The Ex met Getatchew Mekurya door Amerika The Ex met Getatchew Mekurya door Amerika

Fotograaf Nick Helderman zet de achtervolging in

The Ex met Getatchew Mekurya door Amerika

Fotograaf Nick Helderman zet de achtervolging in

The Ex tourt vanaf 13 augustus met de legendarische blazer Getatchew Mèkurya door Amerika. Fotograaf Nick Helderman volgt het gezelschap en doet verslag op 3VOOR12.

Fotograaf Nick Helderman zet de achtervolging in

Aanstaande maandag vertrekt fotograaf Nick Helderman naar de VS om The Ex achterna te reizen in hun tour door het beloofde land. Samen met de grote Ethiopische saxofonist Getatchew Mèkurya zullen er zes shows worden gegeven in Washington, Baltimore, Boston, Chicago (2 maal) om af te sluiten in het Lincoln Center in New York.

Tjeerd Bomhof van Voicst leende twee platen van The Ex aan Helderman en bracht hem in contact met de band. “Ik belde gespannen op met de vraag of ik tijdens hun tour door Nederland en België, eind 2007, vierentwintig uur per dag op hun lip mocht leven. Terrie zei alleen maar: ‘Ja, leuk. Zien we je morgen.’ Sindsdien ben ik echt onder de indruk van de band. Toen de Amerikaanse tour bekend werd moest ik natuurlijk mee,” aldus Helderman.

Op het laatste moment leek deze tour niet door te kunnen gaan. Door een incident waarbij een groep Ethiopische muzikanten verdwenen tijdens een bezoek, weigerde de Amerikaanse instanties aanvankelijk het visumverzoek van blazer Mekuria. Na een flinke lobby en een bezoek van de 73 jarige aan de Amerikaanse ambassade in zijn thuisland, is het toch nog gelukt. De man bleek zo blij dat hij voor het eerst Amerika kan bezoeken, dat hij na ontvangst van het visum een groot feest vierde en naar verluidt The Ex gitarist Terrie Hessels dronken telefonisch te woord stond.

Nick Helderman zal op zijn eigen 3VOOR12 DOE MEE-pagina verslag doen van de tour. “Mijn eerste keer naar The States en dan al met zo’n grote band. Ik heb er echt heel veel zin in.” Stiekem hoopt de fotograaf ook nog enkele muzikale vrienden van The Ex te ontmoeten. “Ik had Terrie aan de lijn toen hij even pauze nam van opnames met Thurston Moore (Sonic Youth). Hij heeft aangegeven langs te komen tijdens de tour. Verder zouden helden van mij als Fugazi en Steve Albini zomaar vooraan kunnen staan. Natuurlijk gaat het daar niet om, maar vervelend zou ik het niet vinden.”

Helderman is bezig om een expositie van foto’s van de Nederlandse en Amerikaanse tour rond te krijgen. Ook een bezoek aan Ethiopië behoort tot de mogelijkheden. Een galerie in London is inmiddels enthousiast. Daarna zullen naar alle waarschijnlijkheid enkele plekken in Nederland en daarna Parijs worden aangedaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12