Peter van Brummelen wint Jip Golsteijn Prijs Peter van Brummelen wint Jip Golsteijn Prijs

Popjournalist wint met verhaal over zoon van blueszanger Big Bill Broonzy

Peter van Brummelen wint Jip Golsteijn Prijs

Popjournalist wint met verhaal over zoon van blueszanger Big Bill Broonzy

Parool kunstredacteur Peter van Brummelen heeft gisteren de Jip Golsteijn Journalistiekprijs gewonnen voor zijn verhaal De zoon van Big Bill Broonzy. Naast een oorkonde ontving hij een geldbedrag van 2500 euro.

Popjournalist wint met verhaal over zoon van blueszanger Big Bill Broonzy

Parool kunstredacteur Peter van Brummelen heeft gisteren de Jip Golsteijn Journalistiekprijs gewonnen voor zijn verhaal De zoon van Big Bill Broonzy. In het artikel dat in 2006 in de Amsterdamse krant verscheen, is Van Brummelen in gesprek met Michael van Isveldt, de Nederlandse zoon van de Amerikaanse blueszanger. Naast een oorkonde ontving de journalist een geldbedrag van 2500 euro.

Van Brummelen had niet het idee dat hij met dit artikel zo'n bijzonder stuk in handen had, maar hij is zeer vereerd met de prijs. "Op mijn veertiende las ik het boek Popscore van Golsteijn. Daar was ik diep van onder de indruk. Na het lezen van dat boek wilde ik ook journalist worden. Nu heb ik een prijs gewonnen die naar hem vernoemd is."
  
De jury roemt het verhaal om diens originaliteit. Zo is te in het rapport lezen: “Zijn keuze voor de Nederlandse zoon van de Amerikaanse bluesgigant Broonzy is hoogst origineel en Van Brummelen slaagt erin dat bijzondere uit te werken tot een verhaal dat de anekdote overstijgt en een universeel kijkje biedt in de bijzondere wegen waarlangs een muziekcarrière ‘on the road’ verloopt.”  Daarnaast sprak de jury ook om een wereldprimeur. Dat is volgens Van Brummelen echter helaas niet waar. "Zo'n tien jaar geleden had Block al het bestaan van Michael van Isveldt gemeld. Ik hoefde alleen een beetje te googlen om hem te vinden."   

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs is een tweejaarlijkse prijs voor bijzondere journalistieke producties op cultureel gebied. De prijs werd ingesteld na het overlijden in 2002 van popjournalist Jip Golsteijn. Vorige winnaars waren Jean Paul Heck (2004) en Hester Carvalho (2006). 

Lees hier het verhaal Big Bill Broonzy's enige nazaat werkt bij Cosmic in Amsterdam van Peter van Brummelen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12