Lowlands op 3VOOR12TV: wat mag wel, wat mag niet? Lowlands op 3VOOR12TV: wat mag wel, wat mag niet?

Sex Pistols werpen rookgordijn op

Lowlands op 3VOOR12TV: wat mag wel, wat mag niet?

Sex Pistols werpen rookgordijn op

Naast de kaartjes gegrepen? Ook via de 3VOOR12 nieuwsbrief geen ticket weten te bemachtigen? Dan maar brommend op bank voor je digitale tv. Haal die glimlach maar weer tevoorschijn, want 3VOOR12 gaat de thuisblijvers drie dagen lang overstelpen met Lowlandsopnamen.

Sex Pistols werpen rookgordijn op

Naast de kaartjes gegrepen? Ook via de 3VOOR12 nieuwsbrief geen ticket weten te bemachtigen? Dan maar brommend op bank voor je digitale tv. Haal die glimlach maar weer tevoorschijn, want 3VOOR12 gaat de thuisblijvers drie dagen lang overstelpen met Lowlandsopnamen. Vrijdag vanaf 15:00 uur, zaterdag en zondag al vanaf 13:00 uur. Met twee cameraploegen worden drie dagen lang vier podia in beeld en geluid opgenomen. 

Met nog een paar dagen te gaan heeft Hein Fokker van MOJO het druk. Hij onderhandelt met Lowlands-artiesten over het uitzenden van hun show op 3VOOR12. “De meesten zetten mijn verzoek ergens ver weg onder hun bureau. Pas op het laatste moment komen ze in actie. Maar het ziet er goed uit.” Belangrijkst zijn uiteraard de afsluiters in de Alpha-tent, de officiële afsluiters. Dat zijn dit jaar Anouk, Underworld en Editors. Een definitief akkoord is er nog niet voor deze acts.  “Anouk is nog pending. Ik verwacht dat het wel goed komt, ze zit bij een sympathieke platenmaatschappij. Bij Editors verwacht ik ook geen problemen. Over Underworld maak ik me meer zorgen. Ze willen op zich wel opgenomen worden, maar ik weet niet of we met hun voorwaarden akkoord kunnen gaan. Ze willen de opnames zelf houden, wij willen dat niet.”

Steeds meer bands willen na afloop van het optreden de opname eerst zien. Om dat mogelijk te maken heeft Hein Fokker een speciale kijkruimte op Lowlands, waar bands op groot scherm hun eigen show kunnen terugkijken. “Tegenwoordig wil misschien wel de helft van de bands dat. Soms doet de tourmanager de keuring, soms bands zelf. Het gaat ze vooral om het geluid. Meestal hebben ze haast en vinden ze het na twee nummers checken wel best, maar soms zitten ze zo een half uur te kijken. Vooral kleine bands doen dat. Dat probeer ik wel te voorkomen, want wij hebben ook haast. Je vraagt je af waarom steeds meer bands hun opname willen checken. We doen dit per slot van rekening al vijftien jaar en het gaat bijna altijd goed. Ik herinner me wel een show van Coldplay op Pinkpop waar ’s nachts nog drie nummers opnieuw gemixt zijn omdat een gitaar niet goed afgesteld stond.”

Definitieve no-go’s zijn er nog nauwelijks. “Extince wil niet met zijn hoofd op tv, ook al komen er honderd visagisten, zo is ons verteld. Platenmaatschappij Universal doet erg zijn best, maar Extince is erg eigengereid. En de Sex Pistols doen moeilijk. Die willen niet door een tv-crew gefilmd worden, maar de eerste twee nummers mogen wel door pers gefilmd worden. Dus jullie kunnen altijd nog met een camera vooraan gaan staan. Die band hult zich expres in een soort mist van onaantastbaarheid en onbenaderbaarheid. Bovendien willen ze een dvd uitbrengen, dus hebben ze liever dat er nog niet te veel materiaal vrij komt. Ze moeten ergens hun pensioen van betalen.”

Lowlands op 3VOOR12TV: 
Hier onder het draaiboek voor zover bekend. The Hoosiers, The National, Ting Things, Hot Chip, Roisin Murphy en Anouk beslissen pas na hun optreden of we toestemming krijgen om beeld en/of geluid uit te zenden. Van HIM en Henry Rollins zal in elk geval geen materiaal te zien zijn. Iedere dag zal tussen 23:00 en 0:00 uur afgesloten worden met een round-up van hoogtepunten van de dag. Hou de site in de gaten voor updates van het programma. Hier alvast het begin van de vrijdag:

15.00 Start uitzending
15.15 The Presidents of the USA
15.45 Kill Switch Engage
16.15 Pigeon Detectives
17.00 The Wombats
17.45 Pete Philly & Perquisite
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12