maar er zullen wel wat emoties zijn, dat is niet meer dan normaal. Je kent elkaar al zo lang.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12