Case Closed: Skybox Effenaar groot succes Case Closed: Skybox Effenaar groot succes

“Voor sommige concerten is hij al maanden van tevoren geboekt”

, Atze de Vrieze

Case Closed: Skybox Effenaar groot succes

“Voor sommige concerten is hij al maanden van tevoren geboekt”

Atze de Vrieze ,

Business seats in popzalen, idioot idee? In de Eindhovense popzaal Effenaar is het een succes. In de Heineken Music Hall doet met het al jaren, en ook Ahoy is sinds dit jaar voor de bijl. "Luxere hapjes zijn mogelijk, maar de lekkere vette hap blijft ook populair.”

“Voor sommige concerten is hij al maanden van tevoren geboekt”

Een skybox in een popzaal. Het idee klinkt raar, maar in Eindhoven is het een groot succes. In maart opende podium Effenaar een speciale VIP-ruimte in een leegstaande kamer in de zaal. De skybox is regelmatig bezet, vertelt directeur Marijke Appelboom. “Het gaat heel erg goed. Een aantal keren per maand is de box verhuurd, met name bij de grotere concerten van mainstream artiesten. Vorige week speelde Krezip, daar was de ruimte al ver van tevoren geboekt.” Het zijn voornamelijk bedrijven, die zo’n exclusieve ruimte huren. Zij kunnen zo hun relaties een leuk avondje uit bieden.

In de Effenaar is dat nieuw, maar in de Heineken Music Hall wordt het al jaren gedaan. Vanaf de opening in 2001 heeft de zaal al twee VIP-balkons, links en rechts in de zaal. De stoelen op die balkons worden op jaarbasis gehuurd door bedrijven. “Ze zijn bijna altijd gevuld”, zegt Nanda Slangen, manager sponsoring van de HMH. “Kennelijk weten de bedrijven voor bijna alle concerten mensen te vinden. Voor ons is heel belangrijk dat je als VIP daadwerkelijk in de zaal zit, en niet achter glas. Zo krijg je de sfeer in de zaal goed mee. Niemand blijft op zijn stoeltje zitten, valt me op. Het komt allemaal neer op een goed uitnodigingenbeleid bij de accountmanagers van de bedrijven. Je moet mensen uitnodigen die ergens daadwerkelijk van houden.”

Ook Ahoy in Rotterdam beschikt sinds september dit jaar over business seats. 45 stuks, aan de lange zijde, vlakbij het podium. “We zijn er dit jaar als proef mee begonnen”, zegt Gert-Jan van de Nieuwenhof van Ahoy. “Het is meteen een succes. Alle stoelen zijn bezet tot eind 2009.” Ahoy kijkt nieuwsgierig naar arena’s in Birmingham en Hamburg, waar al jaren speciale kaarten voor bedrijven verkocht worden. Zelf heeft de zaal ervaring met bijvoorbeeld het jaarlijkse tennistoernooi, dat wel skyboxen heeft. Begin 2010 begint Ahoy aan een grote verbouwing, die de zaal groter moet maken. “Er zal zondermeer iets komen voor business seats, maar hoe precies, is nog niet duidelijk. Dat kan in de vorm van boxen zijn, maar ook in de vorm van gewone stoelen.”

Terug naar Eindhoven. Komend jaar gaat de Effenaar nog wat meer aandacht besteden aan de skybox. Dat betekent niet dat er een jacuzzi in komt. “Dat gaat ons echt te ver”, zegt Marijke Appelboom. “Als mensen een glas champagne willen drinken, kan dat uiteraard wel. Luxere hapjes zijn ook mogelijk, maar de lekkere vette hap blijft ook populair.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12