Kenners tippen Lowlands 2008 Kenners tippen Lowlands 2008

Sex Pistols, Sven Vath, No Age

Kenners tippen Lowlands 2008

Sex Pistols, Sven Vath, No Age

Met nog slechts een paar dagen te gaan is het tijd om je gereed te maken voor Lowlands: welke bands moet je gaan zien? The Girls, Lady Aida en Leon Caren (Subbcaltcha!, The Moi Non Plus) geven tips.

Sex Pistols, Sven Vath, No Age

Met nog slechts een paar dagen te gaan is het tijd om je gereed te maken voor Lowlands: welke bands moet je gaan zien? The Girls, Lady Aida en Leon Caren (Subbcaltcha!, The Moi Non Plus) geven tips.  

Op 18 augustus komt het album We Make Love not Songs van Meppelse band The Girls uit. Wie op Lowlands overdonderd raakt door de band, kan hem daar al aanschaffen. The Girls opent op de vrijdag de Charlie tent. Daarna zijn ze vrij, dus de tent gaat met alle apparatuur mee in de achterbak. Drummer Sander Koot: “Ik ben niet zo van het kamperen, maar ik ga me daar dit weekend niet te druk over maken. Al komen we met de tent in de berm te staan, het optreden op Lowlands compenseert een hoop.”

Sander wil zeker N*E*R*D gaan zien. “Die heb ik één keer eerder gezien, dat was ook op Lowlands. Ik had verwacht een übercommerciële hiphop act te zullen zien, maar werd positief verrast. Met een volledige band achter zich maakten ze er een rockshow van.” Een tip van geheel andere orde is Elbow. “Een heel rustige band ja. Het concert in Paradiso dit jaar was perfect; intiem en filmisch. Ik ben benieuwd of het ze lukt diezelfde sfeer ook in een grote tent als Grolsch over te kunnen brengen.” Een band die hij vanwege zijn leeftijd (25) nooit heeft kunnen zien, maar waar hij daarom des te nieuwsgieriger naar is, is Sex Pistols. “Ik wil weten hoe het is om ze te zien. Het is een legendarische band die na jaren besluit weer op te treden, daar moet je van profiteren.” 

Ook Lady Aida, dit jaar niet als artiest maar als blogger voor Rebelbass aanwezig, staat vooraan bij Sex Pistols. “Ik ken ze alleen van televisie. Ik kom uit een arbeidersgezin. We hadden weinig geld, dus ook voor concertkaartjes. Hun singles had ik wel. Ja, ik was best punk in die tijd. Ik had geen weggeschoren haren en andere rare dingen, maar het haar hing wel voor mijn gezicht en ik was altijd in het zwart.”  Bang dat de muziek van de punkband dertig jaar later aan zeggingskracht heeft ingeboet, is ze niet. “Vorig jaar met Iggy Pop was ik daar bang voor, maar ik heb mezelf toen ernstig toegesproken. Dat is niet de manier waarop je naar het optreden moet kijken. Er zijn genoeg acts op Lowlands die wel met hun neus naar de toekomst wijzen, zoals Le Le, Benga, Lykke Li. Ook daar ga ik zeker heen. Op Lowlands staan oude lullen naast de nieuwkomers. Dat maakt het festival juist zo goed.”

Dus kiest ze ook Sven Vath. “Die is ook oud. Techno is wat mij betreft dood. Ik hoor alleen nog maar klik en klak, helemaal niets vernieuwends. Sven Vath is geen techno dj, hij is een jukebox. Op een avond Sven Vath hoor je twintig jaar house langskomen.” 

Leon Caren van muziekplatform Subbacultcha! en The Moi Non Plus is niet op Lowlands. Zijn weekend besteedt hij aan klusactiviteiten in zijn onlangs gekochte huis. Mocht hij wel aanwezig zijn, dan zou hij Fuck Buttons gaan zien. “Hun album Street Horrrsing is een te gekke, compromisloze, weirde plaat met een enorme urgentie.” Crystal Castles kwam onlangs onder vuur vanwege beschuldiging van plagiaat. Het is voor Caren geen reden om de band links te laten liggen. “Zo’n beschuldiging is echt onzinnig. Het is toch juist heel modern om plagiaat te plegen? Wat is nog de waarde van auteursrechten? Het gaat er om dat je gewoon goede muziek maakt. Om die reden is Crystal Castles dus erg van nu en zeker waard om te gaan zien.” Punk/noiseband No Age zou hij ook niet willen missen. “Weer een duo, daar hou ik wel van. Ik speel niet voor niets zelf ook in één.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12